Maak het dieven moeilijk: stop heling!

Opsporing Verzocht Preloader

Dieven zijn uit op de waardevolle bezittingen van een ander. Hebben ze de buit eenmaal binnen, dan willen ze er geld mee verdienen door het gestolen goed door te verkopen. Wie ooit een inbraak heeft meegemaakt, weet hoe naar het idee is dat iemand misschien nietsvermoedend de Playstation koopt waar uw zoon een jaar voor gespaard had. Of dat iemand het schilderij - dat u van uw ouders erfde - aan z’n muur heeft hangen. 

Het kopen en doorverkopen van gestolen spullen noemen we heling. Dieven verpatsen alles waar geld mee te verdienen is; van sieraden, elektronica tot boten.

Stop heling!

Waarom is het belangrijk om op te letten of u niet iets tweedehands koopt dat gestolen is? Omdat u diefstal in stand houdt als u bewust of onbewust gestolen spullen koopt. Daarnaast is heling strafbaar. Maar controleren of iets misschien gestolen is, helpt de politie ook bij de opsporing van dieven als u bijvoorbeeld via Stopheling.nl of de app Stopheling een gestolen goed vindt.

Controleer serienummers

Veel producten beschikken over een serienummer. Zo’n serienummer is een unieke cijfercombinatie dat een fabrikant aan een bepaald product koppelt. En zo’n nummer zorgt ervoor dat het dieven moelijker gemaakt kan worden. Het controleren van zo’n serienummer kan op de site van Stop Heling. Zo ziet u in één oogopslag of de iPad die iemand voor een zacht prijsje aanbiedt misschien wel als gestolen geregistreerd staat. U kunt er dan vervolgens een melding van maken. 

Doen: registreer uw spullen!

Met de app van Stop Heling kunt u ook uw eigen waardevolle spullen registreren, bv. door een foto, omschrijving of het serienummer Zo'n checklist maken is heel nuttig! Als er ooit bij u wordt ingebroken, dan weet u meteen wat er eventueel gestolen is. Zo kunt u zowel de politie als uw verzekering meteen goed informeren. U vergroot daarmee de kans om uw waardevolle spullen weer terug te krijgen. Wordt er bijvoorbeeld een inbreker aangehouden die allerlei sieraden of dure elektronica thuis heeft? De politie weet wat van u is. Een checklist is ook handig voor het afsluiten van de juiste verzekering. Dan weet u precies wat uw bezittingen waard zijn en betaalt u niet te veel premie.

Kijk ook eens naar