Mensensmokkelaar Kidane op Nationale Opsporingslijst

Hij is een van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld: Kidane Zekarias Habtemariam (37) uit Eritrea. Hij wordt gezocht in een groot internationaal onderzoek naar migratiecriminaliteit dat vanuit Nederland loopt. Sinds 19 oktober 2021 staat Kidane op de Nationale Opsporingslijst.

Kidane staat aan het hoofd van een kamp in Libië waar duizenden migranten verblijven. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie die over de rug van migranten zoveel mogelijk geld verdient.
Slachtoffers krijgen te maken met onder meer zware mishandeling, ontvoering, verkrachting en vrijheidsberoving.

update
teaser-date

26-10-2021 21:15

U dacht geweldig mee! Het team ontving maar liefst 23 tips waaronder een zeer bruikbare. Bedankt voor het meedenken, het onderzoek gaat door! 

Ik zat in Libië in één van zijn kampen. Dat was afschuwelijk. Je wordt geslagen totdat je voor je reis hebt betaald. Dat deden ze met een kabel. Er heerste ook hongersnood.”

slachtoffer van Kidane
Kidane Zekarias Habtemariam Preloader
Kidane Zekarias Habtemariam
Kidane Zekarias Habtemariam Preloader

Verblijfplaats Kidane

Kidane is eerder dit jaar ontsnapt uit een rechtbank in Ethiopië. Sindsdien is hij spoorloos. Het onderzoeksteam wil weten waar hij verblijft en waar hij in de afgelopen periode mogelijk is geweest.

Informatie

Een deel van de Eritreeërs in Nederland heeft tijdens hun reis met de praktijken van Kidane te maken gehad. Waarschijnlijk zijn er mensen binnen de Eritrese gemeenschap met informatie over zijn huidige verblijfplaats. Met een speciaal filmpje in de Eritrese taal Tigrinya probeert de politie hen te bereiken.
Veel slachtoffers overleven de reis naar Europa niet. Degenen die wel aankomen, perst Kidane vaak af door ze geld te laten betalen voor een volgend familielid dat onderweg is naar Europa.

Help het onderzoek verder

Speciaal voor Eritreeërs is er een telefoonnummer waar zij via WhatsApp of Viber Messenger veilig, gratis en vertrouwelijk een gesproken bericht naartoe kunnen sturen: +31 6 57 72 55 80. Dat kan ook in het Tigrinya.
Informatie over de Kidane’s verblijfplaats kan ook worden gemaild naar kmar.opsporingverzocht[at]mindef[dot]nl.

Iedereen die omgaat met mensen uit Eritrea kan helpen. Wijs Eritreeërs die u kent er alstublieft op dat Kidane wordt gezocht en dat het belangrijk is voor de opsporing en berechting dat mensen hun informatie delen met het onderzoeksteam.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

 

Kijk ook eens naar