Diefstal melkpoeder

Niet alleen handelaren, ook criminelen spelen in op de grote vraag naar melkpoeder vanuit China.

update

Meer dan 50 tips. Het blijkt echt een landelijk probleem te zijn en er is zoveel goede informatie binnengekomen dat het onderzoek groot wordt opgepakt. Uw tips gaan aanhoudingen opleveren denken de rechercheurs.

In Kampen zijn drie dieven verantwoordelijk voor de diefstal van 1800 pakken babymelkpoeder ter waarde van 20.000 euro. In Deventer hebben drie anderen toegeslagen bij de Plus-supermarkt en in Zwolle hebben twee jongemannen melkpoeder gestolen bij de Kruidvat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

China

Sinds 2008 stierven in China zes kinderen en werden er duizenden ziek na het drinken van vergiftigde melk. Om te maskeren dat de melk met water was aangelengd, voegde een lokale melkfabrikant de giftige stof melanine toe. De Chinese consument lijkt sinds die tijd meer te vertrouwen op westerse melkproducten en koopt deze massaal op in de Nederlandse winkels.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Handel

Ons Nederlandse melkpoeder wordt bijvoorbeeld door handelaren opgekocht, want er valt geld aan te verdienen. Een pak dat hier 12 euro kost, levert in China meer dan het dubbele op.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zwolle

En waar geld te verdienen is, daar komen ook criminelen op af. Op 30 juli slaan dieven toe bij de Kruidvat aan het Klein Grachtje in Zwolle. Een tweetal laadt een tas helemaal vol met pakken poeder en loopt zonder af te rekenen naar buiten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Deventer

Op 12 augustus slaan drie mannen toe bij de Plus in Deventer. Eerst laden ze hun mandje vol en verderop worden de pakken melkpoeder overgeheveld in bigshoppers. Om het niet op te laten vallen, leggen ze er een pak toiletpapier bovenop en lopen de winkel uit. De politie heeft achterhaald dat ze in ieder geval ook hebben togeslagen in Genemuiden en Hasselt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kampen

In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 september 2014 kort voor 02.00 uur stelen drie mannen in een magazijn aan de Industrieweg in Kampen 1800 pakken melkpoeder met een waarde van meer dan 20.000 euro. Het is eigendom van een Chinese handelaar die babymelkpoeder exporteert naar zijn thuisland.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Nutrilon

Al die pakken zijn van het merk Nutrilon en hebben een inhoud van 800 gram en er staat allemaal dezelfde houdbaarheidsdatum op: tot 7 maart 2016. Het is niet bekend wat er met de pakken is gebeurd, of ze bijvoorbeeld meteen zijn verkocht en verscheept zijn naar China. Maar het zou ook kunnen dat zo’n grote partij melkpoeder ergens in Nederland is aangeboden na 25 september. De politie wil heel graag weten of er buiten de ‘gewone’ markt om zo’n partij is aangeboden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig Oost-Europese mannen zijn die voor een bepaalde tijd door Nederland reizen en dan op verschillende plekken dergelijke diefstallen plegen. Ze moeten ergens overnacht hebben, misschien ergens op een camping of in een hotel of pension.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vervoer

De daders van de inbraak hadden waarschijnlijk een bestel- of vrachtwagen bij zich. Het is onwaarschijnlijk dat ze de melkpoeder hebben vervoerd in de achterbak van een auto. Het kan dus zijn opgevallen dat de daders ergens hebben overnacht en op die plek zijn gezien met een bestel- of vrachtwagen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van één van de diefstallen melkpoeder?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden één of meerdere van de daders?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wat er is gebeurd met de grote partij gestolen Nutrilon-melkpoeder met houdbaarheidsdatum tot 7 maart 2016, wie het in zijn of haar bezit heeft of heeft deze aangeboden gezien of gekregen na 25 september?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft in de nacht van 24 op 25 september de dieven met een bestel- of vrachtwagen gezien op de Industrieweg in Kampen?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de dieven verbleven in de periode rond de diefstal?

Kijk ook eens naar