Ladingdiefstal op de A73

De politie wil meer weten over een bende Roemenen de zomer van 2017 met een half miljoen euro aan Iphones werd aangehouden. 

update

6 tipgevers meldden soortgelijke verdachte acties. Bent u de vrachtwagenchauffeur die de bende inhaalde die nacht meldt u zich dan nog!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ladingdiefstal

Op maandagavond 24 juli 2017 stelen ladingdieven iPhones uit een rijdende vrachtwagen. Het gebeurt tussen 23.30 en 00.00 uur op de A73 tussen Boxmeer en Horst. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Werkwijze

De bende rijdt als eerste zo dicht mogelijk achter een vrachtwagen aan. Via het dakraam klimt een van de inzittenden dan van de auto op de motorkap. Vanaf de motorkap wordt het slot aan de achterkant van de vrachtwagen opengebroken met een slijptol en dan kan de diefstal beginnen. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is getuige geweest van een ladingdiefstal?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ladingdiefstal A73

Bij de ladingdiefstal op de A73 heeft de bende een witte Hyundai-bestelbus gebruikt en ging zo dicht mogelijk achter de vrachtwagen te rijden. Om ongestoord hun riskante werk te kunnen doen, houden twee auto’s die avond op de A73 de rest van het verkeer op afstand. Dat doen ze door hinderlijk langzaam naast elkaar over de linker- en rechterrijstrook te rijden. De chauffeur van de vrachtwagen heeft op een gegeven moment een harde klap gevoeld tegen de achterkant van zijn vrachtwagen en zag toen dat er een auto vlak achter hem reed. Hij heeft op dat moment met een beveiligingsbedrijf gebeld en kreeg van hen het advies om in ieder geval te blijven rijden en niet te stoppen. Toch hebben die dieven het dus voor elkaar gekregen om in korte tijd de lading iPhones  te stelen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Aanhouding

Eind juli 2017 doet de politie bij een vakantiewoning op een vakantiepark op de Veluwe - na samenwerking met de Roemeense politie - een inval. Ze houden vijf mannen aan en treffen bij het huisje een geprepareerd busje met achterin een partij Iphones , met een waarde van zo’n half miljoen euro.

Meerdere ladingdiefstallen

Die Roemeense mannen zitten nog altijd vast. Het vermoeden bestaat dat de bende verantwoordelijk is voor nog meer ladingdiefstallen door heel Europa. Op dit moment probeert de politie daarom zo veel mogelijk over de groep te weten te komen. Die hielden waarschijnlijk precies bij in welke vrachtwagens bepaalde ladingen vervoerd zouden worden, want bij die vrachtwagen op de A73 was aan de buitenkant niet te zien wat er in zat. 

Het fenomeen ladingdiefstal

Het is voor de politie belangrijk dat weggebruikers weten dat dit soort dingen gebeuren, zodat de politie snel gewaarschuwd kan worden. Uiteraard hoort de politie het ook graag als mensen in het verleden getuige geweest zijn van zoiets.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigen gezocht van ladingdiefstal A73

Maar heel specifiek wil de politie nog in contact komen met mensen die op maandagavond 24 juli op de A73 hebben gereden en iets hebben gezien van die ladingdiefstal. Dus die mogelijk achter die twee auto’s hebben gereden die al het verkeer afremden zodat niemand de vrachtwagen kon inhalen. Dat is gebeurd tussen 23.30 en 00.00 uur op de snelweg tussen Boxmeer en Horst. De politie wil ook graag weten welke auto’s daarbij betrokken waren, mogelijk een Volkswagen Passat met Duitse kentekenplaten. Die heeft de politie namelijk tijdens de arrestatie van de Roemeense mannen in beslag genomen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft achter de twee auto’s gereden die het verkeer op beide rijstroken achter de leeggehaalde vrachtwagen ophielden?

Getuigenoproep: vrachtwagenchauffeur

Een chauffeur van een andere vrachtwagen is  langs de ladingdieven gereden die op dat moment bezig waren die iPhones te stelen. Die chauffeur is langs de auto’s gereden die het andere verkeer tegenhielden. Met de chauffeur van die vrachtwagen heeft de politie op dit moment nog niet gesproken en ze komt graag met hem in contact, omdat hij belangrijke informatie kan hebben.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is de chauffeur van de vrachtwagen die langs die twee auto’s is gereden en langs de vrachtwagen die op dat moment werd leeggehaald?

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar