Beloning 15.000,- (zegge: vijftienduizend euro)

Amsterdam - Fatale steekpartij bij KFC

De politie zoekt een aantal specifieke getuigen.

Update Gelukkig enkele reacties van getuigen, ook over wie er bv. in de auto’s op de beelden konden hebben gezeten.

Binnen een paar minuten werd een eerste verdachte aangehouden. Toch kan de politie uw hulp nog goed gebruiken, want de neergestoken man vertelde net voor hij buiten bewustzijn raakte dat hij gestoken was en wees hierbij naar een groepje mannen. 

Alaatin Kilic Bekijk groot formaat
Alaatin Kilic

Het slachtoffer - Alaatin Kilic - fietste op zaterdagavond 11 november iets na 23.40 uur over de Doctor Jan van Breemenstraat in de richting van de Admiraal Helfrichstraat. Daar stopt hij even, waarom is niet duidelijk. Als hij daarna op zijn damesfiets doorfietst naar de overkant van de straat, en even stopt op de hoek van het Dido Even Centre en de KFC is ook niet helemaal duidelijk waarom hij eigenlijk stopt. 

Neergestoken Bekijk groot formaat
Neergestoken

Een motoragent die even later over de Admiraal Helfrichstraat rijdt ter hoogte van de Kentucky Fried Chicken, ziet een strompelende man op zich afkomen. Die kan nog uitbrengen dat hij is gestoken na een ruzie. Het is Alaatin Kilic, die niet lang daarna het bewustzijn verliest, en later die nacht in het ziekenhuis overlijdt.

Aanhouding verdachte Bekijk groot formaat
Aanhouding verdachte

Omdat er door de hectiek op het Mercatorplein veel politie op de been is, kan er heel snel achter een verdacht wegrennende man worden aangegaan. Die biedt zoveel tegenstand dat er meerdere agenten en een politiehond aan te pas moeten komen om hem te arresteren en in bedwang te houden. Die verdachte zit nog steeds vast.

Meerdere betrokkenen Bekijk groot formaat
Meerdere betrokkenen

Alaatin kon toen hij die motoragent aansprak, nog net naar een auto aan de andere kant van de straat wijzen en vertellen dat hij zojuist was gestoken door een van de jongens die bij die auto stonden. Die auto was een Golf GTI op het parkeerterrein van het Reade-pand. Overigens heeft de bestuurder van die auto zichzelf later gemeld, maar er is ook nog een derde man die bij die auto heeft gestaan. Die is daarna spoorloos verdwenen, en wordt door de politie gezocht.

Ruzie of vechtpartij

Inmiddels is duidelijk dat Alaatin kort voor hij werd neergestoken betrokken was bij een ruzie of een vechtpartij. Hij zou ergens tussen ongeveer 23.15 uur en 23.30 uur die zaterdagavond een confrontatie hebben gehad met meerdere mannen op de Admiraal Helfrichstraat. De politie weet niet of die ruzie 1-op-1 te maken heeft met de steekpartij, maar dat kan natuurlijk heel goed. Daarom wil ze spreken met mensen die iets rond het neersteken rond 23.40 uur hebben gezien, maar ook met iedereen die iets heeft meegekregen met de ruzie die daaraan vooraf ging. 

Getuigen op Mercatorplein Bekijk groot formaat
Getuigen op Mercatorplein

Omdat er veel mensen naar het Mercatorplein waren gekomen om de WK-classificatie van Marokko te vieren hebben veel mensen met hun telefoon gefilmd. Als mensen hebben gefilmd net na het steken, of de minuten daarvoor, of dus van die eerdere ruzie wil de politie die beelden heel graag zien. Ook als mensen denken dat er niks bijzonders op staat. Die beelden kunnen mensen zonder te bellen rechtstreeks naar het team opsturen via live.politie.nl.

Beloning

Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. 

Bestuurder van witte auto Bekijk groot formaat
Bestuurder van witte auto

De politie is op zoek naar de bestuurder van een witte auto, mogelijk is dat een Golf.

Getuigenoproep: twee auto’s en scooter Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: twee auto’s en scooter

Rond het tijdstip dat die witte auto voorbij rijdt staan er ook twee auto’s bij de KFC en komt er een scooter langs. Meldt het als u weet wie de scooterbestuurder en de inzittenden van die auto’s waren.

Getuigenoproep: taxibus Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: taxibus

De fiets van Alaatin lag links voor een taxibus, de bestuurder daarvan wil de politie ook nog graag spreken.

Getuigenoproep: bestuurder Uberscooter Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: bestuurder Uberscooter

Net als de bestuurder van een Uberscooter die ook de straat komt ingereden. Die komt het beste in beeld wanneer hij moet stoppen voor twee politieauto’s als hij via de Orteliuskade de Robert Scottstraat in wil slaan.

Getuigenoproep: fietser Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: fietser

Iets daarvoor is ook een fietser te zien op camerabeelden. De politie wil ook die fietser spreken. Het lijkt een vrouw met lang haar en een rugzak.

Bestuurder van grijze wagen Bekijk groot formaat
Bestuurder van grijze wagen

Tot slot is de politie op zoek naar de bestuurder van deze grijze wagen.

© AVROTROS / Landelijke Eenheid