Een snelle en legale manier om geld te verdienen is niet door de criminaliteit in te stappen – maar deze juist te bestrijden. Dit door te tippen bij de politie over één van Nederlands meest gezochte criminelen. Zo loop je de kans om een groot geldbedrag op je rekening gestort te krijgen, belastingvrij.
Voor de tip die leidt naar de verblijfplaats van de voortvluchtige Jos Leijdekkers (31) looft het OM een bedrag van 75.000 euro uit. Leijdekkers staat sinds 3 mei dit jaar op de Nationale Opsporingslijst en sinds enige tijd ook op de Europese ‘Most Wanted’-lijst.
Preloader
Jos Leijdekkers (foto uit 2016)
Preloader
Jos Leijdekkers, ook wel bekend als ‘Bolle Jos’, wordt verantwoordelijk gehouden voor het witwassen van miljoenen euro’s, goud én de handel in cocaïne. Hij zou mogelijk ook iets te maken hebben met de verdwijning van Naima Jillal. Jillal gold volgens sommige mensen als de ‘Tante van de onderwereld’. De destijds 52-jarige Jillal werd voor het laatst gezien op 20 oktober 2019 op de Zuidas, waar ze in een auto stapte.
Sinds haar verdwijning zijn er in het grote Marengo-onderzoek op een telefoon beelden gevonden van een gemartelde vrouw. Die doen vermoeden dat het om Jillal gaat. De kans is groot dat zij niet meer in leven is.
Cryptocommunicatiedata
De politie heeft aanwijzingen dat Leijdekkers bij de verdwijning van Naima Jillal betrokken is geweest. Dat is duidelijk geworden nadat de politie het voor elkaar kreeg om versleutelde berichten van criminelen te kraken, zogenaamde crypto communicatie data.
‘Crypto-communicatie’ betekent ‘versleutelde communicatie’. Gecrypte telefoons maken dat gegevens die je verzendt worden gecodeerd. En dat coderen zorgt er weer voor dat niemand anders, behalve de daarvoor bedoelde persoon die berichten kan ontsleutelen- of zien. Ofwel, een veilige manier om in het geheim berichtjes te versturen en ontvangen. Deze geheime boodschappen verstuurden onder andere criminelen naar elkaar. Tot een internationale samenwerking van politie en justitie ertoe leidde dat miljoenen van die berichten ‘gekraakt’ werden.
Nieuwe beelden van Leijdekkers
Na een eerdere oproep in 2022 kwam er nieuwe informatie over Jos Leijdekkers binnen. Inmiddels zijn er foto’s waarop hij mogelijk recent nog te zien is. Daarnaast is er een compositietekening van hem gemaakt. De kans is groot dat hij momenteel in het buitenland is ondergedoken. Wie een juiste tip doorgeeft over zijn locatie kan een beloning van 75.000 euro ontvangen.
Voor het delen van informatie over de verblijfplaats van Jos zijn extra tip mogelijkheden in het leven geroepen: mail naar [email protected] of bel / stuur een sms of Whatsapp-bericht naar +31(0) 6 3888 4493.
Gezocht
Leijdekkers is niet de enige voortvluchtige die mogelijk in het buitenland is. De politie is ook dringend op zoek naar Fathi Atiya, Giovannie Rivera en Ahmed Ezzat.
Preloader
Fathi Atiya
Preloader
Fathi Atiya (46) heeft op 4 november 2015 te Hoevelaken zijn ex-vriendin met een mes gedood. Dit in het bijzijn van enkele van hun kinderen. Na dit misdrijf verdwijnt Atiya en wordt dan ook bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar. Daarnaast wordt hij ook nog bij verstek veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Dit voor het ontvoeren van twee van zijn kinderen naar Libië.
Preloader
Giovannie Rivera
Preloader
Giovannie Rivera (60) is betrokken bij een gewapende bankoverval in 1992 te Dordrecht. Op het moment van de bankoverval wordt Rivera al gezocht. Dit omdat hij ontsnapt is uit de gevangenis en daarbij mensen heeft gegijzeld. Een maand na de overval wordt hij gearresteerd en krijgt een celstraf opgelegd van vier jaar. Voor de gijzeling wordt hij veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar.
Preloader
Ahmed Ezzat
Preloader
Ahmed Ezzat (51) bracht in oktober 1995 zijn 27-jarige onderbuurvrouw om het leven. Haar levenloze lichaam werd gevonden in de woning van de vrouw aan de Wormerveerstraat in Amsterdam. Ezzat is hier illegaal en wordt al snel uitgezet naar zijn geboorteland Egypte. Maar in juni 1998 wordt Ezzat toch nog door het Gerechtshof veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar.
FAST-NL
Wat het heel lastig maakt om criminelen als deze op te sporen- is dat ze zich in ieder land kunnen schuilhouden. Voor zulke gevallen is er in Nederland een speciaal opsporingsteam genaamd FAST-NL. Zij zijn onderdeel van het ENFAST-Team (European Network of Fugitive Active Search Teams), de Europese opsporingsorganisatie waarin alle landen nauw met elkaar samenwerken om veroordeelde en voortvluchtige zware criminelen zo snel mogelijk aan te houden en op te pakken. Bij zo’n aanhouding komt veel wet- en regelgeving kijken. Om dat proces te versnellen hebben we in Europa het Europees aanhoudings- of arrestatiebevel (EAB). Dat is het gerechtelijk besluit waarin een lidstaat een ander lidstaat verzoekt een verdachte of veroordeelde uit te leveren. Daarnaast zorgt het EAB er ook voor dat de politie nooit een rechtsverzoek voor aanhouding hoeft in te dienen. Zo kan de Nederlandse politie een Italiaanse crimineel aanhouden in Nederland of kan de Franse politie een Poolse crimineel aanhouden in Frankrijk.
De politie wil graag weten waar deze voortvluchtigen zijn. Niet alleen om hen te straffen, maar ook om gevaar in de maatschappij tegen te gaan. Als je iets weet over deze voortvluchtigen, deel dit dan vooral met de politie. Dat kan ook anoniem.
Vertel wat u weet
Contact opnemen met de politie kan op de volgende manieren: