Beloning € 15.000,- (vijftienduizend euro)

Hoogeveen - Dood Marcel Hoogerbrugge (49)

Op woensdagavond 20 december 2017 wordt in zijn bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat in Hoogeveen het levenloze lichaam gevonden van de 49-jarige Marcel Hoogerbrugge. Hij is met geweld om het leven gebracht.

Update Na uitvoerig onderzoek is op woensdag 29 augustus een verdachte aangehouden in Engeland.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

De ouders van Marcel Hoogerbrugge zijn degenen die hem vinden. Omdat ze hun zoon al een paar dagen niet kunnen bereiken, gaan ze in zijn bovenwoning kijken. Daar vinden ze tot hun grote schrik zijn lichaam.

Huurfiets met nummer 104 Bekijk groot formaat
Huurfiets met nummer 104

Een specifieke huurfiets heeft mogelijk een rol heeft gespeeld in deze zaak. De fiets is gehuurd bij een rijwielverhuurbedrijf bij station Hoogeveen, waar hij sinds begin december 2017 wordt gemist.

Op de betreffende fiets staat het nummer 104. Heeft u deze Sparta damesfiets gezien sinds begin december 2017 of weet u waar deze mogelijk is achtergelaten, laat het de politie weten.

Marcel Hoogerbrugge Bekijk groot formaat
Marcel Hoogerbrugge

Marcel Hoogerbrugge zat ooit in het leger en heeft in de jaren negentig gediend in Bosnië. In 2004 is hij weggegaan bij Defensie en sindsdien leidde hij volgens zijn familie een wat teruggetrokken leven. Hij had wel hobby’s, hij was een natuurliefhebber en deed veel aan sport, voornamelijk aan krachttraining. Hij had geen werk, reed in een groene oud model  Hyundai, type Elantra en leefde van een uitkering. Voor zover de politie weet had Marcel nauwelijks sociale contacten en was hij veel thuis in zijn bovenwoning.

Naast de Welkoop Bekijk groot formaat
Naast de Welkoop

Het pand waar Marcel op die bovenetage woonde, ligt op industrieterrein De Wieken, naast een filiaal van winkelketen Welkoop. Uit het eerste onderzoek blijkt dat Marcel tussen zondag 17 december en woensdagavond de 20e om het leven moet zijn gebracht. De politie spreekt graag met klanten van de Welkoop die daar in die periode zijn geweest. Dat filiaal ligt naast het huis van Marcel en het zou zomaar kunnen dat klanten van die Welkoop zich bijzonderheden kunnen herinneren.

Laatste beelden van Marcel Bekijk groot formaat
Laatste beelden van Marcel

De laatste bekende beelden van Marcel Hoogerbrugge zijn van zaterdag 16 december als hij aan het pinnen is. Maar op zondag de 17e was hij ook nog in leven. Hij is toen in winkelcentrum De Wielewaal geweest en heeft daar rond 16.15 uur boodschappen gedaan bij de Coop-supermarkt.

Marcel mogelijk maandagochtend nog gezien Bekijk groot formaat
Marcel mogelijk maandagochtend nog gezien

Het is voor het onderzoek belangrijk om te weten wie hem daar in het winkelcentrum gezien heeft of weet wat hij daarna gedaan heeft, of misschien op de een of andere manier contact met hem heeft gehad. Een getuige meent Marcel overigens maandagochtend nog bij zijn woning gezien te hebben. 

Veel geweld gebruikt

Marcel is met veel geweld om het leven gebracht. Er zijn geen braaksporen gevonden, wat kan betekenen dat de dader door Marcel zelf is binnengelaten of dat hij op de één of andere manier de sleutel van het pand had en op die manier is binnengekomen.

Informatie over het leven van Marcel Bekijk groot formaat
Informatie over het leven van Marcel

Het onderzoeksteam van de politie wil zoveel mogelijk over Marcels bezigheden en contacten te weten komen. Wat deed hij overdag? Wie kwamen er bij hem over de vloer? Wat waren zijn vaste gewoontes? Het team wil met iedereen spreken die hem kende en die hen een beter inzicht kan geven in de laatste maanden van zijn leven.

Motief voor de moord Bekijk groot formaat
Motief voor de moord

Anno februari 2018 is de politie er na onderzoek nog niet uit wat het motief voor de moord op Marcel is. Het lijkt geen roofmoord, er lijkt niets noemenswaardigs uit huis te zijn meegenomen. Dus het was de dader of daders niet te doen om geld of andere spullen van Marcel. Er is ook niet gezocht in huis, niets overhoop gehaald. Volgens een gedragskundige die de politie heeft ingeschakeld, lijkt het er zelfs op dat Marcel zijn moordenaar gekend moet hebben. Er zijn in het huis ook geen braaksporen gevonden, wat er weer op kan wijzen dat hij hem zelf heeft binnengelaten. Marcel heeft zich waarschijnlijk ook niet verzet tegen de dader. Dat kan betekenen dat hij niet op zijn hoede was en compleet verrast leek door zijn moordenaar. 

Marcels computer Bekijk groot formaat
Marcels computer

Uit onderzoek op Marcels computer blijkt dat hij die zondagavond 17 december 2017 tien afleveringen van de Rijdende Rechter heeft afgespeeld op zijn computer. Of hij die ook allemaal bewust heeft bekeken, of dat het programma alleen op de achtergrond aanstond, is niet duidelijk. Zijn computer is in die nacht van zondag 17 op maandag 18 december rond half twee uitgezet. En niet alleen uitgezet, ook de stekker is eruit getrokken. Wat de politie niet weet, is of Marcel dat zelf heeft gedaan. En ook niet of hij toen alleen was in het appartement of misschien wel gezelschap had.

Marcel mogelijk nog gezien bij zijn brievenbus Bekijk groot formaat
Marcel mogelijk nog gezien bij zijn brievenbus

Op maandag 18 december ziet een bezoeker van de Welkoop rond 12 uur iemand bij de brievenbus van Marcels appartement. Het lijkt alsof dit Marcel zelf is geweest, al is dat niet helemaal zeker. Dat zou betekenen dat hij toen nog in leven was. Twee dagen later, op woensdag 20 december vinden zijn ouders het lichaam van Marcel in het appartement. Vermoedelijk was hij toen al 24 uur dood. Dus waarschijnlijk is hij ergens tussen zondagmiddag 17 en dinsdagavond 19 december omgebracht.

Tussen zondagmiddag 17 en dinsdagavond 19 december Bekijk groot formaat
Tussen zondagmiddag 17 en dinsdagavond 19 december

Ergens in de tussenliggende periode is er in ieder geval één persoon bij Marcel in huis geweest, die hem om het leven heeft gebracht. De politie wil daarom met iedereen spreken die iets gezien heeft bij het pand waar Marcel woonde aan de Dr Anton Philipsstraat in Hoogeveen. Bijvoorbeeld bezoekers van de Welkoop of andere mensen die op het bedrijventerrein zijn geweest, zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts. De politie wil erg graag spreken met mensen die Marcel de periode voor zijn dood hebben gezien of gesproken, misschien in combinatie met die bijzondere auto van hem. Of mensen die weten met wie Marcel in de maanden voor zijn dood omging of met wie hij problemen had.

© AVROTROS / Landelijke Eenheid