Daders Corona-babbeltruc hebben het op bejaarden voorzien

Door het hele land hebben oplichters dit jaar het Coronavirus aangegrepen om hun slag te slaan. Van vier van zulke misdrijven, alle vier babbeltrucs, maakt de politie beelden van verdachten openbaar.

update
teaser-date

15-12-2020 20:40

Heel fijn; sinds de uitzending zijn er bijna 50 tips binnengekomen. Hierbij werden ook namen genoemd. De recherche is er volop mee aan de slag, bedankt!

De slachtoffers die gedupeerd werden, komen uit Hoek van Holland, Zandvoort, Urk en Haarlem. Ze vertrouwden op de goede intenties van een bezoekster, maar kwamen helaas bedrogen uit.

‘Corona-reiniging’

Verdachte in Hoek van Holland Preloader
Verdachte in Hoek van Holland
Verdachte in Hoek van Holland Preloader

De meest recente oplichting van de vier vond plaats op 6 oktober 2020, in een appartementencomplex in Hoek van Holland. Een jonge vrouw keek daar mee toen een 86-jarige bewoner zijn brievenbus checkte, zodat ze zijn huisnummer wist. Daarna stond ze ‘toevallig’ met de man in de lift, waar ze haar praatje afstak.
Ze werkt voor de Thuiszorg, beweerde ze, en kwam een ‘corona-reiniging’ uitvoeren. Ze noemde het huisnummer van meneer, waarop hij eerst nog zei dat hij van niks wist. Wel was het goed mogelijk dat hij een eventueel telefoontje hierover had gemist, erkende hij.

Appartement doorzocht

In goed vertrouwen liet het slachtoffer de vrouw in zijn woning. Terwijl hij rustig afwachtte tot de schoonmaak klaar zou zijn, doorzocht de oplichtster het appartement. Ze ging er even later vandoor met sieraden, spaargeld en een horloge.

Babbeltruc in Haarlem

Op 29 augustus werd in Haarlem een oudere dame de dupe van ongeveer dezelfde truc. Het slachtoffer is 82 jaar oud en woont in een verzorgingshuis, maar dat weerhield een jonge vrouw er niet van haar bankpas en pincode te stelen.
Mogelijk is deze vrouwelijke dader dezelfde die in Hoek van Holland zou toeslaan. Met de bankpas van het Haarlemse slachtoffer werd op verschillende dagen gepind bij geldautomaten: in Badhoevedorp door een vrouw en in Den Haag door een man.

‘Ontsmetting’ op Urk

Het is niet uit te sluiten dat achter meerdere van deze babbeltrucs dezelfde daders zitten. Hoe dan ook is het zaak dat alle verdachten die op de camerabeelden te zien zijn, worden opgespoord.
Een 86-jarige mevrouw op Urk kreeg op 19 juni 2020 een vriendelijke vrouw op bezoek die zij rond 25 jaar oud schatte. De bezoekster kwam de woning ontsmetten, was het verhaal, en mevrouw wachtte buiten tot het voorbij was. Na enige minuten vertrok de oplichtster met haar spuitbus en met een envelop met geld van het slachtoffer.

Bordeauxrode Vectra

Uit bewakingsbeelden blijkt dat de verdachte daar op Urk niet alléén was. Ze kwam aanrijden en vertrok in een bordeauxrode Opel Vectra, die werd bestuurd door een man. Mogelijk is hij degene die eind augustus in Den Haag de bankpas van het Haarlemse slachtoffer zou gebruiken.

19 september in Zandvoort

Een ander incident waarbij mogelijk dezelfde verdachten betrokken waren, speelde zich af in Zandvoort. Een bejaarde dame werd daar op zondag 19 september bezocht door een vrouw die zich voordeed als schoonmaakster van de GGD. Ze kwam zogenaamd het appartement van de Zandvoortse ontsmetten “vanwege Corona”.

Toen de vrouw vertrok, nam ze onder meer sieraden en een bankpas met pincode mee van de bewoonster. Met die gestolen pas is naderhand geld opgenomen in een casino in de regio, waarbij vermoedelijk de ‘schoonmaakster’ op beeld werd vastgelegd. Ze heeft een tatoeage op haar rechterpols. Wie weet wie deze vrouw is en/of waar zij kan zijn?

Help de politie

  • Wie herkent (een) van de personen op de beelden?
  • Wie heeft informatie over de jonge vrouw(en) en/of over de mannelijke handlanger(s)?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun de slachtoffers

Via de link hieronder kunt u een of meer van de gedupeerden een bericht sturen.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar