Man (62) in zijn woning bedreigd en bestolen

  • Scheemda

Drie overvallers dachten geld te kunnen buitmaken op een boerderij in het Groningse Scheemda. Ze bedreigden de toen 62-jarige bewoner en doorzochten een uur lang zijn huis.

Update

Dankzij uw tips is één van de verdachten inmiddels herkend en aangehouden. Ook is uit het onderzoek een tweede verdachte in beeld gekomen. De derde dader wordt nog gezocht. De politie zou graag nog spreken met het stel en een kind dat eerder een bezoek bracht aan de kaaswinkel. 

Rond 22.30 uur op 9 november 2018 schrok het slachtoffer wakker doordat een van de overvallers hem met een zaklamp in het gezicht scheen. De daders eisten geld en dreigden de man iets aan te doen als hij niet zou meewerken.

Kaaswinkel

De 62-jarige bewoner gaf wat contant geld af dat hij in huis bewaarde en tijdens hun zoektocht vonden de overvallers wat oud Duits kleingeld.
Uit de inpandige kaaswinkel van het slachtoffer namen ze wat wisselgeld uit de kassa mee, waarna ze eisten dat hij de kluis openmaakte. Daarin bewaarde de man echter niets van waarde.

Beelden van de daders

Er zijn die vrijdagavond voor en na de overval drie verdachten gefilmd. Zij liepen op die momenten over de Scheemderzwaag, in de buurt van het huis van het slachtoffer. Mede op basis van die beelden houdt de politie rekening met de mogelijkheid dat één van de overvallers een vrouw kan zijn.

Signalementen

De vermoedelijk oudste van de drie daders had duidelijk de leiding. Hij is een vrij lange, blanke man van naar schatting tussen 30 en 40 jaar oud. Hij sprak goed Nederlands zonder Gronings of buitenlands accent.
De andere twee overvallers, van wie één dus een vrouw zou kunnen zijn, zijn zichtbaar kleiner. Beiden worden tussen 25 en 30 jaar oud geschat en kwamen op het slachtoffer over als lenig.

Golf of Polo

De overvallers reden vermoedelijk in een donkere Volkswagen Golf of Polo of een type auto dat daar op lijkt. Tijdens de overval stond de auto waarschijnlijk vlak bij de Scheemderzwaag geparkeerd, langs het fietspad aan het kanaal daar.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet of vermoedt wie de daders zijn van de woningoverval in Scheemda op vrijdagavond 9 november 2018?
  • Wie heeft informatie over de auto op de beelden? Geef het a.u.b. door als u het merk, type en/of bouwjaar herkent.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

  • Follow-up, uitzending 14 juli 2020:

Scheemderzwaag

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER