Eindhoven - ‘Slotenmakers’ waarschijnlijk achter woningoverval

Een 89-jarige vrouw wordt op 13 oktober 2018 bedreigd en bestolen door twee mannen die haar woning binnendringen. Er lijkt een duidelijke link te zijn met de slotenmakers die het slachtoffer een dag eerder al hebben gedupeerd.

Update Er zijn meer dan dertig tips binnengekomen, waarvoor dank! Hier zat hele bruikbare informatie bij. Weet u meer over deze malafide slotenmakers? Geef u tips desnoods anoniem door.

Op vrijdagavond 12 oktober is mevrouw met haar hondje wezen wandelen. Bij terugkomst ontdekt ze dat ze zichzelf heeft buitengesloten. De buren zijn zo vriendelijk een slotenmakersbedrijf te bellen.

-reconstructie- Bekijk groot formaat
Bijzonder hoge rekening

Een uur later arriveren twee mannen bij de woning aan de Reinaertlaan. Zij boren het slot uit en plaatsen een nieuwe.

De bewoonster heeft alvast 200 euro klaargelegd, denkende dat dat genoeg is om de slotenmakers te betalen.

-reconstructie- Bekijk groot formaat

Wanneer de mannen klaar zijn, geven ze de dame een rekening met een totaalbedrag van € 949,85. Daarop pakt zij een witte envelop erbij waarin ze haar spaargeld bewaart. De mannen zien hoe zij uit die envelop het volledige factuurbedrag haalt.

Pas later dringt het besef tot mevrouw door dat ook de 200 euro weg is die ze had klaargelegd.

Twee binnendringers

Rond 19:00 uur de volgende dag, op zaterdag 13 oktober, wordt bij het slachtoffer aangebeld. Omdat ze een medewerker van de thuiszorg verwacht, doet mevrouw de deur open. Direct staan er twee mannen binnen.

-reconstructie- Bekijk groot formaat

Ze vragen specifiek naar "de witte envelop" en lijken geen middel te schuwen om die in handen te krijgen. Ze dreigen zelfs het slachtoffer een vinger af te snijden als ze niet meewerkt.

-reconstructie- Bekijk groot formaat

Uit angst dat de mannen haar hondje iets zullen aandoen, geeft het slachtoffer toe en pakt ze de envelop met spaargeld. Op het moment dat de mannen die aanpakken, gaat de deurbel. De daders gaan er onmiddellijk vandoor.

Kenmerken overvallers

Beide daders zijn tussen 1.65 en 1.75 meter lang. Ze droegen jassen of vesten met capuchons en/of petjes. Een van hen had een beige jack aan en een beige muts op. Het slachtoffer wist te vertellen dat een van haar belagers donkerbruine ogen heeft.

-reconstructie- Bekijk groot formaat

Het duo is waarschijnlijk de wijk uit gevlucht in een donkerblauwe auto, samen met twee handlangers die bij die auto hebben staan wachten. Het gaat vermoedelijk om een Volkswagen Golf, die tijdens de overval tegenover het flatgebouw aan de Reinaertlaan geparkeerd stond.

Wie heeft een idee over de identiteit van de overvallers? Zij kregen waarschijnlijk hulp van twee mannen met een donkerblauwe VW Golf.

Wie heeft de twee daders gezien en/of hun twee handlangers bij de donkerblauwe auto, op zaterdag 13 oktober 2018 rond 19:00 uur in de omgeving van de Reinaertlaan in Eindhoven?

Malafide bedrijven

De politie waarschuwt dat er de laatste tijd vaker malafide slotenmakers actief zijn, in Noord-Brabant maar ook elders in het land. Gebruik makend van wisselende bedrijfsnamen, vragen zij steevast veel te hoge bedragen voor hun diensten.

Hoewel een relatief fors tarief rekenen op zich geen strafbaar feit is, is uw informatie over dergelijke praktijken erg welkom. De politie is vooral ook geïnteresseerd in tips over inbraken of overvallen die verband lijken te hebben met zulke slotenmakers.

Het advies is om u goed te verdiepen in welk bedrijf u inschakelt wanneer u een slotenmaker nodig heeft. Vraag in uw omgeving naar ervaringen op dat gebied, bezoek zelf een slotenmaker in zijn vestiging bij u in de buurt om een afspraak te maken of zoek naar recencies van zo'n bedrijf.

Wie heeft ervaringen met een malafide slotenmakersbedrijf, mogelijk in verband met een inbraak of woningoverval?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid