Politie vermoedt één groep achter vijf gewelddadige woningovervallen

Beloning in totaal: € 65.000

Vijf zeer gewelddadige woningovervallen in Noord-Holland lijken te zijn gepleegd door dezelfde groep daders, vermoedelijk in wisselende samenstelling. Bij een overval in juni 2021 kwam in Berkhout de 72-jarige Sjaak Groot om het leven. De politie geeft bewakingsbeelden vrij die te maken hebben met overvallen in Noord-Scharwoude en Heerhugowaard.

De reeks lijkt vorig jaar augustus te zijn begonnen in De Goorn. In juni 2021 volgde een gewelddadige woningoverval in Avenhorn. Bij beide incidenten ontsnapten de slachtoffers ternauwernood aan de dood. Daarnaast wordt dezelfde dadergroep ook verdacht van de overval op 9 augustus dit jaar op een tankstation in Nieuwe Niedorp.

update
teaser-date

16-11-2021 21:53

Sinds de uitzending zijn er zeventig tips binnengekomen. Die gingen met name over de auto's die we lieten zien. Als u iets vermoedt over de daders, neem dan alstublieft ook contact op. 

Heerhugowaard

In de nacht van 3 op 4 juni brak rond 03.00 uur een overvaller in in een woning aan de Hasselaarsweg in Heerhugowaard. Hij liet vervolgens vier mededaders binnen, waarop het vijftal zich door het huis verspreidde. Ze vielen de slaapkamers van de bewoners binnen en dreigden met onder meer een koevoet.
De overvallers eisten geld en toegang tot de kluis die ze kennelijk hadden verwacht. Om hun eisen kracht bij te zetten, bonden ze de bewoners vast en mishandelden ze de zoon des huizes met een strijkijzer. Uiteindelijk vertrokken de mannen met de Audi Q7 van de slachtoffers en met twee telefoons en wat contant geld.

Hasselaarsweg in Heerhugowaard Preloader
Hasselaarsweg in Heerhugowaard
Hasselaarsweg in Heerhugowaard Preloader

Grijze driedeurs sedan

Er zijn camerabeelden van de auto waarmee de daders vermoedelijk naar Heerhugowaard zijn gekomen. Deze grijze driedeurs sedan verscheen vóór de overval op onder meer de Flemmingstraat.
Ná de overval zijn diezelfde auto én de Audi Q7 van de slachtoffers gefilmd op een route die leidt naar de Dorpsstraat in het nabijgelegen Winkel. Daar lieten ze de Audi achter in een parkeervak om met de grijze auto verder te vluchten.

Noord-Scharwoude

In een woning aan de Oranjestraat in Noord-Scharwoude werd een slachtoffer neergeschoten door overvallers uit waarschijnlijk dezelfde dadergroep. Dat gebeurde in de nacht van 21 op 22 juli 2021. Ook een buurman bleek in zijn slaap door vier mannen te zijn overmeesterd en was vastgebonden achtergelaten.
De politie vraagt u mee te denken over de bewakingsbeelden waarop vijf verdachten te zien zijn én de witte auto die zij vermoedelijk gebruikten. Behalve van de Oranjestraat, zijn er beelden van onder meer de Dorpsstraat, de Korenmolen en de Staartmolen.

Mogelijke getuige

Een witte auto, mogelijk een vierdeurs Hyundai i10, reed die nacht over de Korenmolen vlak nadat de vermoedelijke overvallers daar liepen. De inzittenden daarvan kunnen belangrijke getuigen zijn. Het is overigens nog niet uitgesloten dat die auto bij de dadergroep kan horen. 
Reed u daar, weet u van wie de witte auto kan zijn of waar die nu is? Neem alstublieft contact op met de politie; dat kan ook anoniem.

De drie auto’s waarnaar de politie op zoek is Preloader
De drie auto’s waarnaar de politie op zoek is
De drie auto’s waarnaar de politie op zoek is Preloader

Beloningen uitgeloofd

Voor zowel de overval in Heerhugowaard als voor die in Noord-Scharwoude is een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de tip die de betreffende zaak oplost.
In de andere zaken waarvan dezelfde groep overvallers wordt verdacht, zijn beloningen van 7.500 tot 15.000 euro beschikbaar. De daders beschikken over vuurwapens en lijken geen vorm van geweld te schuwen. Het is zaak dat zij zo snel mogelijk van de straat zijn.

Help de politie

  • Wie heeft informatie over één of meer van de overvallen en/of over verdachten die erbij betrokken kunnen zijn geweest?
  • Wie weet iets over de grijze auto, een driedeurs sedan, waarin vermoedelijk de daders reden van de overval op 4 juni in Heerhugowaard?
  • Wie kan iets vertellen over één of meer van de personen op de camerabeelden?
  • Wie weet iets over de witte auto waarin vermoedelijk de daders reden van de overval op 22 juli in Noord-Scharwoude?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun de slachtoffers

Leeft u mee met deze zaak? Laat een sterktewens achter.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar