Enschede - Herenkapper (50) in brand gestoken

Hij heeft geen idee wie hem dit aan zou willen doen

Update Na de uitzending heeft een aantal getuigen zich gemeld. Zij waren kort voor de brand in de buurt van de kapsalon. De andere van de in totaal 15 tips gingen onder meer over de auto die mogelijk door de dader is gebruikt. Het lijkt aannemelijk dat dat de Seat is die in Hengelo is uitgebrand. De uitgebrande Seat is op 5 december gestolen in Moordrecht. Maar mochten er mensen tips hebben over andere verdachte Seats in Twente, dan hoort de politie dat graag. De politie wil ook nog graag weten hoe de dader aan die vloeistof kwam. We houden er rekening mee dat hij op donderdag 2 februari bij een tankstation in de omgeving van Enschede een kleine hoeveelheid brandstof heeft getankt in bijvoorbeeld een jerrycan of een fles. Dat zou kunnen zijn opgevallen bij medewerkers van een pompstation of bij klanten.

Afspelen

Op donderdagavond 2 februari 2017 wordt de 50-jarige eigenaar van kapperszaak Erciyes in Enschede terwijl hij aan het werk is door een onbekende man overgoten met een brandbare vloeistof en in brand gestoken.

Herenkapper Erciyes

Het pand van herenkapper Erciyes zit aan de Kottendijk in Enschede, een buurt met veel ook wat kleinere winkels. Hiervoor was er ook al een kapsalon gevestigd. De huidige eigenaar runde de kapperszaak pas een paar maanden.

In brand gestoken Bekijk groot formaat
In brand gestoken

Afgelopen donderdagavond om ongeveer 18.20 uur is de kapper net een klant aan het knippen als een schreeuwende man met een bivakmuts of masker op binnenrent. Die gooit de kapper een brandbare vloeistof over zijn hoofd en bovenlichaam, en steekt de man letterlijk aan. Daarna rent hij naar buiten en vlucht in een donkere auto. 

Brandwonden

Er zijn gelukkig genoeg mensen in de buurt die meteen 112 bellen. Een klant die zelf ook lichtgewond raakt, dooft de vlammen bij de kapper. Die wordt met spoed met tweedegraads brandwonden, onder andere in zijn gezicht, naar het ziekenhuis gebracht. 

Wie heeft een vermoeden wie of wat er achter de aanslag op de kapper zit: neem snel contact op. 

Brandende auto in Hengelo Bekijk groot formaat
Brandende auto in Hengelo

Terwijl de politie die donderdagavond in Enschede de zoektocht naar de dader start en de eerste getuigen hoort komt er later in de avond in Hengelo een melding binnen bij de brandweer. Er staat een aantal auto’s in brand aan de Arthur van Schendelstraat. Een van die auto’s is een zwarte Seat zonder kentekenplaten. Vanaf dat moment houdt de politie er rekening dat die Seat door de dader van de aanslag op de kapper is achtergelaten.

Seat

Het is nog niet bekend of die uitgebrande Seat ook van de dader is.  Inmiddels is wel duidelijk dat de in brand gestoken auto gestolen was, dat maakt het natuurlijk wel verdacht. Maar de politie weet nog altijd niet zeker of dat de auto is die bij de kapper is gezien, zeker omdat er een paar uur tussen de aanslag en het in brand steken zit. Juist daarom wil de politie getuigen spreken die dader in Enschede hebben zien vluchten in zijn auto, dat zorgt hopelijk voor duidelijkheid.  

Dader

De dader had een bivakmuts op daarom is niet zo veel over hem bekend. Het is wel zeker een man, van ongeveer 1.80 meter lang die is gevlucht in een donkere auto. 

Verwondingen Bekijk groot formaat
Verwondingen

De kapper overleefde de aanslag gelukkig. Hij ligt inmiddels in een ander ziekenhuis waar hij beter aan zijn brandwonden behandeld kan worden. Hij was er slecht aan toe maar is inmiddels aanspreekbaar. Hij zegt dat hij geen idee heeft wie hem dit aan zou willen doen. De politie doet dus nog onderzoek naar het motief en neemt ook mee dat het misschien om een persoonsverwisseling gaat. De kapper zat daar namelijk nog niet zo lang maar lijkt qua uiterlijk dan weer niet op de vorige eigenaar. 

Getuigenoproep: gevallen fietser Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: gevallen fietser

De politie weet dat er een aantal mensen in de buurt is geweest vlak voor de dader naar binnen rende om de kapper in brand te steken. Die belangrijke getuigen heeft men nog niet kunnen bereiken. Ongeveer tussen 18.15 uur en 18.20 uur zijn er vlakbij de kapperszaak vier fietsers langsgekomen. Een van hen is ter hoogte van de broodjeszaak onderuit gegaan. Die fietsers en een jonge vrouw die de gevallen fietser te hulp schoot willen de rechercheurs graag zo snel mogelijk spreken. 

Wie zijn de personen die op donderdag 2 februari tussen 18.15 uur en 18.20 uur langs de kapper fietsten en een die een gevallen fietser te hulp schoten ter hoogte van de Kottendijk in Enschede? 

Getuigenoproep: passagiers bus

Verder komen er om de paar minuten verschillende buslijnen langs de Kottendijk die ook voorbij de kapper rijden. Ook passagiers die afgelopen donderdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur in de bus zijn langsgekomen is wellicht iets opgevallen.

Wie heeft donderdag 2 februari in de bus gezeten die over de Kottendijk reed en is mogelijk iets opgevallen? 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid