Amsterdam - Explosief geplaatst bij grand-café

Aanleiding is nog onbekend

Afspelen Explosief geplaatst bij grand-café

Op woensdagmiddag 8 februari 2017 wordt in een grand-café nabij het Leidseplein een handgranaat bij de ingang neergelegd. De daders zijn vastgelegd door bewakingscamera’s.

In the City Bekijk groot formaat
In the City

De politie rukt die middag kort na 15.30 uur met groot materieel uit naar grand-café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen. Terwijl daar zo’n twintig mensen binnen zijn, is bij de entree een handgranaat neergelegd.

Bekijk groot formaat

Uit bewakingsbeelden blijkt dat het explosief is neergelegd door een man van vermoedelijk begin 20 die geheel in donkere kleuren gekleed ging. Hij droeg een gewatteerde jas, een zogenoemde bubblecoat, en had zijn gezicht bedekt met een sjaal. De broek die hij aan had, zou een regen- of motorbroek kunnen zijn.

Wie (her)kent de man die de handgranaat neerlegt bij de ingang van grand-café In the City?

Handlanger Bekijk groot formaat
Handlanger

De dader vlucht in de richting van de Weteringschans en vervolgens de Ziezeniskade op, waar een handlanger staat te wachten met een scooter. Met z’n tweeën gaan ze er vandoor op die scooter, een donkere Derbi Boulevard – een type dat tot 2012 bekend stond onder de naam Piaggio Fly.

Bekijk groot formaat

De bestuurder van de scooter is op de bewakingsbeelden vrij goed te zien. Ook hij droeg louter donkere kleding, met uitzondering van de bontkraag van zijn jas.

Wie (her)kent de twee mannen op de scooter die te zien zijn op de bewakingsbeelden van woensdag 8 februari?

Heeft u een idee hoe de verdachten in het bezit van de handgranaat zijn gekomen?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid