Ouderen gedupeerd door nep-politiemensen

Er is de afgelopen maand in de provincie Noord-Holland een aantal oplichters actief. Zij doen zich voor als politiemensen om zo het vertrouwen te winnen van hun veelal wat oudere slachtoffers. In zeker vier gevallen werden bij een huisbezoek kostbare bezittingen gestolen.

Dat laatste gebeurde in Purmerend, Monnickendam en Landsmeer. Opvallend is dat de signalementen van de daders uiteenlopen. Mede daardoor lijkt het er sterk op dat een georganiseerde bende achter de misleiding en diefstallen zit.

Bent u benaderd?

De politie wil u waarschuwen voor dit soort oplichtingspraktijken én vraagt om uw medewerking. Bent u, telefonisch of mogelijk aan de deur, benaderd door iemand die zich voordeed als bijvoorbeeld wijkagent of rechercheur? Neem alstublieft contact op.
Beschikt u mogelijk over beelden waarop een verdachte kan staan, bijvoorbeeld van een deurbelcamera, dan hoort de politie heel graag van u. Om direct te uploaden, kunt u het online tipformulier gebruiken.

Nabij woning van Purmerends slachtoffer Preloader
Nabij woning van Purmerends slachtoffer
Nabij woning van Purmerends slachtoffer Preloader

Telefoontjes en huisbezoeken

De reeks misdrijven begon vermoedelijk in Alkmaar, waar begin november een aantal mensen op hun vaste lijn werd gebeld door nep-politiemensen. Er zou veel worden ingebroken in hun wijk, zo was het verhaal, en daarom werd de slachtoffers gevraagd waar ze hun kostbare spullen bewaarden. Een tijdje later werden op deze manier ook oudere mensen benaderd in Heemskerk en Beverwijk.
Waar het eerst bij zulke telefoontjes bleef, werden de daders brutaler toen ze in Purmerend aan de slag gingen en erna in Landsmeer en Monnickendam. Slachtoffers werd op het hart gedrukt dat ze hun kostbaarheden moesten klaarleggen, waarop een huisbezoek volgde. De zogenaamde politiemensen namen de spullen vervolgens mee.

–[ reconstructie ]– Preloader
–[ reconstructie ]–
–[ reconstructie ]– Preloader

Slachtoffers overrompeld

Uit de verhalen van de gedupeerden komt naar voren dat de daders zich dwingend en zelfs intimiderend opstellen. De slachtoffers werden overrompeld, bang gemaakt en zodanig onder druk gezet dat het ze niet lukte om af te haken.
Heeft u een idee wie achter deze praktijken zou(den) kunnen zitten, meld het alstublieft. Dat mag ook anoniem. Het is niet ondenkbaar dat de bende ook elders in het land probeert toe te slaan, dus wees op uw hoede.

Geef uw tip door

Uw informatie met de politie delen kan op onderstaande manieren:

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar