Amsterdam - Beschieting jonge moeder (26) aan de Oude-IJselstraat

Ondanks meerdere schoten van dichtbij overleeft ze het schietincident

Update Ze zijn nog niet getraceerd, er kwamen wel een aantal tips. Het onderzoek gaat verder.

Afspelen

Op donderdagochtend 9 juni 2016 wordt een vrouw (26) omstreeks 08.30 uur vlakbij haar woning aan de Oude-IJselstraat in Amsterdam neergeschoten. Hoewel er van dichtbij meerdere malen wordt gevuurd, overleeft ze het. 

Jonge moeder

De vrouw woont op de Oude-IJselstraat samen met haar drie jonge kinderen. Die heeft ze die donderdag 9 juni net naar school gebracht. 

9 april: vernielde auto

Twee maanden eerder, op 9 april 2016, zijn bij de vrouw twee ruiten van haar auto vernield. Omdat ze dacht dat het om vandalisme ging deed ze geen aangifte.

9 mei: handgranaat in portiek

En een maand later, op maandagochtend 9 mei ontploft rond 04.00 uur ’s nachts een handgranaat in het portiek van haar woning. Overal zitten kleine kogelinslagen en zelfs zit er een gat in de betonvloer. Hoewel de gasleiding vlak achter de deur zit is er niets mee gebeurd en vallen er geen gewonden. Wel raken tien auto’s zwaar beschadigd.

Motief

De politie vermoedt dat de incidenten een soort waarschuwing zijn, maar of ze ook direct op deze jonge moeder zijn gericht en hoe het zit met die regelmaat is nog niet duidelijk. Het lijkt niets relationeels, meer op een conflict in de criminele sfeer. 

Wie weet meer over een mogelijk motief?

Getuigenoproep Bekijk groot formaat
Getuigenoproep

Vlak nadat de handgranaat werd gegooid op maandagochtend 9 mei heeft een getuige in de Berkelstraat verteld dat hij een jongeman zag wegfietsten. Die droeg een donkere jas of trui met capuchon en reed richting de Waalstraat. De politie wil nog altijd weten wie die jongeman is geweest, maar wil ook graag nog een keer spreken met deze eerste getuige. In de consternatie na de explosie zijn ze hem uit het oog verloren, maar hij is wel belangrijk voor het onderzoek.

Signalement schutter

De schutter is een lichtgetinte man, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Hij is tussen de 20 en 25 jaar.  Zijn kapsel zag er warrig uit, alsof hij nog geen tijd had gehad om dat te doen. Hij droeg donkere kleren, had een grijze capuchon op en reed mogelijk op een grijze scooter.

Scooter op de Rijnstraat Bekijk groot formaat
Scooterrijders

Verder zijn die ochtend 9 juni op de Rijnstraat tien minuten voor het schietincident twee personen op hun scooter langsgekomen. De voorste lijkt op een rode scooter te rijden, de achterste op een donkergrijze. Mochten ze niks met de zaak te maken hebben, dan moeten ze echt contact met de politie opnemen om hun eventuele betrokkenheid uit te sluiten. 

Wie zijn deze twee scooterrijders geweest en heeft iemand ze wellicht ook op de Oude-IJselstraat gezien? Ze zijn mogelijk betrokken, maar om dat uit te sluiten wil de politie ze graag spreken. 

Wie zag die man daar in de buurt die ochtend rond 08.30 uur of zag hoe hij wegvluchtte na het schieten?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid