Verdachten op beeld van oplichting door ‘bankmedewerkers’

Opsporing Verzocht Preloader

Alleen al in het afgelopen jaar zijn honderden Nederlanders slachtoffer geworden van oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers. In een aantal gevallen gebeurt dat door middel van ‘spoofing’; een technische truc waardoor het lijkt of uw bank belt. Daders van dit soort oplichting hebben al miljoenen euro’s in handen gekregen. De politie geeft beelden vrij van verdachten die erbij betrokken zijn.

Herkent u één van de onderstaande personen, geef dan a.u.b. zowel de plaatsnaam door aan de politie als het nummer van de verdachte.

Hoe werkt het?

Een veel voorkomende vorm van oplichting is dat criminelen zich voordoen als bankmedewerker. Zo werd een Doetinchemmer (75) in november 2020 gebeld door een zogenaamde medewerkster van ABN Amro. Die vertelde dat onbekenden probeerden geld op te nemen met de bankpas van de vrouw van het slachtoffer.
Het verhaal leek zo geloofwaardig dat de 75-jarige man zijn pincode heeft genoemd. Ook gaf hij zijn bankpas af aan iemand die ‘namens de bank’ bij hem langs kwam. Er werden vervolgens duizenden euro’s van zijn rekening gehaald.

Wat kunt u ertegen doen?

Het komt vaak voor dat de oplichter belt met een vals nummer. Door een truc lijkt het op het scherm van uw telefoon alsof uw bank u belt. Als een crimineel zich op deze manier voordoet als bankmedewerker, heet dat spoofing.
Het voorval zoals het slachtoffer in Doetinchem overkwam, is maar één van de vele vormen van oplichting door zogenaamde bankmedewerkers. Lees hier meer over deze vorm van criminaliteit en wat u ertegen kunt doen.

Help de politie

Wie herkent één of meer van de verdachten?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar