Den Haag - Medeverdachte doodsbedreiging Geert Wilders op beeld

Dinsdag 28 augustus heeft de politie een Pakistaanse verdachte aangehouden voor een doodsbedreiging tegen politicus Geert Wilders. Mogelijk handelde deze verdachte niet alleen; op beelden is te zien dat hij contact heeft gehad met een andere man.

Het tweetal is maandag 27 augustus vastgelegd door bewakingscamera’s op Amsterdam Sloterdijk. Rond 16.50 uur wordt de verdachte, de man in de camouflagejas, geholpen door een andere man. De politie gaat ervan uit dat die man in ieder geval moet hebben vermoed wat de Pakistaan van plan was.

Bekijk groot formaat

Mogelijk hebben de twee ook samen gereisd van Den Haag naar Amsterdam.

Grote Marktstraat Bekijk groot formaat
Grote Marktstraat

De medeverdachte is ook te zien op beelden van de Grote Marktstraat in Den Haag. Het is onduidelijk of deze man in Nederland woont of ergens anders. Wie herkent deze man?

Wie herkent de verdachte op de bewakingsbeelden?

Facebook-filmpje met bedreigingen Bekijk groot formaat
Facebook-filmpje met bedreigingen

De Pakistaanse verdachte is bij de politie in het vizier gekomen door een post op Facebook. In een filmpje bedreigde hij in het Urdu, de taal die in Pakistan gesproken wordt, Geert Wilders met de dood. Ook dreigde hij met het plegen van een aanslag op de Tweede Kamer. De Pakistaan was vlak ervoor vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd.

Dankzij een tip heeft de politie hem tijdig kunnen aanhouden. Er zijn redenen om aan te nemen dat de verdachte hulp kan hebben gehad in Nederland.

Anoniem of vertrouwelijk tippen

Heeft u informatie? Neem contact op met de politie; dit kan ook anoniem via 0800 - 7000. Voor een vertrouwelijk gesprek belt u met het Team Nationale Inlichtingen op 079 – 34 58 999. 

Wie heeft er maandag 27 augustus iets verdachts gezien op het Centraal Station in Den Haag? 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid