In liefdevolle herinnering

Will Simon

In liefdevolle herinnering

In liefdevolle herinnering

Will Simon

1929 - 2017

Verdrietig, maar ook dankbaar denken we terug aan een bevlogen tv-maker. Will Simon werkte 32 jaar bij de AVRO. Eerst als regisseur van diverse programma's en daarna als eindredacteur en presentator van Televizier Magazine.

Bij het grote publiek werd Will Simon bekend als presentator van Opsporing Verzocht. Zonder Will Simon had Opsporing Verzocht in deze vorm niet bestaan. Hij is een van de grondleggers van het programma geweest, heeft echt pionierswerk verricht door als journalist de samenwerking met politie en Openbaar Ministerie te zoeken. Hoewel er natuurlijk enorm veel veranderd is in vorm bij de media, werken we nog altijd volgens de blauwdruk en de toon die hij en het team (met onder andere ook Jaap van Meekren en de onlangs overleden Jan Scholtens) ooit voor het programma maakten. Integer omgaan met slachtoffers, de macht van televisie alleen gebruiken voor ernstige zaken, respectvol omgaan met de wet en dus ook met verdachten, alles in het teken van de opsporing. En dan dat alles vertalen met het beste dat je kunt bieden op televisie-gebied.

Het was voor ons heel bijzonder dat meneer Simon vorig jaar wilde meewerken aan onze uitzending. We vroegen hem toen een aantal presentaties op te nemen voor een coldcase uit 1974, die hij zelf ooit in zijn allereerste proefuitzending had behandeld. Die opnamedag is ons heel dierbaar. Meneer Simon - 'zeg maar 'Will', maar dat durfde natuurlijk niemand - in zijn nette pak in de kantine van de serviceflat in Apeldoorn waar hij en zijn vrouw woonden. Lamp erop, tekst erbij, camera aan: en daar wàs hij weer. Misschien iets smaller in het gezicht, de ogen wat minder helder, maar elke zin die hij uitsprak dwong je om te luisteren. Een voorbeeld. Hij keek ook nog geregeld naar Opsporing Verzocht, en waardeerde hoe wij dat in de huidige tijdsgeest aanpakten. Daar waren en zijn we trots op. We zullen goed op zijn geesteskind passen.

© AVROTROS / Landelijke Eenheid