Apeldoorn - Man op fiets overvalt 3 snackbars in wijk De Maten

De politie zoekt een man die vermoedelijk drie overvallen heeft gepleegd op verschillende cafetaria’s in de wijk De Maten in Apeldoorn. De dader - een blanke man van tussen de 1.80 en 1.90 meter lang - was telkens op de fiets. Bij de eerste twee overvallen is hij gefilmd.

Update Hele goede tips na de uitzending, bijna 20, met een naam die vaker terugkwam. Inmiddels denken de rechercheurs dat deze zelfde overvaller mogelijk ook op 30 december een Landal Greenpark in Beekbergen heeft overvallen. Mede door uw informatie ziet het er naar uit dat deze zaken snel opgelost gaan worden.

Afspelen Man op fiets overvalt 3 snackbars in wijk De Maten

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Eerste overval: 19 maart Bekijk groot formaat
Eerste overval: 19 maart

Bij cafetaria Charly in winkelcentrum De Eglantier werkt op zondagavond 19 maart 2017 een medewerker van 21 als rond 23.30 uur een gewapende man op hem afkomt. De overvaller heeft een blauwe capuchon over zijn hoofd, met daaronder waarschijnlijk een petje en een witte sjaal over zijn hals en nek. Verder droeg hij een grijze trui. Buiten beeld, lost de overvaller een schot. De medewerker, die gelukkig niet is geraakt, moet meekomen naar de kassa. Daar is op bewakingsbeelden het masker van de overvaller te zien: met een grote neus. Met de kassalade in zijn hand loopt de gewapende man weer naar buiten, naar een fiets die hij daar heeft klaargezet. Hij stapt op en verdwijnt in de richting van de kapperszaak.

Tweede overval: 29 april Bekijk groot formaat
Tweede overval: 29 april

Bij een andere vestiging van cafetaria Charly, aan het Musketiersveld, gaat het ruim een maand later ook mis. Op vrijdagavond 28 april 2017 is daar een medewerker van 23 aan het werk. Tegen 01.00 uur staat hij op het punt de cafetaria te verlaten, maar terwijl hij de deur op slot draait, rent iemand zijn kant op: een gewapende man die hem dwingt de deur weer open te maken. De flink geschrokken medewerker moet onder bedreiging van een pistool de kassa openmaken. Maar met die inhoud alleen neemt de dader geen genoegen, hij wil ook geld uit de kluis. Pas dan vertrekt hij, op de fiets en met honderden euro’s aan muntgeld, richting het parkje daar tegenover. Na een tijdje zoeken in het park vindt een speurhond daar een deel van het gestolen geld terug. Die 29 april droeg  de overvaller vermoedelijk een jas van het merk Superdry en grijze sportschoenen met oranje stiksels. En wat kan zijn opgevallen is dat hij sinds eind april ineens in het bezit was van honderden euro’s aan muntgeld.

Derde overval: 22 juli Bekijk groot formaat
Derde overval: 22 juli

Op zaterdagavond 22 juli 2017 werkt de medewerkster van 20 samen met haar collega bij een cafetaria in winkelcentrum De Gildehof. Als zij na sluitingstijd rond 23.30 uur naar buiten gaan komt er ineens een man op hen af. Onder bedreiging van een vuurwapen moeten ze de deur weer open doen. Terwijl de man bij de deur van de achteruitgang blijft staan, moeten de twee vrouwen geld pakken uit de kluis. Met de buit in een sporttas vlucht hij ook weer fietsend in de richting van de Drie Maagden-rotonde.

Steeds dezelfde dader Bekijk groot formaat
Steeds dezelfde dader

De politie vermoedt dat het steeds om dezelfde dader gaat: een blanke man van tussen de 1.80 en 1.90 meter lang. Hij spreekt vloeiend Nederlands. Telkens heeft de overvaller rond sluitingstijd van de cafetaria’s toegeslagen. Het lijkt alsof hij steeds bewust heeft gewacht tot er geen klanten meer waren. De overvaller lijkt na de overvallen steeds min of meer dezelfde kant op te vluchten in de wijk De Maten. Misschien betekent dat dat hij uit dat deel van Apeldoorn komt of misschien uit de wijk De Maten zelf. 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid