Ondernemer slachtoffer van reeks aanslagen op zijn café

Beloning € 15.000

Sinds het voorjaar van 2018 is café Het Dak van de Markt het doelwit van een aantal gerichte geweldsincidenten. Na drie beschietingen vorig jaar was het een tijd rustig, maar in september 2019 werd bij het café een handgranaat achtergelaten en brand gesticht.

update
teaser-date

05-11-2019 21:03

Afgelopen week kwamen er meer dan 40 reacties binnen over deze zaak, bedankt! 

De daders lijken geen middel te schuwen om de eigenaar van het café te bedreigen en te intimideren. Op donderdagavond 26 september wisten ze hem te raken door zijn bestelbus in brand te steken, die daardoor total-loss raakte.
Hoogstwaarschijnlijk dezelfde personen zijn verantwoordelijk voor een brandstichting aan de Kerkewijk in de nacht van 1 op 2 oktober 2019. De daarmee getroffen middenstander is de broer van de café-eigenaar.

Markt, Veenendaal Preloader
 
Markt, Veenendaal Preloader

Beloning

Het Veenendaalse café aan de Markt is momenteel op last van de burgemeester gesloten tot in ieder geval half november. Politie en Justitie nemen de zaak hoog op. Voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de daders is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

Beschietingen in 2018

Op bewakingsbeelden van 25 april en 1 mei 2018 zijn twee keer twee mannen te zien, mogelijk beide keren dezelfde, die een automatisch wapen bij zich hebben.

Waar het bij de eerste poging zichtbaar moeite kostte om het wapen goed te gebruiken, lukt het de tweede keer om een aantal kogels in de gevel van het café te schieten.
Er was niemand in het pand aanwezig, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Datzelfde gold in de nacht van 26 op 27 augustus 2018, toen er opnieuw gericht op Het Dak van de Markt werd geschoten.

September 2019

Een jaar later was het weer mis, toen in de vroege ochtend van woensdag 11 september bij het café een persoon in beeld verscheen. Die sloeg, met een klauwhamer, een ruit in en gooide daarna een molotovcocktail naar binnen. Er volgde een explosie en een fikse brand.

In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 september werd een persoon gefilmd die een handgranaat neerlegde voor de deur van het café. Het explosief stond niet op scherp en kon gelukkig zonder ontploffing worden opgeruimd.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Heeft u informatie over een of meer van de daders of over een mogelijke opdrachtgever en/of het motief? Geef het alstublieft door aan de politie.

Brandstichting winkelpand

Naar aanleiding van de incidenten in september hield de politie geregeld een oogje in het zeil bij het café aan de Markt. Vermoedelijk verlegden de daders om die reden hun aandacht naar een pand aan de Kerkewijk, waarin de chocoladewinkel annex ijssalon is gevestigd van de broer van de café-eigenaar. 

Rond 03.00 uur in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 oktober 2019 legden camera's daar twee personen vast. Zij hadden gereedschap en een jerrycan bij zich.
Nadat ze een ruit insloegen, goten ze een vloeistof naar binnen die ze vervolgens aanstaken. De materiële schade bleef relatief beperkt, maar de impact op de slachtoffers is er niet minder om.

Help deze zaak op te lossen

Herkent u een of meerdere personen op de bewakingsbeelden of heeft u een idee wie zij kunnen zijn? Of weet u iets over het motief voor de reeks incidenten of over wie er mogelijk de opdracht toe heeft gegeven?
De Hoofofficier van Justitie in Midden-Nederland heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die deze zaak oplost.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Sterktewens

U kunt via onderstaande link een bericht aan het slachtoffer versturen.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar