In maart waarschuwden we u voor telefoontjes van zogenaamd de Belastingdienst, waarin ondernemers worden overgehaald om direct duizenden euro’s over te maken. Het oplichtersnetwerk dat hierachter zit, wist ruim 200 ondernemers in de val te lokken. Inmiddels zijn er meer beelden van pinners die bij de oplichtingspraktijken betrokken zijn.

update
clock 01-06-2021

Na een lang onderzoek van de FIOD, de politie en de Turkse autoriteiten zijn vorige week in Turkije vijf verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

De criminelen hebben het vooral gemunt op boerenbedrijven. Ze doen zich telefonisch voor als medewerkers van de Belastingdienst en beweren telefonisch dat een openstaande vordering betaald moet worden – op straffe van een deurwaarder die beslag zou leggen op de onderneming en bezittingen.

Pinners in landelijke oplichtingszaak

Rekeningen leeggehaald

Nog tijdens het telefoongesprek worden de rekeningen waar slachtoffers geld naar overmaken leeggehaald door pinners. Fragmenten van zo’n intimiderend gesprek kunt u hieronder beluisteren.

Verder naar beneden op deze pagina vindt u de camerabeelden van diverse geldopnames.

Ruim zestig tips

In maart toonde de politie een aantal pinners die duizenden euro’s per slachtoffer hadden opgenomen. Naar aanleiding van die uitzending zijn meer dan zestig tips binnengekomen, waarbij ook namen van pinners werden genoemd.
Het oplichtersnetwerk is echter nog steeds actief en het totale schadebedrag is opgelopen tot ruim 4,8 miljoen euro.

SMS van ‘Belastingdienst’

Nep-sms van ‘Belastingdienst’

Wat opvalt is dat nu ook andere middelen worden aangegrepen om nieuwe slachtoffers te maken. Zo was er in maart een ‘sms-explosie’ waarbij duizenden Nederlanders gevraagd werd een openstaande schuld te betalen. Dat gebeurde zogenaamd ook uit naam van de Belastingdienst.
In april 2020 ging een sms-bericht rond waarin zelfs het coronavirus werd aangegrepen om mensen te misleiden.

Beelden van geldopnames

De politie beschikt over een flink aantal beelden van mensen die geld van slachtoffers opnamen bij geldautomaten. Eén man, vaak met een bril en/of een pet op, komt daarbij geregeld in beeld. Hij pinde in vier maanden ruim drie ton in Den Haag, Rotterdam, Arnhem en Velp.
Daarnaast zijn in Arnhem nog twee verdachten gefilmd die geld opnamen: op 4 december 2019 een vrouw en vijf dagen later een man.

Deel uw informatie

Wie herkent (een van) de personen op de camerabeelden?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
ONLINE TIP DOORGEVEN