Beloning € 10.000

Woerden - Cold Case dood Rudolphine de Ranitz aan de Zaan

Moord op jonkvrouw na 25 jaar nog niet opgelost

Cold Case dood Rudolphine de Ranitz aan de Zaan

Op woensdag 13 maart 1991 wordt in Woerden het levenloze lichaam van Ruud de Ranitz (53) gevonden. Ze wordt door de politie in haar slaapkamer aangetroffen en blijkt vermoord. 

Rudolphine Wilhelmine de Ranitz Bekijk groot formaat
Jonkvrouw de Ranitz

Rudolphine Wilhelmine de Ranitz, ze wordt Ruud genoemd, is een telg uit de adellijke familie de Ranitz. In 1991 woont De Ranitz in een splitlevel woning aan de Zaan in Woerden. Ze woont alleen en is arbeidsongeschikt verklaard nadat ze jarenlang werkte als advocaat. Om zich nuttig te  maken, werd mevrouw de Ranitz voorzitter van het Wijkcentrum Molenvliet aan de Stromenlaan. 

de Ranitz in het wijkcentrum Bekijk groot formaat
Weekend

Het weekend voor haar levenloze lichaam wordt gevonden brengt Ruud de Ranitz door in de provincie Groningen. Ze brengt een kort bezoek aan de stad Groningen waar haar moeder woont. Maar het overgrote deel van de tijd relaxt De Ranitz in een kuuroord in Nieuweschans. 

Oude foto van woning aan de Zaan Bekijk groot formaat
Woning aan de Zaan

Terwijl De Ranitz weg is, past een in Utrecht studerend nichtje samen met een vriendin, op haar huis. Ook prettig omdat er de maanden daarvoor vaak is ingebroken. 

Treinreis Bekijk groot formaat
Treinreis

Op maandag 11 maart vertrekt mevrouw de Ranitz uit het kuuroord. Aangekomen in Woerden fietst ze eerst naar haar huis aan de Zaan. Van 21.30 uur tot een uur of 23.00 uur drinkt ze nog een paar glaasjes aan de bar van het wijkcentrum. 

Woning van de Ranitz in 1991 Bekijk groot formaat
12 maart 1991

Vanaf de volgende dag, dinsdag 12 maart, reageert De Ranitz nergens meer op. Haar nichtje uit Utrecht belt omdat ze bij haar tante haar portemonnee is vergeten maar de telefoon wordt niet opgenomen. En die avond en ook de daaropvolgende avond verschijnt ze niet op haar afspraken in het wijkcentrum. 

Slaapkamer Bekijk groot formaat
Vondst politie

Als de politie wordt ingeschakeld, doen zij een gruwelijke ontdekking. Op de tweede verdieping vinden agenten in haar bed in haar slaapkamer het lichaam van mevrouw De Ranitz, badend in het bloed. 

Het nylon koord Bekijk groot formaat
Plaats delict

Ruud de Ranitz ligt gewikkeld in een dekbed en met een kussen over haar hoofd. Om haar hals zit een wit nylon koord. Het lijkt of De Ranitz in haar slaap is verrast. Ze draagt haar nachtjapon en de gordijnen, die ze altijd openliet tot ze naar bed ging, zijn dicht. Naast haar bed ligt haar wandelstok.

In memoriam Bekijk groot formaat
Sectie

Uit sectie blijkt uit afweerverwondingen dat De Ranitz zich flink heeft verzet. Een klap op haar achterhoofd, waarschijnlijk toegebracht door 1 of meer slagen met een zwaar voorwerp, werd haar in combinatie met het koord om haar hals fataal. 

Woning de Ranitz na moord Bekijk groot formaat
Heropende zaak

De politie gaat er vanuit dat toentertijd meerdere mensen geweten hebben wat daar gebeurd is bij mevrouw De Ranitz. Misschien dat zij dat toen niet wilden vertellen uit loyaliteit naar bepaalde personen of uit angst. 

Wie kan er meer vertellen over de mogelijke daders van de moord op mevrouw de Ranitz in maart 1991? 

Reconstructie Bekijk groot formaat
DNA

Omdat ondertussen ook de DNA-technieken sterk zijn verbeterd, wordt een gedeelte van de destijds bewaarde sporen opnieuw onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. 

Inbraaksporen Bekijk groot formaat
Motief

Het lijkt op een uit de hand gelopen inbraak. In het halfjaar voorafgaand aan haar dood was er al vier keer bij de Ranitz ingebroken. Waarschijnlijk is ze wakker geworden tijdens een vijfde inbraak en is dat op een fatale confrontatie is uitgelopen.

Na inbraak Bekijk groot formaat
Betaalcheques

Na de eerste inbraak besloot De Ranitz om in haar woonkamer een klein geldbedrag en geldcheques neer te leggen voor de inbrekers. Ze hoopte dat die daar genoegen mee zouden nemen en niet verder zouden zoeken.

de Zaan Bekijk groot formaat
Verzilverd

Van de keren die mevrouw De Ranitz nog kon navertellen weten we dat er geld en betaalcheques zijn buitgemaakt. Per cheque kon zo’n 2 a 300 toen nog gulden worden opgenomen. Er is rond die tijd in elk geval een betaalcheque verzilverd in Utrecht bij de V&D in Hoog Catharijne. 

station Woerden Bekijk groot formaat
Dezelfde inbrekers

De theorie dat het mogelijk om een terugkerende groep inbrekers zou gaan wordt ondersteund door de manier waarop de daders binnen zijn gekomen: De dader of daders zijn alle keren binnen gekomen via de balkondeuren. Ook de laatste fatale keer.

Wie weet wie de inbrekers waren die in 1991 vaker inbraken aan de Zaan in Woerden? 

Gasfornuis Bekijk groot formaat
Gas

Daarbij wordt niet alleen mevrouw De Ranitz vermoord. Haar buurt ontsnapt maar net aan een gasexplosie. De laatste inbraak was de gaskraan opengedraaid, net als alle pitten van het fornuis. Ook haar elektrische oven stond aan en in de kamer stonden brandende kaarsen. 

Woning aan de Zaan Bekijk groot formaat
Russische kunst

Mevrouw De Ranitz had contacten in Rusland en had mogelijk Russische iconen - religieuze kunst - in haar bezit. Die zijn niet aangetroffen maar als ze die inderdaad had, waren ze vermoedelijk heel waardevol en zijn ze verdwenen.

Wie weet of de Ranitz Russische iconen bezat, en waar die zijn of wie ze mogelijk heeft doorverkocht of gekocht?

Het wijkcentrum Bekijk groot formaat
Wijkcentrum Molenvliet

De Ranitz was vaak te vinden in wijkcentrum Molenvliet. Daar vertelde ze ook weleens over haar vermogen. Mogelijk is deze informatie bij de verkeerde mensen terecht gekomen. 

Wie weet wat er toen bij mevr De Ranitz is gebeurd en lucht zijn of haar hart?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid