Lienden - Smoes gebruikt om woningoverval te plegen

Op donderdagavond 26 januari 2017 wordt een echtpaar uit Lienden overvallen. Er komt eerst een jonge vrouw bij hen aan de deur, die om water vraagt. Als de deur eenmaal open is, proberen twee overvallers toe te slaan. Er ontstaat een vechtpartij, waarin ook de honden en de vrouw des huizes zich mengen. De daders vertrekken uiteindelijk zonder buit. Aan deze zaak is al eerder regionaal aandacht besteed, maar helaas heeft dat nog niet geleid tot een aanhouding.

Update In de 6 tips werden gelukkig mogelijke namen genoemd, en er meldde zich een getuige die we zochten. Dank!

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Flesje water Bekijk groot formaat
Flesje water

Rond 18.30 uur tikt een jonge vrouw op het raam van de woning van het echtpaar, dat ligt op een industrieterrein in Lienden. Ze heeft een leeg waterflesje in haar hand en vraagt de man om wat water omdat ze zich niet zo goed voelt. Dat wil de man best geven. 

Overval Bekijk groot formaat
Overval

Maar als hij weg wil lopen met het flesje, komen er twee mannen aangestormd. Een van hen heeft een halfautomatisch wapen bij zich. De man verzet zich, en ook zijn vrouw raakt in het gevecht verwikkeld. De honden van het echtpaar komen er ook bij. Uiteindelijk vluchten de overvallers, zonder buit. 

Overvallers Bekijk groot formaat
Overvallers

Opvallend is de inzet van die jonge vrouw, als een soort vooruitgeschoven post. De politie heeft een vermoeden wie zij is, maar wil nog graag informatie over de overvallers.  Zij waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen. Ze waren rond de 1.75 a 1.80 meter lang. Dankzij getuigen weet de politie dat ze begin dit jaar waarschijnlijk in een kleine donkere personenauto reden, een Volkswagen Polo, of een type dat daar op lijkt. 

Getuigenoproep: fietsers en bestuurder auto Bekijk groot formaat
Getuigenoproep: fietsers en bestuurder auto

Het drietal heeft voor de overval hun auto iets verderop geparkeerd en lopen daarna over het fietspad richting het huis van het echtpaar. Als het meisje haar taak volbracht heeft loopt ze over hetzelfde fietspad terug als ze gekomen is. Waarschijnlijk gaat ze daarna in de auto zitten wachten. De overvallers volgen even later, rond 19.00 uur. Ze vluchten over hetzelfde fietspad in de richting van de auto. Tijdens de overval passeren fietsers de woning over het fietspad en als de daders wegvluchten rijdt er een auto voorbij. Mogelijk hebben deze mensen ook iets gezien en daarom wil de politie hen graag spreken. 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid