Beloning € 25.000,- (vijfentwintigduizend euro)

Amsterdam - Mohamed Bouchikhi (17) slachtoffer van schietincident

Vrijdagavond 26 januari wordt de 17-jarige Mohamed Bouchikhi doodgeschoten in een buurthuis aan de Kleine Wittenburgerstraat. De onschuldige Mohamed was niet het beoogde doelwit; de schutters hebben zich vergist.

Update Op woensdag 3 oktober is er een 25-jarige verdachte uit Zwanenburg aangehouden. De recherche vermoedt dat de verdachte één van de schutters is. Het onderzoek is in volle gang; meer informatie blijft welkom.

De Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam heeft een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. 

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Speeltuin Wittenburg Bekijk groot formaat
Speeltuin Wittenburg

Het buurthuis staat op het terrein van de speeltuin Wittenburg in Amsterdam, vlakbij het Scheepvaartmuseum. Die bewuste vrijdagavond zijn er zo’n 20 jongeren in het buurthuis aanwezig voor een kookles. Mohamed Bouchiki is er op dat moment werkzaam als stagiair.

-reconstructie- Bekijk groot formaat
Schutters

Rond 19.10 uur lopen twee zwaarbewapende mannen het gebouw binnen. Voordat zij de gezamenlijke ruimte betreden, laden ze hun wapens door in het halletje. Hierbij verliezen ze enkele patronen.

Schietincident

Zodra de mannen de ruimte betreden, roepen ze dat ze op zoek zijn naar een ‘nigger’. Daarna beginnen ze meteen met schieten. De eerste kogels worden afgevuurd op een groepje tieners in de keuken. Twee van hen raken daarbij gewond.

Er heerst direct grote paniek en iedereen zoekt een plek om zich te verstoppen. Mohamed probeert een veilige plek te vinden in het kantoortje, waar het druk is. Hij gaat bij een andere jongeren op de grond naast het bureau liggen en schermt zijn hoofd en gezicht af.

Bekijk groot formaat

Wanneer een van de daders het kantoor binnenkomt, schiet hij met een Kalasjnikov van dichtbij op de 17-jarige jongen. Mohamed Bouchikhi overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen.

Vergissing

De politie gaat ervan uit dat de schutters zich hebben vergist. Zij hebben Mohamed aangezien voor iemand anders die vermoedelijk die avond in het buurthuis aanwezig was.

-reconstructie- Bekijk groot formaat

De twee mannen droegen allebei donkere kleding en bivakmutsen. Ondanks hun vermomming, is wel gezien dat ze allebei een donkere huidskleur hebben. De één was duidelijk een stuk langer dan de ander. 

De langste dader was de man met de Kalasjnikov. Hij is ongeveer 1.85 meter lang en heeft een slank postuur. Zijn handlanger is ongeveer 1.70 meter lang met een normaal postuur. Zijn huidskleur is iets donkerder en hij was gewapend met een pistool.

Wie heeft informatie over de daders?

Vluchtauto: zwarte BMW 1-serie Bekijk groot formaat
Vluchtauto: zwarte BMW 1-serie

Meteen na het incident vluchten de mannen in een zwarte BMW uit de 1-serie. Na ongeveer vier uur wordt dit voertuig brandend aangetroffen in de Dantestraat. Door snel handelen van de brandweer, gaat de auto niet in zijn geheel verloren.

Verkenning

Het blijkt dat de auto voorafgaand aan het incident al in de Dantestraat of omgeving heeft gestaan. Ook heeft de auto op dinsdag 23 januari rond-gereden in de omgeving van het buurthuis.

Wie heeft de zwarte BMW ergens geparkeerd zien staan of zien rijden in de buurt van de Dantestraat?

Bekijk groot formaat

De bewuste BMW is op 5 januari gestolen in Houten. Op de dag van het schietincident, maar mogelijk ook in een periode ervoor, was de auto voorzien van gestolen of vervalste kentekenplaten.

16 januari 2018

Tien dagen eerder kwamen er ook meldingen binnen bij de politie over schoten bij het buurthuis. Er werden kogelhulzen aangetroffen, maar voor zover de politie weet zijn er geen gewonden gevallen. Het team onderzoekt of beide incidenten met elkaar verbonden zijn.

Wie heeft op 16 januari iets gezien rondom het buurthuis aan de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam?

Camera- of dashcambeelden

De politie is op zoek naar beelden van de schutters. Als u gebruik maakt van een bewakingscamera in deze omgeving; laat het weten. Ook beelden van een dashcam kunnen zeer waardevol zijn in dit onderzoek. 

Reed u op vrijdag 26 januari 2018 tussen 19.00 en 19.45 uur in de omgeving van de Grote Wittenburgerstraat? Of tussen 19.30 en 22.30 in de omgeving van de Dantestraat in Zuid-Oost waar de vluchtauto in brand werd gestoken? Upload alstublieft uw beelden.

Getuigenoproep

Heeft u iets opvallends gezien tijdens het schietincident of in de dagen ervoor of erna; laat het de politie weten. Ook kleine details zijn belangrijk. U kunt ook anoniem bellen naar M op 0800-7000.

Wie heeft op vrijdag 26 januari iets opvallends gezien rondom het buurthuis aan de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid