Agressie en geweld tegen politiemensen: ieder uur een incident

Opsporing Verzocht Preloader

Ieder uur van de dag komt ergens in Nederland een politieambtenaar in aanraking met een geweldsincident dat tegen hem- of haarzelf is gericht. Dit blijkt uit de jaarcijfers Geweld Tegen Politieambtenaren (GTPA).

Toename in ‘soort’ incidenten

Met 10.624 geweldsincidenten tegen politiemensen in 2019, is het cijfer in aantallen stabiel gebleven ten opzichte van 2018. Echter, is in een aantal categorieën een toename te zien, zoals bijvoorbeeld bij incidenten met vuurwerk en zware mishandeling.

Elk uur van de dag wordt er ergens in Nederland wel een politieman of -vrouw agressief bejegend, of erger. Heel vaak overkomt het ze niet één keer, maar meerdere keren in een jaar.

Ruud Verkuijlen – Programmamanager GTPA

Dergelijke incidenten belemmeren de agenten in hun werk. Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA: “Doordat we onszelf hiermee bezighouden, komen we minder aan ons eigen werk toe. We zijn er om de samenleving veiliger te maken, maar dan moet je ook nog voor je eigen veiligheid een aantal zaken regelen.” 

Geweld met vuurwerk

Onder ander het vuurwerk-gerelateerd geweld is in 2019 toegenomen; zo’n 94 agenten kregen zwaar vuurwerk naar zich gegooid, tegenover 16 gevallen in 2018. Onder andere werden politiemensen in Breda tijdens de jaarwisseling bekogeld, en gooide een groep jongeren een molotovcocktail naar een ME-bus.

Zware mishandeling

Politiemensen worden soms ook bij het uitvoeren van hun werk zelf mishandeld. In totaal kregen 51 politiemensen in 2019 met deze vorm van geweld te maken; dit is een verdubbeling t.o.v. 2018. Verkuijlen: ‘Collega’s die een stapeling van geweldsincidenten hebben meegemaakt gaan wij extra begeleiden. De impact van een zware mishandeling voor betrokken politieambtenaar is groot, zowel fysiek als mentaal. Heftige incidenten raken niet alleen de collega’s, maar ook hun partner en kinderen. Zeker als je een paar keer per jaar met geweld te maken krijgt.”

Bron: Politie.nl

Kijk ook eens naar