Bij een woningoverval dringt de verdachte iemands huis binnen om onder dwang geld of goederen buit te maken. Hierdoor voelen slachtoffers zich vaak niet meer veilig in hun eigen woning, of ze verliezen het vertrouwen in hun sociale omgeving. Naast een gevoel van wantrouwen of angst om alleen thuis te zijn, kunnen er ook stressklachten ontstaan. Denk hierbij aan slaapproblemen, huilbuien of een gevoel van schaamte. De impact van een woningoverval kan heel groot zijn. Slachtofferhulp Nederland geeft drie tips voor slachtoffers van een woningoverval.

Maak gebruik van de subsidieregeling na een overval

Om het risico te verkleinen dat u nog eens slachtoffer wordt van een woningoverval, kunt u als slachtoffer in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal € 1.000,- voor beveiligingsmaatregelen.  Van het subsidiegeld kunt u bijvoorbeeld camera’s of een kluis aanschaffen. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen met de aanvraag. Ook zijn er mogelijkheden om de schade door de woningoverval vergoed te krijgen. 

Doe de Zelftest stressklachten

Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u last krijgen van stress. Een veel voorkomend gevolg, ongeacht uw veerkracht of strijdvaardigheid. Wanneer u de Zelftest stressklachten doet, ontvangt u advies over hoe u het beste met uw stressklachten kunt omgaan. Deze adviezen kunnen u helpen om de draad weer op te pakken.

Aangifte doen 

Na een woningoverval bent u mogelijk zo overdonderd, dat u even niet met de vraag bezig bent om aangifte te doen. Maar door uw aangifte, kan de politie wel een onderzoek starten naar de verdachte. Daarnaast zien verzekeringsmaatschappijen de aangifte als bewijs dat u daadwerkelijk slachtoffer bent van een misdrijf. 

Bron: Slachtofferhulp Nederland