Leeuwarden - Brandstichting bij supermarkt

In een opslagruimte tussen een supermarkt en een restaurant aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden wordt in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 maart 2017 door twee mannen brand gesticht. De opslagruimte maakt onderdeel uit van de supermarkt zelf. De daders zijn door bewakingscamera’s gefilmd.

Update Goed nieuws: op 16 januari is een 26-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte. Het onderzoek gaat verder en tips blijven dus ook welkom.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Supermarkt Ali Bekijk groot formaat
Supermarkt Ali

Supermarkt Ali aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden is al jaren een begrip in de buurt. Pal er naast zit Chinees restaurant Jasmine Garden. Tussen de supermarkt en het restaurant zit een nis met daarin de opslagruimte van de supermarkt.

Voorverkenning

Op bewakingsbeelden is te zien dat er rond 01.30 uur een man met capuchon richting de supermarkt loopt. Hij loopt de supermarkt eerst voorbij maar komt al snel terug en verdwijnt buiten het zicht van de camera in de nis. Waarschijnlijk verkent hij de boel daar even. Kort daarna komt hij weer in beeld en steekt over.

Tas en jerrycan Bekijk groot formaat
Tas en jerrycan

Hij loopt daarna naar de parkeerhaven aan de overkant van de Groningerstraatweg. Op de hoek met de Willem Sprengerstraat heeft hij waarschijnlijk een auto staan, waar hij een tas met jerrycan uithaalt. Want op bewakingsbeelden is hij iets later weer te zien, nu met de tas en jerrycan in zijn hand. Dan blijkt ook dat er nog een tweede man bij zijn plannen is betrokken.

Brandstichting Bekijk groot formaat
Brandstichting

Buiten het zicht van de bewakingscamera zijn de twee mannen daarna ongeveer anderhalve minuut bezig. Het is niet duidelijk wat ze precies doen. Feit is wel dat er rond 01.50 uur door omwonenden een flinke explosie wordt gehoord en gevoeld. Een van de twee mannen verliest tijdens zijn vlucht zijn schoen en loopt nog snel even terug om die te pakken.

Schade Bekijk groot formaat
Schade

Gealarmeerde hulpdiensten komen meteen in actie en doen er alles aan om het pand te redden en de bewoners uit aangrenzende panden te halen. De opslagruimte brandt compleet uit. Gelukkig zijn er die nacht geen slachtoffers met letsel gevallen, maar vijf personen konden uiteindelijk niet terug keren naar hun huis. De brandstichting is beperkt gebleven tot alleen materiële schade, voornamelijk bouwmaterialen die in de opslagruimte lagen.

Motief

Waarom de supermarkteigenaar het doelwit was is niet duidelijk. Voor zover de politie weet heeft hij met niemand een conflict. Wel gaat ze er van uit dat het een gerichte actie tegen hem was en duidelijk bedoeld om hem te intimideren. Iedereen die meer weet over een mogelijk motief roept de politie dan ook op om dat te melden.

Signalement dader 1 Bekijk groot formaat
Signalement dader 1

Dit is de man die eerst de voorverkenning deed bij de supermarkt en daarna even wegliep om de jerrycan uit de auto te halen. Hij wordt tussen de 20 en 30 jaar geschat en is slank. Hij droeg een gewatteerd jack met capuchon. Zijn jas lijkt licht van kleur maar dat hoeft niet zo te zijn omdat nachtelijke kleuren op bewakingsbeeld soms wat kunnen vertekenen. Ook droeg hij een donkere broek. De daders zijn na de brandstichting de Veestraat ingevlucht.

Signalement dader 2 Bekijk groot formaat
Signalement dader 2

Zijn handlanger is ook slank, droeg een trui of jas met capuchon en een broek die waarschijnlijk wat lichter was dan die van zijn mededader.

Meerdere getuigen Bekijk groot formaat
Meerdere getuigen

Er zijn die nacht verschillende getuigen langsgekomen waaronder een automobilist, twee fietsers en een voetganger met een rugzak. Het is lang geleden maar mocht u zich toch nog iets opvallends herinneren of bent u daar ten tijde van de brand geweest, meldt u dat dan. Dit kan het onderzoek verder helpen.

Getuigenoproep: man met rugzak

De man met rugzak liep rond 01.30 uur die nacht van 9 op 10 maart over de Groningerstraatweg een van de verdachten tegemoet en is hem toen ook gepasseerd.

Getuigenoproep: twee fietsers

Ook komt de politie graag in contact met twee fietsers die die nacht rond 01.50 uur vanaf de rotonde Bleeklaan kwamen en langs de supermarkt zijn gefietst. Opvallend was het kratje dat bij een van hen voorop de fiets zat.

Getuigenoproep: automobilist Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: automobilist

En nog geen vijftien seconden na het ontstaan van de brand toen de daders over de Groningerstraatweg wegvluchten kwam er een auto langs de supermarkt gereden en reed richting de rotonde Bleeklaan.

© AVROTROS / Landelijke Eenheid