Gevonden romp man in het Amsterdamse IJ ter hoogte van de NDSM-werf

Opsporing Verzocht Preloader
Beloning € 15.000

Ruim twee maanden later, weet de politie ondanks heel veel onderzoek nog altijd niet van wie de romp is.

Woensdagochtend 30 januari ziet een voorbijganger een groot blauw plastic pakket liggen in het Amsterdamse IJ, ter hoogte van de NDSM-werf aan de oever van Amsterdam-Noord. Hij vertrouwt het niet en belt de politie. Die gaat kijken en haalt het pakket uit het water. Bij het openen blijkt er de romp van een man in te zitten, zonder hoofd en ledematen. Nog altijd weet de politie niet wie de man is en wat er is gebeurd.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Doodsoorzaak

In theorie kan het zo zijn dat iemand alleen maar van zijn lichaam af wilde en dat de man niet is vermoord. De doodsoorzaak kon namelijk niet worden vastgesteld. Het lichaam van de man is bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht. In theorie kan het zo zijn geweest dat het slachtoffer al dood was en dat men zich alleen heeft ontdaan van het lichaam. Er is veel moeite gedaan om herkenning te voorkomen, door het afsnijden van het hoofd en ledematen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Hoefijzernier

Tijdens de sectie bleek de man een hoefijzernier te hebben; de ondereinden van de nieren waren midden in het lichaam met elkaar vergroeid. Hierdoor vormden de twee nieren een U-vormig of hoefijzervormig geheel. Dit is een veel voorkomende aangeboren afwijking waar hij 100 mee had kunnen worden en wat hij misschien niet eens heeft geweten. Maar waarschijnlijk hierdoor had hij ook twee grote nierstenen, waarvan hij mogelijk last gehad kan hebben. Mogelijk heeft hij zicht hiervoor onder behandeling laten stellen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mogelijke klachten

Mochten die hoefijzer en nierstenen klachten hebben gegeven, dan kan dat iemand iets zeggen, bijvoorbeeld mensen uit zijn omgeving, maar eventueel ook artsen die hem hebben geholpen. De politie doet daarom expliciet een beroep op medici: als zij de man denken te herkennen als hun patiënt door de combinatie van de getoonde torso, de hoefijzernier en nierstenen, dan worden zij verzocht contact met hen op te nemen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vermist

Mensen in zijn omgeving kunnen hem wel eens helemaal niet als vermist beschouwen. Het kan goed dat mensen uit zijn buurt in de veronderstelling verkeren dat hij bijvoorbeeld in het buitenland zit. De politie is op zoek naar mensen die nu, bij nader inzien, iemand al een tijd niet hebben gezien. Iemand waarvan zij hebben begrepen dat die plotseling is vertrokken, op vakantie is gegaan of abrupt ontslag heeft genomen. Kortom, iemand die ineens weg was, sinds in elk geval eind januari en die past in de omschrijving van deze man. De oproep geldt ook voor bijvoorbeeld hotelmedewerkers die misschien eind januari ineens een hotelgast misten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigen

De politie hoort het graag als mensen het grote blauwe plastic pakket ook in het Amsterdamse IJ hebben zien drijven voor 30 januari of zagen dat het erin is gegooid. Er is al gesproken met één zo’n getuige, een schipper, die toen hij het pakket zag drijven ook een kleine witte bestelauto op de kade zag. De politie wil heel graag weten van wie die bestelauto is geweest, omdat die misschien een link met de vondst heeft. En anders is de bestuurder een hele belangrijke getuige.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Plastic

Het lichaam was gewikkeld in blauw plastic. Dat lijkt een soort verpakkingsmateriaal. Misschien herkent iemand het of weet waar dat plastic vandaan komt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Takeling

Daar omheen zat een bruin touw vastgeknoopt. De knoop bestond uit een zogenaamde oogsplits en een takeling.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Oogsplits

In de lus zat, op de plek van het vierkantje, een doorzichtig plastic plakkertje. Deze knoop is interessant, voor het maken van zo’n knoop is een bepaalde vaardigheid nodig.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van het dumpen van het grote blauwe plastic pakket met daarin de romp van een man in het Amsterdamse IJ, ter hoogte van de NDSM-werf aan de oever van Amsterdam-Noord?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft het pakket voor 30 januari zien drijven in het Amsterdamse IJ?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van het romp, het signalement, zijn kleding en/of zijn mogelijke medische klachten het slachtoffer?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Van wie is de kleine witte bestelauto die op de kade gezien werd?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent het plastic waarin het romp verpakt zat, het bruine touw en/of de opvallende knoop?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er over het algemeen informatie over deze zaak en dit nog niet met de politie gedeeld?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Slachtoffer

Waarschijnlijk is hij ergens tussen de 50 – 57 jaar, maar veiligheidshalve is er aan beide kanten een marge van 5 jaar ingebouwd. Vandaar dat we uitkomen op een leeftijd tussen de 45 – 62 jaar. Hij is waarschijnlijk zo’n 1.70 meter lang geweest, maar ook hier is een marge ingebouwd en dan zit zijn lengte ergens tussen de 1.60 – 1.80 m. De man was gemiddeld tot zwaar behaard op zijn borst en er wordt geschat dat hij zo’n 80 kilo zwaar was en dat hij normaal gespierd moet zijn geweest. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de man vrijwel zeker blauwe of groene ogen had en dat hij vermoedelijk Oost-Europese ouders had.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kleding

De romp was niet naakt, de man was deels gekleed. Het slachtoffer droeg behalve een gewone zwarte onderbroek een T-shirt van de C&A, dat is gemaakt in een miljoenen oplage en verkocht in heel Europa en in Azië. Er zaten zowel honden- als kattenharen op het T-shirt. Mogelijk heeft de man dus zelf zowel katten als honden gehad of is hij dus vlak voor zijn dood in een ruimte bij iemand geweest met beide dieren.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Theedoek

In het pakket zat ook nog een theedoek. De politie is natuurlijk benieuwd of iemand die theedoek herkent.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Scenario’s

De politie houdt rekening met twee scenario’s. De eerste is dat het echt om een misdrijf gaat, mogelijk iets in de georganiseerde misdaad. Het slachtoffer kan dan overal vandaan komen. Maar een ander reëel scenario is dat dit in de relationele sfeer ligt. Dan zou hij uit Amsterdam of omgeving moeten komen, waar hij is gevonden, of dat hij daar op zijn minst een link mee heeft.

Kijk ook eens naar