Landelijk - Vragen over motorclub Satudarah

Recent deed de politie op grote schaal invallen bij motorclub Satudarah, waarbij drie kopstukken van de club zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie. Een van de vier oprichters van de club is echter nog altijd voortvluchtig.

Afspelen Vragen over motorclub Satudarah

Sinds de oprichting in 1990 is Satudarah uitgegroeid tot een motorclub met ongeveer 1000 leden en ongeveer 32 chapters verspreid over heel Nederland. Inmiddels is de motorclub actief in meer dan 20 landen verspreid over de hele wereld. Justitie beschouwt Satudarah als een Outlaw Motorcycle Gang, een club die zich schuldig maakt aan ernstige misdrijven, zoals drugs- en wapenhandel, witwassen, intimidatie en geweld.

Arrestaties Bekijk groot formaat
Arrestaties

Bij recente politieacties zijn de broers Angelo en Xanterra M. en ook Paul M. aangehouden. Zij zitten op dit moment vast en worden verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie.  Behalve de drie die zijn opgepakt, is de politie nog altijd op zoek naar het vierde bestuurslid, de 52-jarige Michel Boer, bijgenaamd Mima. Hij is één van de vier oprichters van Satudarah. Net als de andere drie leden die op dit moment al vastzitten, verdenkt de politie hem ervan leiding te geven aan een criminele organisatie die zich volgens de politie bezig houdt met onder meer afpersing, geweld, wapenbezit, witwassen en drugshandel. Michel Boer heeft inmiddels via zijn advocaat laten weten niet voornemens te zijn zich aan te geven. 

Waar is Michel? Bekijk groot formaat
Waar is Michel?

Daarom wil de politie nu het publiek oproepen informatie door te geven over zijn verblijfplaats. Michel staat vanaf 10 oktober 2017 ook op de Nationale Opsporingslijst. Michel Boer is 52 jaar oud. Hij heeft een vrij getekend gezicht met in zijn hals en nek tatoeages. Volgens de meest recente informatie heeft hij kort grijs haar. Mocht iemand weten waar hij is, hij is vuurwapengevaarlijk, dus benader hem niet zelf, maar waarschuw de autoriteiten. 

Wie weet waar Michel Boer is?

Buitensporig geweld binnen Satudarah Bekijk groot formaat
Buitensporig geweld binnen Satudarah

De politie heeft verder sterke aanwijzingen dat er ook buitensporig geweld binnen Satudarah zelf plaatsvindt. Er zijn bij de politie voorbeelden bekend van leden en oud-leden die zwaar mishandeld zijn door andere clubleden. Bijvoorbeeld als ze uit de club willen stappen, dat wordt praktisch onmogelijk gemaakt. 

Bewakingsbeelden Bekijk groot formaat
Bewakingsbeelden

Zo heeft de politie bewakingsbeelden van een conflict dat zich in maart 2017 heeft afgespeeld. In de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 maart rijdt rond 01.30 uur een Opel Astra langs het Sint Anna-ziekenhuis in Geldrop. Door de slagbomen naar rechts is richting de eerste hulp, maar de bestuurder slaat linksaf de steeg in. Daar blijft ie een paar minuten buiten beeld staan en rijdt vervolgens weer weg. Kort daarna is een zwaargewonde man te zien.

Wie heeft de Opel Astra eerder die nacht van 6 op 7 maart zien rijden?

Zwaargewonde man Bekijk groot formaat
Zwaargewonde man

De man beweegt zo moeizaam omdat hij op dat moment mogelijk al gewond is. Hij is gedesoriënteerd en moet om de haverklap pauzeren voor hij verder kan. Het kost hem meer dan twintig minuten voor hij uiteindelijk met veel pijn en moeite de ingang van het ziekenhuis bereikt waar hij meteen wordt opgenomen en behandeld. Zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij een paar dagen in coma heeft gelegen. Het leek er zelfs op dat hij het niet zou overleven. 

Politie start daarop onderzoek

Omdat al vrij snel duidelijk werd dat het letsel veroorzaakt was door een zware mishandeling, is de politie een onderzoek gestart naar de toedracht van dat letsel. Via het kenteken van die Opel Astra is de politie erachter gekomen dat die op naam staat van iemand die nauwe banden heeft met Satudarah. Ook de kentekenhouder is gehoord, maar hij wil absoluut niet vertellen wat hier is gebeurd en wat zijn betrokkenheid is geweest.

Slachtoffer wil of durft niks te zeggen

Toen de mishandelde na een paar dagen uit zijn coma is ontwaakte, heeft de politie hem gesproken. Hij wil of durft geen verklaring af te leggen over wat er met hem is gebeurd en door wie hij zo zwaar is mishandeld. 

Wie weet meer over de mishandeling?

De politie gaat er vanuit dat de mishandeling vermoedelijk heeft plaatsgevonden op maandagavond 6 maart in een horecazaak aan het Bassin in Weert, waar Satudarah iedere maandagavond haar clubavond houdt. Misschien zijn er mensen die iets van de mishandeling gezien hebben of erover hebben gehoord, dan wil de politie dat graag weten.

Inzittenden Opel Astra Bekijk groot formaat
Inzittenden Opel Astra

Het lijkt op de bewakingsbeelden of er meerdere personen in die auto zitten. Misschien zijn er mensen die deze auto al eerder die avond of nacht van 6 op 7 maart hebben gezien en de link kunnen leggen met de mishandeling.

Wie weet wie de inzittenden van de Opel Astra zijn?

Wie weet waarom en door wie de man is mishandeld?

© AVROTROS / Landelijke Eenheid