Breda - Doorrijder na aanrijding op zebrapad

Een 34-jarige man is in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober omstreeks 03.30 uur aangereden op het zebrapad op de Nieuwe Prinsenkade in Breda.

Update Op woensdag 7 februari is een 24-jarige Bredanaar in de Penitentiaire Inrichting in Grave aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de doorrijding. De recherche zet het onderzoek naar een mogelijk tweede betrokken persoon voort.

De automobilist is doorgereden, het slachtoffer is zwaargewond. De politie is met spoed op zoek naar de bestuurder. 

Avondje uit Bekijk groot formaat
Avondje uit

De 34-jarige man en zijn zwager liepen die nacht iets na 03.30 uur door de binnenstad van Breda, nadat ze uit waren geweest. Ze hadden net bedacht dat ze nog even wat wilden eten voor ze met de taxi naar huis zouden gaan, en staken daarom het zebrapad over van de Nieuwe Prinsenkade richting de loempiakraam. 

Zebrapad Bekijk groot formaat
Zebrapad

De zwager ging voorop, zijn 34-jarige vriend liep een paar meter achter hem. Opeens hoorde die zwager een klap, en zag hem door de lucht vliegen. Hij werd frontaal aangereden, de bestuurder van de auto is doorgereden.

Slachtoffer Bekijk groot formaat
Slachtoffer

Veel mensen hebben de aanrijding zien gebeuren, dat was zeer traumatisch omdat het leek dat de man was doodgereden. Hij reageerde nergens op, bloedde hevig. Hij wordt op dit moment in het ziekenhuis slapende gehouden en het is de vraag hoe hij daar ooit uit komt. 

Route auto Bekijk groot formaat
Route auto

De dader reed met zijn auto door over de Nieuwe Prinsenkade, richting Middellaan of kruising Tramsingel, de politie wil ook nog weten wie hem na het doorrijden heft gezien, of wie iets van de aanrijding zag en nog niet met de politie heeft gesproken.

Type auto Bekijk groot formaat
Type auto

Specialisten denken dat de auto zeer waarschijnlijk een donkerkleurige Citroën C3 is, bouwjaar 2002-2009, kleur wellicht donkerblauw, groen of paars. Waarschijnlijk heeft die auto bij de aanrijding aan de voorkant schade opgelopen, er zijn glassplinters in de kleding van het slachtoffer gevonden. Mogelijk is de auto bij een garage aangeboden. Ook als die ergens met die schade is geparkeerd hoort de politie dat graag. 

Een auto aangetroffen

Overigens is dinsdag 07 november in Breda een auto aangetroffen en in beslag genomen die op sporen zal worden onderzocht. Het is niet duidelijk of deze auto betrokken was bij de aanrijding. 

Wie kan er vorig weekend achter het stuur hebben gezeten deze donkerkleurige auto, vermoedelijk een Citroën C3, bouwjaar 2002-2009, en/of weet waar die auto nu is? 

Slachtoffer

Het slachtoffer is inmiddels - medio december - overgebracht naar een revalidatiecentrum. Hij kan nu een klein stukje lopen en zitten, maar het spreken lukt nog bijna niet. Het gaat dus nog niet goed met hem en het is de vraag hoe hij verder zal herstellen. 

Auto is in beslag genomen Bekijk groot formaat
Auto is in beslag genomen

Inmiddels gaat de politie er vanuit dat het slachtoffer is aangereden met een donkerblauwe Citroen C3.  De politie heeft namelijk vrijwel zeker die bewuste auto teruggevonden. Dinsdagmiddag 7 november is de auto in beslag genomen bij een garagebedrijf aan het Hazepad in Breda-Noord. De garagehouder had die auto ter reparatie aangeboden gekregen en had geen idee dat die betrokken was bij de aanrijding. Hij had er al een nieuwe voorruit en een nieuwe motorkap opgezet. De schade die nog niet was hersteld wordt nu verder onderzocht bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Eigenaar van de auto was niet de bestuurder

Die auto was niet gestolen, en blijkt van een vrouw uit Breda te zijn, maar zij zat er niet in toen de aanrijding plaatsvond. De politie heeft haar uiteraard gehoord, maar uit haar verklaring wordt niet duidelijk wie er die nacht dan wel in reed. Getuigen hebben gezien dat de bestuurder en bijrijder van de Citroën C3 twee mannen waren met een Noord-Afrikaans uiterlijk in de leeftijd van 20 a 25 jaar. 

Nieuwe bewakingsbeelden Bekijk groot formaat
Nieuwe bewakingsbeelden

De politie heeft nieuwe bewakingsbeelden die duidelijker maken wie bij het incident betrokken waren. De beelden zijn van diezelfde dag, nog geen half uur na de aanrijding. De bewuste Citroën C3 komt aanrijden bij het garagebedrijf aan het Hazepad en parkeert op de oprit. Dan komt ook een Peugeot stationwagon aanrijden. Er stapt één persoon uit de Citroën en loopt naar de Peugeot. Vanuit de Peugeot loopt dan iemand naar de Citroën toe om even later weer terug te keren. Dan rijden beide personen in de Peugeot 207 weer weg.

Peugeot 207 station Bekijk groot formaat
Peugeot 207 station

Volgens specialisten is de Peugeot een 207 station, met een bouwjaar uit de periode 2007-2013. Uiteraard wil de politie graag tips over wie de eigenaar van deze auto is, of wie het kenteken ervan weet. Daarnaast is ze erg benieuwd wie er een verband kan leggen tussen de Peugeot 207 stationwagen en de donkerblauwe Citroën C3. Zijn er mensen in Breda die rijden in zo’n blauwe Citroën en goed bevriend zijn met zo’n Peugeotrijder?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid