Overvallers verantwoordelijk voor dood Sjaak Groot

Beloning € 15.000

Sjaak Groot werd in de nacht van 13 op 14 juni 2021 in zijn woning neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. De politie vermoedt dat het 72-jarige slachtoffer had geprobeerd een aantal overvallers buiten de deur te houden.

update
teaser-date

29-03-2022 11:34

Op dinsdag 29 maart 2022 werd in Obdam een vierde verdachte aangehouden. De precieze betrokkenheid van deze 29-jarige man uit Opmeer bij de dood van Sjaak Groot, als ook bij andere overvallen in de regio tussen Hoorn en Alkmaar, wordt nader onderzocht.

update
teaser-date

07-12-2021 17:40

De recherche hield op dinsdag 7 december 2021 een dérde verdachte aan in dit onderzoek. De 28-jarige man in kwestie komt uit Noord-Scharwoude en zat vanwege een ander vergrijp al in een penitentiare inrichting. Zijn rol in de zaak is onderwerp van onderzoek.

update
teaser-date

30-11-2021 17:34

Dinsdagochtend 30 november 2021 hield de politie in Rotterdam een 37-jarige verdachte aan. De betrokkenheid van deze man bij de overval op Sjaak Groot wordt onderzocht, net als zijn mogelijke aandeel in andere woningovervallen in de regio.

update
teaser-date

09-11-2021 21:51

Het onderzoek kwam na de uitzending in een stroomversnelling, onder andere door meer dan veertig tips. Er is met name informatie doorgegeven over de kleding van de man die net na de overval bij het huis van meneer Groot liep. Ook kwam er informatie binnen over de auto van de daders.

Sinds de uitzending van 2 november heeft de politie een 27-jarige Alkmaarder kunnen aanhouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale overval en zit nog vast. 

72-jarig slachtoffer Sjaak Groot Preloader
72-jarig slachtoffer Sjaak Groot
72-jarig slachtoffer Sjaak Groot Preloader

Vuurwapen aangetroffen

Het lijkt erop dat dezelfde dadergroep achter meer gewelddadige overvallen zit. Zij zouden, mogelijk in wisselende samenstelling, actief zijn in het gebied tussen Alkmaar en Hoorn.
Het vuurwapen waarmee meneer Groot is gedood, heeft de politie in een recent onderzoek aangetroffen. Onderzocht wordt nog bij welke andere misdrijven dit wapen kan zijn gebruikt.

Gevlucht richting Spanbroek

De politie heeft camerabeelden van de auto waar de overvallers vermoedelijk in reden. Zij kwamen rond 02.40 die nacht aan bij de woning aan het Oosteinde in Berkhout.
Waarschijnlijk hoorde meneer Groot dat de mannen probeerden binnen te komen en volgde daarop een confrontatie. Een paar minuten nadat getuigen een luide knal hoorden, scheurden de verdachten in de auto weg in de richting van Spanbroek.

Vluchtauto en lopende man

De route ging via de Slagterslaan, de Bobeldijk en het dorp Spierdijk. De laatst bekende beelden van de auto zijn van de Noord-Spierdijkerweg, waar de verdachten in noordelijke richting reden.
Daarnaast geeft de politie beelden vrij van een man die, die vroege ochtend van maandag 14 juni, rond 03.00 uur over het Oosteinde liep. Hij zou mogelijk betrokken geweest kunnen zijn bij de overval. De man is waarschijnlijk naar het NS-station in Hoorn gelopen, waar hij later in een bus of trein kan zijn gestapt.

Deel uw informatie

Mocht blijken dat de lopende man niets met de zaak te maken heeft, is hij een mogelijk zeer belangrijke getuige. Heeft u een idee wie hij kan zijn of was u het die daar liep, neem alstublieft contact op.
Ook ieder detail over de auto en/of de inzittenden is van groot belang. U kunt uw informatie desgewenst anoniem doorgeven op 0800-7000. Voor een vertrouwelijk gesprek met het Team Criminele Inlichtingen belt u het speciale nummer 06 - 8797 8204.

Vermoedelijke vluchtroute richting Spanbroek Preloader
Bron: Google
Vermoedelijke vluchtroute richting Spanbroek
Vermoedelijke vluchtroute richting Spanbroek Preloader

Help de politie

Het is mogelijk dat de daders in de dagen vóór 14 juni in Berkhout een verkenning hebben gedaan in de omgeving van het Oosteinde. Heeft u een auto en/of personen gezien die er niet ‘thuishoren’, meld het alstublieft.

  • Wie weet iets over de auto en/of personen op de camerabeelden van die nacht van 13 op 14 juni?
  • Wie heeft mogelijk horen praten over de overval op Sjaak Groot en/of over andere woningovervallen in de regio?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun de nabestaanden

Leeft u mee met deze zaak? Laat een sterktewens achter.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar