Amsterdam - Poging plofkraak Lambertus Zijlplein

Vanwege een mislukte plofkraak op dinsdagochtend 23 oktober moesten bewoners aan het Lambertus Zijlplein halsoverkop hun woning verlaten. De daders lieten explosieven achter die door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk moesten worden gemaakt.

Update 15 tips, met name over de kleding en uitrusting van de mannen. Bedankt! Maar de politie is op zoek naar nog meer informatie; tip via 0800-6070.

Geldautomaat Bekijk groot formaat
Geldautomaat

Rond 03.45 uur verschijnen de mannen voor het eerst in beeld. Het duo heeft een sporttas gevuld met allerlei attributen bij zich. Hun doel: de geldautomaat van ABN-AMRO bij de Albert Heijn aan het Lambertus Zijlplein.

Bekijk groot formaat

De een lijkt iets in te toetsen op de automaat terwijl de ander de ontstekingsdraad uitrolt. Een van de mannen draagt een ‘Über Eats’-petje en Oxxa-handschoenen. Zijn handlanger draagt een lampje op zijn hoofd.

Wie herkent de mannen op de bewakingsbeelden?

Explosie blijft uit

Terwijl de tijd wegtikt, probeert het duo de pinautomaat open te wrikken. Wanneer dit is gelukt, duwen ze de explosieven in de automaat. Gelukkig blijft de explosie uit.

Duidelijk zichtbaar Bekijk groot formaat
Duidelijk zichtbaar

Het duo was zo duidelijk bezig, dat het mogelijk voorbijgangers is opgevallen. De politie komt graag met deze mensen in contact.

Wie heeft in de vroege ochtend van dinsdag 23 oktober iets opvallends gezien op het Lambertus Zijlpein in Amsterdam?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid