Beloning € 15.000,- (vijftienduizend euro)

Coevorden - Dood Ralf Meinema

Op vrijdag 31 maart 2017, om ongeveer 05.45 uur, zag een voorbijganger hoe een auto het Stieltjeskanaal in dreigde te zakken. Toen politie en reddingsdiensten ter plekke waren, vonden ze in de auto een slachtoffer van een dodelijk misdrijf. Het bleek te gaan om de 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen. Hij was op donderdag 30 maart voor het laatst levend gezien.

Update Een man van 39 jaar oud en een man van 24, beiden uit Emmen, zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Ralf Meinema Bekijk groot formaat
Ralf Meinema

Ralf Meinema werd 31 jaar geleden geboren in het dorpje Erica in Drenthe. Hij volgt de landbouwschool en wordt klaargestoomd voor een agrarische carrière. In 2016 koopt hij zijn eerste huis, aan de Langestraat in Klazienaveen. De meeste mensen die de politie na zijn dood heeft gesproken kennen Ralf als een gezellige jongen, altijd hard aan het werk en in het weekend een biertje drinken met zijn vrienden. Toch lijkt het er sterk op dat hij op de één of andere manier bij wat schimmige zaken betrokken is geraakt. De politie hoort bijvoorbeeld geruchten dat Ralf verantwoording moest afleggen en daarom om het leven is gebracht. Maar waarvoor precies en door wie is niet duidelijk. 

Laatste dag van zijn leven Bekijk groot formaat
Laatste dag van zijn leven

Op donderdag 30 maart heeft Ralf gewerkt op een boerenbedrijf vlak over de grens in Duitsland. Aan het eind van de middag vertrekt hij in zijn oude Mercedes terug naar Klazienaveen. Daar gaat hij om 18.30 uur naar binnen in een winkel in het centrum. Het zijn  de laatst bekende beelden van Ralf. Na de boodschappen gaat hij nog even langs bij vrienden. Zij zullen later vertellen dat zij niets aan Ralf merkten. 

19.45 uur: ontmoeting bij de Noordersloot Bekijk groot formaat
19.45 uur: ontmoeting bij de Noordersloot

Maar daarna gebeurt er iets vreemds. Aan de Noordersloot, vlakbij een meertje dat achter bomen ligt, ziet een automobilist die avond de Mercedes van Ralf Meinema. Hij kan zich nog herinneren dat er iemand naast de auto staat, vermoedelijk was dat Ralf. Ook stond er een motor of scooter bij de plek, waardoor het aannemelijk is dat Ralf daar met iemand heeft staan praten.

Langs ouders om eten op te halen Bekijk groot formaat
Langs ouders om eten op te halen

Na die ontmoeting rijdt Ralf door naar het huis van zijn ouders in Erica. Hij haalt daar eten op en besluit dat thuis op te eten. Hij moet de volgende dag vroeg op en is van plan op tijd te gaan slapen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat Ralf om 23.00 uur nog iets opzoekt op zijn smartphone en daarna van huis gaat. Of hij dat alleen doet, of dat er op dat moment iemand bij hem is, is nog altijd een raadsel. Daarom wil de politie nog altijd spreken met getuigen die de Mercedes van Ralf donderdag 30 maart hebben zien wegrijden vanaf zijn huis aan de Langestraat in Klazienaveen of weten wie er op dat moment in die auto zat of zaten.

Ralf is die avond ook in Emmen geweest Bekijk groot formaat
Ralf is die avond ook in Emmen geweest

Rond 23.20 uur straalt de telefoon van Ralf aan bij een mast in de wijk Rietlanden in Emmen. Er zijn dus concrete aanwijzingen dat Ralf die avond in die wijk in het zuiden van Emmen is geweest. Voor zover bekend kwam hij daar normaal gesproken nauwelijks. En juist omdat hij de volgende dag al zo vroeg aan de slag moest, lijkt het alsof er een hele urgente reden was voor Ralf om die avond zo laat nog richting Rietlanden in Emmen te gaan. 

Het lichaam van Ralf gevonden Bekijk groot formaat
Het lichaam van Ralf gevonden

De volgende ochtend rond 05.30 uur ziet een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal bij Coevorden een auto in het water liggen. Het is de Mercedes van Ralf. De motorkap staat onder water, maar de rest van de auto steekt er bovenuit. Op het eerste oog lijkt het een ongeluk, een auto die van de weg is geraakt en in het kanaal is beland. Maar zodra een agent de kofferbak opent, schrikt hij. Hij vindt er het lichaam van Ralf Meinema die met geweld om het leven is gebracht.

Trekhaak Bekijk groot formaat
Trekhaak

De politie denkt dat degenen die de auto zo hebben achtergelaten de Mercedes naar de bodem van het kanaal wilden laten zinken. Maar dat lukte niet omdat de trekhaak aan de rand van het kanaal is blijven hangen. Als dat niet was gebeurd dan was de auto waarschijnlijk helemaal naar de bodem gezakt en was het maar de vraag geweest of het lichaam van Ralf zo snel was gevonden.  

Mercedes SE300 uit 1986 Bekijk groot formaat
Mercedes SE300 uit 1986

Ralf reed in een hele kenmerkende auto. Een oud model Mercedes SE300 uit 1986 met het kenteken PV-20-HT. Er rijden relatief weinig van dat soort auto’s rond. Juist daarom hoopt de politie dat mensen die in het oog springende auto hebben gezien in het gebied tussen Klazienaveen, Emmen en het Stieltjeskanaal bij Coevorden.

Getuigenoproep: slanke man met bomberjack Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: slanke man met bomberjack

Terwijl de politie op vrijdagochtend 31 maart bezig is met de Mercedes bij het Stieltjeskanaal, loopt een slanke man in een zwart bomberjack met de capuchon over zijn hoofd langs het kanaal. Hij liep in de richting van het dorp Zandpol. Wat opviel was dat de man zijn hoofd afwendde naar voorbijgangers, alsof hij niet herkend wilde worden. Omdat niet duidelijk is wat de man in het bomberjack daar deed, wil de politie nog altijd weten wie hij is en met hem in contact komen.

Getuigenoproep: bestuurder auto met aanhanger Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: bestuurder auto met aanhanger

Ook wordt de bestuurder gezocht van een auto met aanhanger die op dinsdag 28 maart voor het huis van Ralf geparkeerd stond. Dat was aan de Langestraat in Klazienaveen, twee dagen voor de moord. 

Wie is of zijn de anonieme brievenschrijver(s)?

Op de politiebureaus van Emmen en Klazienaveen zijn in de maanden na Ralfs dood anonieme handgeschreven brieven bezorgd. De politie wil graag in contact komen met de man of vrouw die deze brieven heeft geschreven.

Beloning

De beloning van 15 duizend euro is voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid