Zwaag - Overval op man van 83 en zijn huishoudelijke hulp

Op donderdagochtend 21 december 2017 wordt een 83-jarige man uit Zwaag in zijn huis aan de Dorpsstraat overvallen. Hij en zijn huishoudelijke hulp worden door twee mannen overmeesterd. De politie zoekt verschillende getuigen, waaronder de bestuurder van een Mitsubishi en de inzittenden van een Renault Scenic.

Update De bestuurder van de Mitsubishi heeft zich inmiddels gemeld en er zijn ook tips met mogelijke namen van de overvallers doorgegeven. Wordt vervolgd!

Afspelen Overval op man van 83 en zijn huishoudelijke hulp

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Dorpsstraat Bekijk groot formaat
Dorpsstraat

In de Dorpsstraat in Zwaag woont een 83-jarige man alleen in een vrijstaand huis. Hij heeft zijn hele leven gewerkt als tuinder. Ondanks zijn gevorderde leeftijd redt hij het alleen nog prima, wel krijgt hij thuishulp. Op donderdagochtend 21 december volgt de man zijn vaste, dagelijkse routine als hij buiten iemand over zijn oprit ziet lopen. Hij gaat naar buiten om te kijken – en hij moest toch de kliko buiten zetten - maar ziet toch niemand. 

Overvallers Bekijk groot formaat
Overvallers

Maar ondertussen zijn er toch twee mannen zijn huis binnen gekomen. De indringers pakken de man stevig beet. Hij moet mee naar de slaapkamer en geld geven. Ze vragen naar een kluis. Die heeft de man niet, het enige geld dat hij in huis heeft zijn drie tientjes. Inmiddels - het is dan bijna 09.00 uur – is ook de thuishulp het huis binnen gekomen en zij staat recht tegenover de overvallers. Ook de hulp wordt vastgebonden. De man is van de spanning en emoties kort bewusteloos geraakt, gelukkig kon de thuishulp nadat de overvallers weg waren direct 112 bellen. 

Motief Bekijk groot formaat
Motief

De 83-jarige man heeft geen idee wat de overvallers bij hem kwamen doen. Het lijkt alsof ze in eerste instantie alleen wilden inbreken in zijn huis. Hij kan zich nog herinneren dat er eerst is aangebeld. Toen zag hij niemand voor de deur staan, dus misschien was dat alleen een trucje om te kijken of er iemand thuis was. Ook is heel gericht naar een kluis gevraagd, terwijl die er niet was. Daarom sluit de politie niet uit dat ze misschien bij het verkeerde adres zijn langs geweest.

Signalement daders Bekijk groot formaat
Signalement daders

Gelukkig blijken allebei de mannen gefilmd door een camera schuin tegenover het huis van het slachtoffer daar aan de Dorpsstraat in Zwaag. Ze hebben beiden een licht getinte huidskleur en zijn vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. Ze spraken met een bijzonder accent, het slachtoffer kon dat niet helemaal thuisbrengen. Ze zijn tussen de 1.70 en 1.75 meter lang en hebben allebei zwart haar. Er zat leeftijdsverschil tussen de twee. De ene man met de pet lijkt tussen de 20 en 25 jaar oud en de andere man is vermoedelijk tussen de 30 en 40 jaar oud.

Zwarte 5-deurs Peugeot 207 Bekijk groot formaat
Zwarte 5-deurs Peugeot 207

Ook is hun auto gefilmd. Het is een zwarte 5-deurs Peugeot 207. Uiteraard wil de politie graag weten of iemand de twee daders herkent in combinatie met zo’n Peugeot 207. Ook hoort de politie het graag als de zwarte Peugeot in de dagen voor de overval al in de buurt van de woning aan de Dorpsstraat is gezien. 

Getuigenoproep: bestuurder zwarte Mitsubishi Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: bestuurder zwarte Mitsubishi

Om ongeveer 09.10 uur die donderdagochtend 21 december probeert de Peugeot van de daders de Dorpsstraat in Zwaag weer op te rijden. En dan komt er van links een zwarte Mitsubishi aan. Die kan maar net op tijd remmen. De politie wil heel graag spreken met de bestuurder van de Mitsubishi, omdat hij of zij mogelijk heeft kunnen zien wie er in die Peugeot zat of zaten. 

Getuigenoproep: bestuurder groene Renault Scenic Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: bestuurder groene Renault Scenic

En wie is de bestuurder van een groene Renault Scenic? De auto rijdt eerst vlak achter de zwarte Peugeot met de dader(s),  vijf minuten later is op bewakingsbeelden te zien dat diezelfde groene Renault nog een keer langsrijdt. Het is dan inmiddels 09.10 uur. Was u dit, meld u dan bij de politie!

Getuigenoproep: lange, slanke, blanke man Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: lange, slanke, blanke man

Ook wil de politie graag spreken met een lange, slanke, blanke man. Hij loopt die donderdagochtend 21 december langs één van de daders. Wie is deze getuige?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid