Amsterdam - Zware mishandeling echtpaar bij Centraal Station

Een van hen heeft een schedelbreuk opgelopen

Update In totaal zijn er 36 tips binnengekomen. En door die tips heeft de politie een 24- jarige Amsterdammer kunnen aanhouden. Hij zit op dit moment in volledige beperking en mag behalve met zijn advocaat met niemand contact hebben. De aangehouden man is overigens niet degene die achterop de scooter zat. Hij wordt nog gezocht, net als de derde dader. Op de beelden is de man achterop vrij goed te zien, de politie hoopt dat mensen alsnog kunnen vertellen wie hij is. Over de scooters van de twee is geen informatie meer nodig.

Afspelen

In de vroege ochtend van zondag 16 oktober 2016 worden twee mannen van 51 en 55 jaar – mogelijk vanwege hun seksuele geaardheid – door drie jongens zwaar mishandeld op de Ruijterkade in Amsterdam. Gelukkig weten omstanders snel in te grijpen en foto’s van de daders te maken en zijn ze gefilmd door een bewakingscamera. 

Feestje

Twee Amsterdamse mannen, een al jaren getrouwd stel van 51 en 55 jaar, hebben op zaterdagavond 15 oktober een feestje in Amsterdam-Noord. Terwijl de mannen feest vieren, nemen diezelfde nacht drie mannen achter het Centraal Station rond 00.30 uur ook de pont naar Amsterdam Noord. 

Terugreis Bekijk groot formaat
Terugreis

Wat die mannen die nacht daarna in Amsterdam-Noord doen is niet duidelijk maar na een half uur zijn ze alweer terug en stappen ze ongeveer als laatsten met hun scooter op de pont van 01:52 uur, net als het echtpaar dat ook op de scooter is. Omstanders horen hoe die jongens de mannen op de pont uitdagen en telkens ‘homo’ naar ze roepen. 

Mishandeling Bekijk groot formaat
Mishandeling

Vrijwel direct na aankomst bij het Centraal Station gaat het enkele tientallen meters verder op het fietspad van de Ruijterkade vreselijk mis. Op dat moment rijdt het echtpaar achter de mannen Maar opeens remmen zij en snijden de twee achter hen zo af, dat ze beiden van hun scooter vallen. De man achterop duwt eerst zijn eigen vriend weg en schopt dan meteen de bestuurder. Ook zijn echtgenoot krijgt klappen en wordt het fietspad opgesleurd en mishandeld. 

Wie is getuige geweest van de zware mishandeling en heeft nog niet met de politie gesproken?

Omstanders Bekijk groot formaat
Omstanders

Gelukkig grijpen drie langskomende studenten in. Ze jagen de man die het bewusteloze slachtoffer op de grond mishandelt weg en ook de andere twee mannen gaan weer naar hun scooters.  Bij het weggaan maakt de dader achterop de scooter nog een gebaar naar de achterblijvers. Een van de studenten maakt snel nog foto’s van de daders, voordat die wegvluchten richting het Paleis van Justitie aan het IJdok.

Geaardheid

Het echtpaar kenden de drie mannen niet. Zeer waarschijnlijk zijn ze alleen zo zwaar mishandeld vanwege hun geaardheid. Zelf hadden ze dat in eerste instantie niet eens zo in de gaten maar diverse getuigen op de pont hebben verklaard dat daar al steeds homo naar ze werd geroepen. 

Dader achterop de scooter Bekijk groot formaat
Dader achterop de scooter

Vooral de man achterop was uiterst agressief. Bij de confrontatie met de slachtoffers sprong hij als eerste van de scooter en begon het gevecht.  Daar is hij minder herkenbaar maar gelukkig zijn er ook beelden van hem als hij eerder al in Amsterdam-Noord de pont afgaat, waarbij hij zich even omdraait. Hij heeft het slachtoffer tegen zijn hoofd geschopt en geslagen en is er zelfs mee doorgegaan toen de man al volledig out was. 

Wie (her)kent de daders en vooral degene in beeld die  achterop de scooter zat?

Scooters Bekijk groot formaat
Scooters

De scooter waar maar 1 dader op zat lijkt qua vorm en uiterlijke kenmerken sterk op een Piaggo ZIP. Mensen mogen altijd tippen over die tweede scooter. 

Wie weet op wat voor type scooters de daders reden? 

Agressief gedrag

De politie wil graag weten of er misschien al eerder die nacht mensen zijn lastiggevallen door deze mannen. Mochten er mannen zijn die het moeilijk vinden om erover te vertellen, dan kunnen zij altijd terecht bij Roze in Blauw. Daarvan is het nummer 088—1691234. 

Wie is ook lastiggevallen door deze groep mannen? 

© AVROTROS / Landelijke Eenheid