Amsterdam - Dode baby in tas gevonden bij de Sloterplas

Op 8 juni 2016, iets na 18.00 uur, vindt een voorbijgangster aan de Oostoever van de Amsterdamse Sloterplas in een tas het dode lichaampje van een pasgeboren baby.

Update Op 31 mei 2018 maakte de politie bekend dat dankzij DNA-onderzoek de vader van het kindje is gevonden. Door met deze 30-jarige man te spreken, wordt hopelijk een grote stap gezet in het achterhalen van de identiteit van de moeder. Uw tips blijven welkom.

Afspelen Dode baby in tas gevonden bij de Sloterplas

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Plek waar baby is gevonden Bekijk groot formaat
Vondst

Omstreeks 18.00 uur laat een vrouw haar hond uit bij de Sloterplas. In het gras langs het water, naast een uitzichtplateau, ziet ze iets liggen. Eerst denkt de vrouw aan aangespoeld afval, maar het is een tas. Omdat hij een beetje openstaat kan ze erin kijken en ziet tot haar ontzetting een onbeweeglijk babygezichtje. 

Mickey Mouse rompertje met slabbetje Bekijk groot formaat
Pasgeboren jongetje

Het baby’tje is een jongetje met donkere haartjes van hooguit een paar dagen oud. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het jongetje is geboren na een zwangerschap van ongeveer 36 weken. Hij bleek een erg laag geboortegewicht te hebben, ondanks dat hij vrijwel volgroeid was, woog hij slechts 1700 gram. Wat er met hem is gebeurd is nog in onderzoek. Het jongetje was gekleed in een Mickey Mouse rompertje en Mickey Mouse slabbetje. Dergelijke rompers en slabbetjes worden verkocht als setjes, en zijn in grote hoeveelheden verkocht bij winkelketen Primark. Hij had een luier om van de Lidl.

Soortgelijke tas en sjaal Bekijk groot formaat
KNVB tas

Het jongetje is gevonden in een klein formaat Nike zwart met oranje tas met het logo van de KNVB. Het is eigenlijk een voetbalschoenentas, een zogenaamde kicksentas, waarvan er zo’n 1800 zijn gemaakt en ze zijn onder andere uitgedeeld bij voetbaltoernooien. Het is geen rugzak, want hij heeft geen hengsels. In de tas zat een sjaal met Burberry motief en  ook nog een zwarte sjaal. 

Wie kan de genoemde spullen in verband kan brengen met een tot juni hoogzwangere vrouw en nu zonder baby?

Wie heeft die bewuste tas gezien in het water of aan de waterkant bij de Sloterplas?

Wie heeft omstreeks woensdag 8 juni in de buurt van de Sloterplas in Amsterdam iemand gezien met zo’n KNVB tas? 

Vindplek Bekijk groot formaat
Precieze vindplek

De precieze vindplek ligt tussen het bekende kunstwerk aan de Oostoever en het gelijknamige restaurant de Oostoever, wat verderop bij de rotonde. Tijdens het onderzoek aan de tas wordt vastgesteld dat de tas in het water heeft gelegen. En uit onderzoek blijkt dat dit niet komt door regenval. Waar en wanneer de tas in het water terecht is gekomen is en hoe en door wie hij er is uitgehaald is niet duidelijk.

Wie kan de locatie van de Sloterplas, de gevonden tas, romper en sjaal linken aan een tot begin juni hoogzwangere vrouw, nu zonder kindje? 

Spoor speurhond Bekijk groot formaat
Politie onderzoek

Na de vondst speurt een politiehelikopter de Sloterplas af, op zoek naar meer aanwijzingen. Maar ruim een maand na de vondst van het jongetje, is nog altijd niet duidelijk hoe hij hier terecht is gekomen en wie zijn ouders zijn. Een speciaal getrainde zoekhond heeft wel een mogelijk spoor opgepakt vanaf het water de wijk in naar een parkeerplek in de buurt, maar het staat niet vast dat dit spoor met deze zaak te maken heeft. 

Gedenkplek Bekijk groot formaat
Oproep aan verloskundigen

Mogelijk heeft de moeder van het jongetje haar zwangerschap voor de buitenwereld verborgen gehouden. Daarom doet de politie een dringend beroep op mensen die door hun beroep te maken hebben met zwangere vrouwen. De politie heeft intensief contact gehad met de beroepsorganisatie verloskundigen. Die staan helemaal achter deze oproep en hebben hun leden intern ook al aangespoord om het te delen als er vermoedens zijn. Dit baby’tje is overleden en het is niet ondenkbaar dat een volgende zwangerschap op dezelfde wijze afloopt.

Wie heeft de moeder wellicht medische zorg verleend, tijdens de bevalling of nog tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld aan het begin ervan? Mogelijk zijn er verloskundigen en andere zorgverleners, die deze zaak herkennen en mogelijk meer weten wie de moeder is van dit jongetje. 

Uitkomst DNA-onderzoek

De politie heeft inmiddels de uitkomst van het herkomst-onderzoek binnen. Daardoor weten we nu dat de moeder of uit Europa of uit Noord-Afrika komt, en de biologische vader uit (Noord) Afrika of de noordelijke randen van het Middellandse zeegebied. 

Primark rompertje en sjaal

Verder hoopt de politie binnenkort via het kledingbedrijf Primark te weten te komen wanneer de rompertjes die de baby droeg en de sjaal, ook van de Primark, zijn verkocht, dat kan ook weer een nieuw belangrijk aanknopingspunt zijn.

Wie is de Europese of Noord-Afrikaanse moeder van het pasgeboren kleine jongetje?

Wie kan een link leggen met een tot begin juni zwangere Europese of Noord-Afrikaanse vrouw met nu zonder reden geen baby? 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid