Amsterdam - Johan Huizingalaan doelwit van aanslagen

Vrijdagochtend 7 september rond 02.50 uur wordt een restaurant in de Johan Huizingalaan beschoten. Het is de vierde keer in een maand dat de straat het doelwit is van aanslagen.

Update Drie tips, maar het team kan uw hulp nog goed gebruiken. Heeft u informatie over deze zaak? Laat het de politie weten!

Het is onduidelijk of de aanslagen verband houden met elkaar. De incidenten worden daarom ieder afzonderlijk onderzocht. Er zijn bewakingsbeelden van de aanslagen. 

Zondag 12 augustus

Op zondagochtend 12 augustus wordt er geschoten op een pand waar een woninginrichting is gevestigd. 

Twintig kogels en handgranaat Bekijk groot formaat
Twintig kogels en handgranaat

Slechts twee dagen later worden er zo’n twintig kogels afgevuurd op een schoonmaakbedrijf. Er is ook een autoruit ingeslagen en aan de achterkant van het gebouw wordt een handgranaat aangetroffen. 

Bewakingsbeelden 14 augustus Bekijk groot formaat
Bewakingsbeelden 14 augustus

Vermoedelijk is deze granaat achtergelaten door twee mannen op een scooter. Het duo komt rond 03.00 uur aanrijden op de Cornelis van Alkemadestraat. Terwijl de bestuurder op de scooter blijft zitten, staat zijn compagnon bij de bedrijfsauto van het schoonmaakbedrijf. Op het moment dat de scooter wegrijdt, is vermoedelijk de granaat weggegooid. 

Wie heeft er iets opvallends gezien in de Johan Huizingalaan in Amsterdam?

Ontploffing Bekijk groot formaat
Ontploffing

Nog geen 24 uur later ontploft een handgranaat bij een restaurant aan de Johan Huizingalaan. Een bushokje klapt door de knal uit elkaar, maar niemand raakt gewond.  

Getuigen gezocht Bekijk groot formaat
Getuigen gezocht

Op de bewakingsbeelden zijn meerdere mogelijke getuigen te zien. Vlak voordat de granaat op 15 augustus rond 01.50 uur wordt gegooid, fietst er een persoon langs. Ook is er een motorscooter voorbij gereden en aan de overkant van de straat is een scooter te zien. Bent u of kent u de mogelijke getuigen op de beelden? Laat het de politie weten.

Wie kent de mogelijke getuigen op de bewakingsbeelden?

Gestolen Suzuki motorscooter Bekijk groot formaat
Gestolen Suzuki motorscooter

Later werd een paar straten verderop ook een gestolen Suzuki motorscooter, type Burgman, aangetroffen. 

Wie herinnert zich de gestolen motorscooter of heeft deze ergens gezien?

Anonieme 112-melding

14 augustus is er ook een handgranaat achtergelaten bij een winkel aan de Jan Evertsenstraat. Door een anonieme 112-melding rond 06.15 uur heeft de politie deze granaat op tijd onschadelijk kunnen maken. Het onderzoeksteam komt graag in contact met deze anonieme tipgever. 

Wie is de anonieme tipgever?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid