Twee pogingen tot ontvoering in Crooswijk

Twee neven worden na een avondje stappen kort na elkaar overmeesterd

update

10 tips, bedankt! Meer tips zijn welkom.

In de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 april vinden in Rotterdam twee pogingen tot ontvoering plaats. Twee neven van 22 en 24 jaar worden na het stappen door gewapende daders overmeesterd en geprobeerd te ontvoeren maar beide pogingen mislukken. 

Stapavond

De twee neven zijn die avond met een gezamenlijke vriend wezen stappen. Het loopt tegen 02.00 uur als de neven een lift krijgen richting hun logeeradressen in de wijk Crooswijk. De neven verblijven daar niet ver van elkaar. De vriend zet hen beiden af op de Schapendreef. Na nog even met elkaar op te lopen zeggen de neven elkaar gedag en gaan ieder hun eigen weg. De oudste van de twee loopt richting zijn vriendin aan het Ooienpad, ongeveer honderd meter verderop. De ander blijft op de Schapendreef, waar hij logeert in het huis van zijn broer.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ooienpad: eerste poging tot ontvoering

Aangekomen bij het Ooienpad loopt de oudste neef het portiek van de woning binnen als achter hem wordt geroepen “Stop politie!”. Hij draait zich om en ziet twee mannen op hem afkomen, met getrokken vuurwapens, bivakmutsen en in politiepolo’s. 

Nepagenten

De zogenaamde politiemannen zeggen tegen hem dat hij moet meekomen. Dat doet hij niet want hij ziet aan de spijkerbroeken en schoenen dat het geen echte agenten zijn. Daarop proberen de nepagenten hem te overmeesteren en er ontstaat een worsteling waarbij de man met een vuurwapen op zijn hoofd wordt geslagen. Zijn vriendin komt op het geluid af en belt 112.

Vluchtroute

De nepagenten rennen naar een donkere VW Transporter met de nagemaakte kentekenplaten 53-VXP-4 en rijden weg in de richting van de Schapendreef en even later over de Boezemlaan in de richting van de Kralingse Plaslaan.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft iets gezien van de poging tot ontvoering aan het Ooienpad?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Schapendreef: tweede poging tot ontvoering

De jongere neef is ondertussen aangekomen bij zijn verblijfplaats op de Schapendreef. Als hij de voordeur opent en naar binnen stapt, wordt hij direct door twee mannen overmeesterd. 

Zwarte BMW

Hij wordt bedreigd met vuurwapens, mishandeld en geboeid door de twee daders. Ook krijgt hij tape over zijn mond en over zijn hoofd een zak/muts. Ze lopen met de neef over de trap en trekken hem mee naar een zwarte BMW die al klaarstaat op de Schapendreef. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft iets gezien van de poging tot ontvoering aan de Schapendreef? 

Voorbijrijdende politiewagen

Bijna tegelijk als de daders het slachtoffer de zwarte BMW in willen trekken, arriveren echte politieagenten die zijn afgekomen op de melding van het incident met zijn neef aan het Ooienpad maar toevallig als eerste stuiten op dèze daders met bivakmutsen. De daders vluchtten daarop snel. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Doorgeladen pistoolmitrailleur

Al met al hebben de twee neven die nacht onwaarschijnlijk veel geluk gehad want als de agenten het spoor volgen van de weggerende daders vinden ze een pistoolmitrailleur: doorgeladen en al.

Noord-Afrikaanse afkomst

Alle vier de daders zijn vermoedelijk mannen van Noord-Afrikaanse afkomst. De slachtoffers zijn dat zelf ook en meenden het te herkennen aan de manier waarop er werd gesproken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders 1 en 2 Oooienpad

De twee daders aan het Ooienpad droegen een politiepolo en een bivakmuts. Dader 1 was ongeveer 1.80-1.85 meter lang en had een fors postuur. Hij droeg witte Adidas schoenen droeg met blauwe strepen. Dader 2 was iets kleiner, rond de 1.75 meter en iets forser. Verder is een van die daders mogelijk gewond geraakt, het slachtoffer is het namelijk gelukt om een van de daders door een portiek-ruit te duwen.

Daders 3 en 4 Schapendreef

Dader 3 was ong. 20-25 jaar, ongeveer 1.85 meter lang en had een normaal postuur.  Dader 4 was ongeveer 25 jaar, tussen de 1.70-1.80 meter lang en had een fors postuur. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gevonden pistoolmitrailleur

In de buurt van de Schapendreef werd een met patronen doorgeladen pistoolmitrailleur gevonden. De pistoolmitrailleur is van het merk CZ, type Skorpion en voorzien van een geluiddemper.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen zwarte BWM met daarin rugzak en pet

De daders aan de Schapendreef lieten ook hun gestolen zwarte BMW achter waarin het slachtoffer eigenlijk mee moest. Ook daarin worden spullen gevonden die waarschijnlijk van de daders zijn. Het gaat onder meer om een rugzak met daarin een pet, die net als andere spullen nader worden onderzocht op sporen en de herkomst. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de rugzak, pet of pistoolmitrailleur? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Groene Kruisweg in Rotterdam

Op de BMW zaten de nagemaakte kentekenplaten 77-RZZ-9.De BMW is een maand voor de poging ontvoering gestolen vanaf de Klaverstraat in Rotterdam Zuid, in de Carnisserbuurt, tussen zaterdag 5 en zondag 6 maart. De zwarte BMW is in elk geval nog gezien met het oorspronkelijke kenteken 4-SPT-63, mogelijk kort na de diefstal, in de nacht tussen zaterdag 5 en zondag 6 maart rond 03.30 uur rijdend over de Groene Kruisweg in Rotterdam. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft in de maand tussen de diefstal en de mislukte ontvoering de BMW nog gezien met daarop of het originele kenteken 4-SPT-63 of het vervalste kenteken 77-RZZ-9?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de Volkswagen Transporter met het valse kenteken 53-VXP-4 al dan niet in gezelschap van andere auto’s nog gezien ?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over deze mislukte ontvoeringen? Wat en wie zitten erachter? 

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar