Mislukte bankoverval op ING filiaal aan de Onderdoor

Op dinsdag 10 januari 2017 plegen drie personen om 13.10 uur een overval op de ING-bank in Houten, waar op dat moment net een geldtransport is gearriveerd. De bankoverval mislukt en het trio vertrekt zonder buit. Daders daarna nog gezien bij bedrijventerrein Doornkade.

update

Heel goed: meer dan 60 tips over de bankovervallers in Houten. De meeste tips gingen over de kleding van de daders, die overigens niet wisten buit te maken.Over die kleding is nu genoeg info, dank! Opvallend: meerdere tipgevers opperden dat de eerste overvaller wel eens een vrouw kan zijn.

 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

ING filiaal

Het filiaal van de ING-bank ligt aan de Onderdoor, direct naast het treinstation in het centrum van Houten. Op dinsdag 10 januari 2017 wordt de bank aan het begin van de middag bevoorraad. Het geldtransport komt nooit op dezelfde dag en op het zelfde tijdstip bij de bank. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Overval

Om 13.10 uur komen er drie mannen op twee scooters aangereden. Een van de scooters blijft buiten staan, de ander wordt tussen de toegangsdeur gezet. Binnen krijgt een van de ING medewerkers een pistool op zich gericht en moet meekomen naar een beveiligde deur. Achter die deur staat de medewerker van het geldtransport die de automaten bijvult. De overvallers proberen de deur open te krijgen, maar dat lukt niet. Na zo’n drie minuten doen ze met speciaal gereedschap nog een uiterste poging, maar ook dat blijkt kansloos. Zonder buit vluchten ze op hun scooters.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

Verschillende voorbijgangers zien hoe de daders na de overval onder het spoorviaduct door rijden, langs het gemeentehuis. Daarna zijn ze vermoedelijk allebei een andere kant op gegaan. Een van de scooters is rechtsaf het Weerwolfseind ingeslagen in de richting van Utrecht, terwijl de andere rechtdoor reed in de richting van het Imkerspark. Niet lang na de overval ziet een getuige één van de scooters rijden in de wijk De Borchen. Die scooter reed via de fietstunnel onder de Rondweg door naar bedrijventerrein Doornkade in Houten-Noord.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders gezien op hun vlucht en/of heeft beeldmateriaal gemaakt? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Overvallers

Volgens een aantal getuigen spraken de daders Nederlands, maar met een buitenlands accent. Het is niet duidelijk welk accent dat is geweest. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 1

Dader 1 is de man die de bankmedewerker heeft bedreigd. Hij draagt een integraalhelm. Hij reed op een zwarte scooter, vermoedelijk was dat een motorscooter van het merk Gilera, type 180 cc met rode voorvork. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 2

Dader 2 droeg een halflange jas in de kleuren geel met blauw. Zijn handschoenen zijn licht van boven en met een groene onderkant. Verder droeg hij een zwarte jethelm met het logo HJC. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 3

Van dader 3 zijn vooral zijn ogen en zijn wenkbrauwen goed te zien als hij een paar keer opzij kijkt. Hij heeft een blanke huidskleur en verder een stevig postuur. Op zijn helm staat vermoedelijk ‘Beon Design’. Die helm werd een tijd lang verkocht in filialen van supermarkt Lidl.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent een van de daders, mogelijk in combinatie met de scooters?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getipt over tijdstip arriveren geldtransport

Het is om veiligheidsredenen nooit vooraf duidelijk wanneer en hoe laat een geldtransport langs een bankfiliaal rijdt. De daders konden dus niet weten dat juist die dag, dinsdag 10 januari, de geldauto zou langskomen. De politie gaat er daarom vanuit dat iemand hen heeft gewaarschuwd toen het geldtransport bij de bank arriveerde. Misschien is het opgevallen dat iemand de bank in de gaten heeft gehouden die dag of de dagen ervoor. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is het opgevallen dat het ING filiaal die dag in de gaten werd gehouden? 

Impact

De overval heeft behoorlijk wat indruk gemaakt op de mensen die in de bank aanwezig waren. En uiteraard ook op voorbijgangers die gewoon langsliepen en door een van de overvallers een pistool op zich gericht kregen. Voor een medewerkster van de bank is het zelfs zo erg dat ze nu, ruim een half jaar later, nog steeds niet in staat is om te werken.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar