Miljoenenschilderij voor derde keer gestolen uit museum

Woensdagnacht 26 augustus is een miljoenenschilderij gestolen uit museum Hofje van mevrouw Aerden in Leerdam. Het betreft het kunstwerk ‘Twee lachende jongens’ van schilder Frans Hals. De geschatte waarde van het schilderij is zo’n 15 miljoen euro.

Diefstal schilderij Preloader
Plek waar het schilderij gehangen heeft
Diefstal schilderij Preloader

Het is niet de eerste keer dat het kunstwerk is gestolen uit het Leerdamse museum. In 2011 en 1988 wisten dieven het ook al buit te maken.

Achterzijde museum

Hoewel het museum sindsdien strenger is beveiligd, ging rond 03.30 uur het inbraakalarm af. Vermoedelijk zijn de daders via de achterzijde het museum, gelegen aan de Huisgracht, binnengekomen. 

Spanband

De daders hebben gebruik gemaakt van een spanband aan de vlaggenmast in de tuin van het museum. Via die bewuste spanband zijn ze met het schilderij over de stadsmuur naar beneden geklommen.

Spanband bij stadsmuur Preloader
Spanband om vlagmast bij stadsmuur
Spanband bij stadsmuur Preloader

Gezien op scooter 

Vermoedelijk zijn de daders rond 03.15 uur gezien op een scooter op de Lingedijk langs restaurant de Beren. De scooter reed op dat tijdstip richting het museum. Rond 03.30 uur zijn er wederom twee personen gezien op een scooter; nu in tegenovergestelde richting. Eén van hen had toen een groter voorwerp bij zich, zeer vermoedelijk het schilderij.

Oproep

De politie heeft inmiddels al met buurtbewoners gesproken, maar doet een oproep aan iedereen die die woensdagnacht - of in de periode ervoor - iets is opgevallen. Heeft u iets opvallends gezien in de omgeving van het museum Neem alstublieft contact op. Vanwege de Coronamaatregelen is het museum al maanden volledig gesloten.

Geef uw informatie door

Het kostbare schilderij is nog altijd niet terecht. Het kunstwerk is 56cm breed en 68cm hoog. Mogelijk is het iemand opgevallen dat iemand het bij zich droeg. Heeft u andere informatie over de kunstroof en/of de mogelijke daders? Neem alstublieft contact op met de politie.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar