Amsterdam - Gewapende overval groothandel Baarsjesweg

Drie overvallers bestormden zondagmiddag 13 mei groothandel Top Mode aan de Baarsjesweg in Amsterdam. Hun werkwijze was doordacht; kort daarvoor verkenden ze nog de omgeving.

Update 14 tips, maar helaas nog geen namen bij deze overvallers. Wel informatie over het woordje ‘Maan’. Mogelijk betekent dit in het Indonesisch ‘waar ben je’ of ‘waar zit je’.

Ze gingen ervandoor met de inhoud van de kassa. De mannen zijn vastgelegd op bewakingsbeelden.

Verkenning buurt Bekijk groot formaat
Verkenning buurt

Het fietsende drietal verscheen eerst op de Van Rensselaerstraat. Na wat verkenningen in de buurt, stalden de mannen hun fietsen in de Crynssenstraat. Vervolgens gingen ze te voet verder richting de kledinggroothandel.

Vier medewerkers Bekijk groot formaat
Vier medewerkers

Rond 15.45 uur waren er vier medewerkers in de zaak aan het werk. Een van hen zat op het toilet. Bij binnenkomst bedreigde de eerste overvaller direct een van de medewerkers met een pistool. Een handlanger richtte zich op de kluis en de derde dader liep door de winkel.

112-melding

Ze hadden in de chaos niet door dat er een medewerker op het toilet zat, waardoor deze man de politie kon bellen.

Kassa geplunderd Bekijk groot formaat
Kassa geplunderd

De mannen plunderden vervolgens de kassa en stopten hun buit in een rood tasje. Ze knipten ook nog de telefoonkabels door.

Vlucht

In het eerste deel van hun vlucht werden de daders achternagezeten door twee van de medewerkers, onder wie de man die 112 had gebeld. De eerste twee daders kwamen gemakkelijk weg, maar de derde had iets meer moeite. Uiteindelijk wisten ze alle drie te ontkomen.

Wie herkent de mannen op de bewakingsbeelden?

Dader 1 – regenpak Bekijk groot formaat
Dader 1 – regenpak

De man die het vuurwapen hanteerde, heeft een licht getinte huidskleur en een stevig postuur. Hij droeg die middag bivakmuts en een regenpak met reflectiestrepen. Zijn gezicht is eventjes te zien wanneer hij wegfietst.

Dader 2 – ‘Maan’ Bekijk groot formaat
Dader 2 – ‘Maan’

De tweede dader, die mogelijk ‘Maan’ wordt genoemd, was de meest agressieve van het drietal. Hij heeft een licht getinte huidskleur en droeg een zwart bomberjack en een zwarte joggingbroek met twee witte touwtjes. Deze dader was gewapend met een mes.

Dader 3 – dreadlocks Bekijk groot formaat
Dader 3 – dreadlocks

De derde van het stel had een donkere huidskleur en droeg zijn haar in dreadlocks. Hij liep op blauwe sneakers en droeg een opvallende camouflagebroek.

Fietsen Bekijk groot formaat
Fietsen

Alle drie reden ze op een fiets. Een van hen reed op een damesfiets met fietstassen. De man met de camouflagebroek reed op een zwarte herenfiets met voorop een rekje. De derde verplaatste zich op een zwarte omafiets.

Wie herkent de fietsen in combinatie met de overvallers?

Getuigenoproep

De politie heeft al met veel getuigen gesproken, maar is nog op zoek naar twee mensen in het bijzonder: een man en een vrouw. Dit stel stak eerst de straat over en reed vervolgens weg op een scooter. Mogelijk beschikken deze personen over belangrijke informatie. Wie herkent zich hierin of weet wie deze mensen kunnen zijn?

Wie heeft iets gezien rondom de overval op de Baarsjesweg op zondag 13 mei 2018?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid