Beloning € 15.000,- (zegge: vijftienduizend euro)

Enschede - Herenkapper (50) in brand gestoken

De dader had het waarschijnlijk op iemand anders voorzien

Update Op 24 mei 2017 werd in het Duitse Gronau een 45-jarige man onder vuur genomen toen hij ’s nachts in de Eperstrasse in zijn auto zat. De Nederlandse politie neemt het onderzoek in die zaak over vanwege een mogelijk verband met de aanslag op de kapper.

Afspelen Herenkapper (50) in brand gestoken

Op donderdagavond 2 februari 2017 wordt de 50-jarige eigenaar van kapperszaak Erciyes in Enschede terwijl hij aan het werk is door een onbekende man overgoten met een brandbare vloeistof en in brand gestoken.

Herenkapper Erciyes

Het pand van herenkapper Erciyes zit aan de Kottendijk in Enschede, een buurt met veel ook wat kleinere winkels. Hiervoor was er ook al een kapsalon gevestigd. De huidige eigenaar runde de kapperszaak pas een paar maanden.

In brand gestoken Bekijk groot formaat
In brand gestoken

Afgelopen donderdagavond om ongeveer 18.20 uur is de kapper net een klant aan het knippen als een schreeuwende man met een bivakmuts of masker op binnenrent. Die gooit de kapper een brandbare vloeistof over zijn hoofd en bovenlichaam, en steekt de man letterlijk aan. Daarna rent hij naar buiten en vlucht in een donkere auto. 

Brandwonden

Er zijn gelukkig genoeg mensen in de buurt die meteen 112 bellen. Een klant die zelf ook lichtgewond raakt, dooft de vlammen bij de kapper. Die wordt met spoed met tweedegraads brandwonden, onder andere in zijn gezicht, naar het ziekenhuis gebracht. 

Wie heeft een vermoeden wie of wat er achter de aanslag op de kapper zit: neem snel contact op. 

Brandende auto in Hengelo Bekijk groot formaat
Brandende auto in Hengelo

Terwijl de politie die donderdagavond in Enschede de zoektocht naar de dader start en de eerste getuigen hoort komt er later in de avond in Hengelo een melding binnen bij de brandweer. Er staat een aantal auto’s in brand aan de Arthur van Schendelstraat. Een van die auto’s is een zwarte Seat zonder kentekenplaten. Vanaf dat moment houdt de politie er rekening dat die Seat door de dader van de aanslag op de kapper is achtergelaten.

Seat

Het is nog niet bekend of die uitgebrande Seat ook van de dader is.  Inmiddels is wel duidelijk dat de in brand gestoken auto gestolen was, dat maakt het natuurlijk wel verdacht. Maar de politie weet nog altijd niet zeker of dat de auto is die bij de kapper is gezien, zeker omdat er een paar uur tussen de aanslag en het in brand steken zit. Juist daarom wil de politie getuigen spreken die dader in Enschede hebben zien vluchten in zijn auto, dat zorgt hopelijk voor duidelijkheid.  

Dader

De dader had een bivakmuts op daarom is niet zo veel over hem bekend. Het is wel zeker een man, van ongeveer 1.80 meter lang die is gevlucht in een donkere auto. 

Persoonsverwisseling Bekijk groot formaat
Persoonsverwisseling

Er is niets bekend van een conflict dat het slachtoffer heeft. De politie houdt er mede daardoor sterk rekening mee dat het om een persoonsverwisseling gaat, dus dat de dader het op iemand anders had voorzien.

Getuigenoproep: gevallen fietser Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: gevallen fietser

De politie weet dat er een aantal mensen in de buurt is geweest vlak voor de dader naar binnen rende om de kapper in brand te steken. Die belangrijke getuigen heeft men nog niet kunnen bereiken. Ongeveer tussen 18.15 uur en 18.20 uur zijn er vlakbij de kapperszaak vier fietsers langsgekomen. Een van hen is ter hoogte van de broodjeszaak onderuit gegaan. Die fietsers en een jonge vrouw die de gevallen fietser te hulp schoot willen de rechercheurs graag zo snel mogelijk spreken. 

Wie zijn de personen die op donderdag 2 februari tussen 18.15 uur en 18.20 uur langs de kapper fietsten en een die een gevallen fietser te hulp schoten ter hoogte van de Kottendijk in Enschede? 

Getuigenoproep: passagiers bus

Verder komen er om de paar minuten verschillende buslijnen langs de Kottendijk die ook voorbij de kapper rijden. Ook passagiers die afgelopen donderdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur in de bus zijn langsgekomen is wellicht iets opgevallen.

Wie heeft donderdag 2 februari in de bus gezeten die over de Kottendijk reed en is mogelijk iets opgevallen? 

Turkse gemeenschap in Enschede

De politie heeft inmiddels veel mensen gesproken, ook binnen de Turkse gemeenschap in Enschede waarbinnen het leven van de kapper zich voor een groot deel afspeelde. Ze heeft alleen de indruk dat ze nog niet met iedereen heeft gesproken of dat mensen niet het achterste van hun tong kunnen of willen laten zien. Daarom doet de politie met klem een beroep op diegenen die meer kunnen vertellen over de achtergronden van deze moordpoging.

Bestuurder van de vluchtauto Bekijk groot formaat
Bestuurder van de vluchtauto

De dader is hoogstwaarschijnlijk gevlucht in een Seat Ibiza Cupra en de politie is op zoek naar de bestuurder van die vluchtauto. Misschien hebben er ook nog andere personen in die auto gezeten. Van de dader is bekend dat hij ongeveer 1.80 meter lang is en dat hij een bivakmuts of een masker voor zijn gezicht droeg. 

Gestolen vluchtauto Bekijk groot formaat
Gestolen vluchtauto

De gebruikte vluchtauto blijkt te zijn gestolen in Moordrecht, vlakbij Gouda. Dat gebeurde in de nacht van zondag 4 op maandag 5 december tussen 23.00 en 09.00 uur vanaf het Oosteinde in Moordrecht.

Voorverkenning Bekijk groot formaat
Voorverkenning

De politie denkt dat er al een verkenning is geweest eerder die middag op de Kottendijk. Tussen 15.00 en 16.00 uur heeft daar een donkere Seat gereden waar mogelijk de dader of daders in hebben gezeten. De politie wil weten wie er op dat moment in de auto zat en wil spreken met iedereen die iets van die verkenning heeft gezien die donderdagmiddag 2 februari.  

© AVROTROS / Landelijke Eenheid