Mislukte gewapende overval oud-ijzerhandelaar op de Velduil

Van één van de daders kon een goedgelijkende compositietekening worden gemaakt.

update

Er zijn meerdere tips met mogelijk namen van deze dader binnengekomen, het onderzoek kan door!

In de vroege ochtend van vrijdag 22 augustus 2014 rond 05.00 uur rijdt een oud-ijzerhandelaar in zijn Mercedes Vito over de Velduil in Raalte als hij plotseling wordt geramd door een rode Renault Clio. Op nagenoeg hetzelfde moment ziet hij in zijn achteruitkijkspiegel de koplampen van een andere auto met grote snelheid op zich afkomen. Hij twijfelt geen moment, geeft plankgas en weet te ontkomen.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er in de vroege ochtend van vrijdag 22 augustus 2014 getuige geweest van een mislukte overval op een oud-ijzerhandelaar in zijn Mercedes Vito op de Velduil in Raalte?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Renault Clio

Als de politie even later ter plekke komt staat de rode Renault Clio er nog. De linker voorkant is beschadigd en er is geprobeerd de auto in brand te steken. Van de bestuurder zelf en een eventuele handlanger ontbreekt ieder spoor.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de dader(s) uit de rode Renault Clio zien vluchten en gezien dat ze de auto in brand wilden steken?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de Clio die donderdag ergens in de omgeving van Wilp of Raalte zien staan of rijden, of weet wie er toen de beschikking over had?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Routine

Het slachtoffer was met behoorlijk wat contant handelsgeld op weg in Twente. Het was een redelijke vaste routine. Kennelijk zijn er mensen die dat geweten hebben en daarop probeerden in te spelen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader

Het slachtoffer heeft de man in de Clio die hem ramde goed kunnen zien en aan de hand daarvan kon een compositietekening worden gemaakt. Het gaat om een licht getinte man, tussen de 35 en 40 jaar oud met een vol gezicht en een zwart ringbaardje van bakkebaard naar bakkebaard. Verder viel het slachtoffer op dat hij een trui met lange mouwen droeg van rood/groen en blauw geblokte stof.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de compositietekening en/of het signalement de man in de Clio?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Diefstal Renault

De auto is de nacht ervoor, op donderdag 21 augustus, gestolen vanaf de Smidshof in het Gelderse Wilp. Dat is een plaats langs de A1, zo’n 30 kilometer van Raalte.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op donderdag 21 augustus getuige geweest van de diefstal van de Renault Clio vanaf de Smidshof in het Gelderse Wilp?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tweede auto

De politie denkt dat de auto die achter de handelaar opdoemde ook te maken had met de overval. Het lijkt erop dat de bestuurder van de Clio een seintje heeft gekregen van de bestuurder van deze auto.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wat voor auto dat was en/of wie erin zaten?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bandensporen

Die tweede auto stond geparkeerd op de Wolthaarsdijk Westzijde aan de rand van de bebouwde kom van Raalte. De politie vond vlak na de mislukte overval hier ook duidelijke bandensporen die er op duiden dat vanaf deze plek een auto met hoge snelheid is weggereden.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de tweede auto die nacht of vroege ochtend van vrijdag 22 augustus in de berm geparkeerd zien staan op de Wolthaarsdijk Westzijde aan de rand van de bebouwde kom van Raalte?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft hem daar met hoge snelheid zien wegrijden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Barricade

Vijf maanden eerder, op vrijdagochtend 7 maart, heeft iemand op dezelfde plek en rond hetzelfde tijdstip in de vroege ochtend, stoeptegels als een barricade over de weg gelegd. De politie is daar die ochtend door een toevallige passant van op de hoogte gesteld, nog voordat de daders hun slag konden slaan. Het slachtoffer vermoed dat ook destijds hij het mogelijke doelwit is geweest.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op vrijdag 28 februari rond 05.00 uur ’s getuige geweest van het bouwen van een barricade met stoeptegels op de Velduil?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Rammen

Een surveillancewagen die toevallig in de buurt is, haalt eerst het levensgevaarlijke obstakel weg en gaat dan op zoek naar de bouwer. Die lijken ze al snel gevonden te hebben, maar de mannen in de kleine grijze Opel Corsa stoppen niet voor de politieauto. Ze rammen de surveillanceauto en scheuren richting de wijk Raalte-Noord.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vlucht

Waarschijnlijk wisten de mannen dat ze die wijk niet in konden, omdat op de enige toegangsweg de wijk in, de blokkade was opgeworpen. En dus lijkt hun enige andere vluchtoptie een woonwagenkamp er iets voor. Hier laten ze hun auto achter om te voet, via de aanliggende weilanden langs de woningen aan de Kemphaan, verder te vluchten.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mannen hun auto zien achterlaten op het woonwagenkamp?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mannen op hun vlucht vanaf het woonwagenkamp nog gezien?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verband

De politie houdt er sterk rekening mee dat het twee keer om dezelfde daders gaat en dat ze beide keren dezelfde ijzerhandelaar op het oog hadden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Diefstal Opel

De grijze, oud model Opel Corsa is op donderdag 13 februari tussen 17.00 en 20.45 uur gestolen in Hengelo vanaf de M.A. de Ruyterstraat ter hoogte van de Edith Stein school. Toen zaten er de originele kentekenplaten ZJ-26-NK op.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de Opel Corsa is geweest tussen 13 februari en 7 maart en/of weet wie er in reden?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op donderdag 13 februari tussen 17.00 en 20.45 uur getuige geweest van de diefstal van de grijze, oud model Opel Corsa vanaf de M.A. de Ruyterstraat ter hoogte van de Edith Stein school in Hengelo?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Diefstal kentekenplaten

Toen de auto op het woonwagenkamp werd teruggevonden zaten er de gestolen platen NB-VD-27 op. Deze platen zijn gestolen in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari vanaf de Kuipersdijk in Enschede.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 februari getuige geweest van de diefstal van kentekenplaten vanaf de Kuipersdijk in Enschede?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Stoeptegels

Mogelijk hebben dezelfde daders op vrijdag 28 februari, ook rond 05.00 uur en op diezelfde plek, ook stoeptegels uit het trottoir gehaald. Een buurtbewoner zag dit destijds, maar dacht dat dit veroorzaakt was door baldadige jeugd. Hij heeft de tegels terug gestopt en er verder geen melding van gemaakt.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op vrijdagochtend 7 maart rond 05.00 uur getuige geweest van het neerleggen van stoeptegels op de Velduil?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dadergroep

Afgelopen jaren hebben er meerdere van soortgelijke overvallen en pogingen tot overvallen op ijzerhandelaren in het Oosten, met name in Twente, plaatsgevonden. De politie sluit niet uit dat al deze zaken met elkaar te maken hebben en dat mogelijk dezelfde dadergroep achter de verschillende incidenten zit.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er informatie over mogelijke dezelfde dadergroep?

Kijk ook eens naar