‘Mobiel banditisme’: dertien winkeldieven op beeld

Opsporing Verzocht Preloader

Ze zijn meestal maar kort in Nederland, slaan hun slag en vertrekken weer. Ze plegen winkeldiefstallen, auto-inbraken of houden zich bezig met zakkenrollerij of babbeltrucs. In ons land zijn rondtrekkende bendes actief, voornamelijk uit het oosten van Europa. Zij verplaatsen zich constant door het hele land, de politie noemt hun werkwijze daarom mobiel banditisme.

update
teaser-date

06-10-2020 22:23

U dacht goed mee! Afgelopen week zijn er o.a. namen genoemd van de brillendieven bij een opticien in Laren. En ook de man die voor ruim 60.000 euro heeft gestolen bij Kruidvat-filialen is recent gezien in Zwolle en Voorburg. Hij zou in Voorburg gereden hebben in een zwarte VW Touran met Slowaaks kenteken.

De schatting is dat rondtrekkende criminelen verantwoordelijk zijn voor zo’n 20% van het totale aantal winkeldiefstallen in Nederland. Tegelijkertijd zorgen zij voor 80% van de financiële schade. Dat is niet alleen schade voor de winkeliers, maar voor de samenleving als geheel. Iedereen betaalt eraan mee.

Nederland onaantrekkelijk maken

Brillendief in Laren Preloader
Brillendief in Laren
Brillendief in Laren Preloader

Om dit soort criminaliteit tegen te gaan is het van belang dat Nederland onaantrekkelijk wordt voor dit soort daders. Zo heeft het Openbaar Ministerie de straffen verhoogd en probeert men zaken te ‘stapelen’; hoe meer diefstallen aan een verdachte te linken zijn, hoe hoger de celstraf.
Hierdoor heeft een aantal van deze daders inmiddels al jarenlange gevangenisstraffen gekregen. 

Help mee

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Ook de samenleving kan helpen om Nederland onaantrekkelijk te maken voor bijvoorbeeld rondtrekkende winkeldieven. Het beste werkt het als daders op heterdaad betrapt worden. Ziet u in een winkel iets gebeuren dat niet in de haak is, trek meteen aan de bel.
    Het is belangrijk om daders aan te houden voordat ze verder trekken en ook om andere winkeliers in de omgeving te waarschuwen.

Dertien verdachten

In de uitzending van dinsdag 29 september 2020 richtten we ons specifiek op rondtrekkende winkeldieven. Hieronder een overzicht van dertien verdachten die hebben toegeslagen door heel Nederland. Kijk of u hen herkent of weet waar ze verblijven. En bent u aan het winkelen of werkt u in een winkel: kijk naar hen uit. 

Dit duo stal een aantal brillen Preloader
Dit duo stal een aantal brillen
Dit duo stal een aantal brillen Preloader

Verdachte 2 en 3 (Laren / Bunschoten)

Op woensdag 5 augustus 2020 kreeg een brillenwinkel in Laren bezoek van twee winkeldieven. Onder het oog van verschillende klanten en de eigenares stalen ze zeven zonnebrillen met een totale waarde van zo’n 1.500 euro. Hetzelfde duo was kort daarna ook bij een opticiën in Bunschoten. Ze rijden mogelijk in een groene Skoda Octavia, een oud model.

Wie herkent deze vrouw? Preloader
Wie herkent deze vrouw?
Wie herkent deze vrouw? Preloader

Verdachte 4 (Urk) 

Deze vrouw sloeg toe bij een juwelier in Urk. Ook al waren de medewerksters nog zo alert, door drukdoenerij wist ze ongezien zowel een ketting als een armband weg te nemen.

Dit tweetal stal cosmeticaproducten Preloader
Dit tweetal stal cosmeticaproducten
Dit tweetal stal cosmeticaproducten Preloader

Verdachte 7 en 8 (Kampen / Emmeloord) 

Ook deze man en vrouw sloegen toe bij een parfumerie, dit keer in Kampen. Zij hadden het gemunt op dure gezichtscrèmes. De schade voor de winkelier bedroeg zo’n 700 euro. Bij een winkel in Emmeloord heeft hetzelfde tweetal voor zo’n 1.500 euro aan cosmetica gestolen.

Brillendief in Deventer Preloader
Brillendief in Deventer
Brillendief in Deventer Preloader

Verdachte 9 (Deventer) 

Verdachte nummer 9 koos een filiaal van Specsavers in Deventer uit om zijn slag te slaan. Hij nam in totaal vier brillen mee, met een totale waarde van ruim 750 euro, die hij ongezien z’n binnenzak in liet glijden.

Wie weet wie deze vrouwen zijn? Preloader
Wie weet wie deze vrouwen zijn?
Wie weet wie deze vrouwen zijn? Preloader

Verdachte 10 en 11 (Oosterbeek)

Kijkt u ook uit naar deze twee vrouwen. Cosmetica, parfums, babymelkpoeder en luiers verdwenen al in hun geprepareerde trolley. De vrouwen zijn vermoedelijk tussen 30 en 40 jaar oud en mogelijk heeft één van hen een baby.

Duo gefilmd in Ommen Preloader
Duo gefilmd in Ommen
Duo gefilmd in Ommen Preloader

Verdachte 12 en 13 (o.a. Ommen)

Deze vrouwen hebben op verschillende plaatsen toegeslagen, waaronder bij een kledingwinkel in Ommen.

Geef het door als u informatie over hen heeft.

Deze mannen zijn inmiddels herkend Preloader
Deze mannen zijn inmiddels herkend
Deze mannen zijn inmiddels herkend Preloader

Verdachte 14 en 15 (Den Haag / Naaldwijk)

In Den Haag gingen twee jonge mannen recht op de tafel met de nieuwste telefoons af. Op een zeker moment haalden ze iets uit een binnenzak, waarschijnlijk een tangetje, waarmee ze de beveiliging van de toestellen doorknipten. Daarna ging het duo er als hazen vandoor. Dezelfde truc pasten ze een aantal dagen later toe in Naaldwijk.

update
teaser-date

06-10-2020 09:33

Van verdachten 14 en 15, de vermoedelijke telefoondieven, heeft de politie sinds onze uitzending van 29 september de identiteit achterhaald.

Heling

De gestolen spullen, zoals cosmetica of telefoons, blijven meestal gewoon in Nederland. Ze worden vaak aan Nederlandse handelaren doorverkocht en dan via bijvoorbeeld Marktplaats, braderieën of de zwarte markt weer aangeboden. Die handelaren maken zich hiermee schuldig aan heling.
Komt u ergens een nieuw product tegen, ver onder de winkelprijs? Dan is de kans zeer reëel dat het gestolen is. Door hier niet aan mee te werken en dit soort producten links te laten liggen, wordt de markt stuk gemaakt voor de bendes die stelen.

Help het onderzoek verder

Herkent u één of meer van de verdachten, geef het alstublieft door. Ook als u denkt zelf slachtoffer te zijn geworden, hoort de politie dat graag van u.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar