Afspraakje blijkt valstrik; slachtoffer 36 uur gegijzeld

  • Amsterdam

In de zomer van 2023 werd een Amsterdammer van begin 50 slachtoffer van vrijheidsberoving, gijzeling en het plunderen van zijn bankrekening. Mede dankzij zijn verklaringen heeft de politie maar liefst vijf verdachten al kunnen aanhouden, maar één betrokkene heeft op vrije voeten weten te blijven. Helpt u alstublieft mee die man nog op het spoor te komen.

Van de nog gezochte verdachte kan de politie u beelden laten zien. Hij is gefilmd toen hij wat blikjes drinken kocht bij het Vomar-filiaal aan de Kinkerstraat in Amsterdam. Het slachtoffer werd op dat moment tegen zijn wil vastgehouden in een pand in de nabije omgeving.

242264 Amstrdm Dadd
Wie is de nog gezochte verdachte?

Bedreigd met vuurwapen

De nachtmerrie die zo’n 36 uur zou duren begon voor het slachtoffer toen hij via een dating-app afsprak met iemand die zich Chris noemde. Die zou de Amsterdammer ontmoeten rond 00.30 uur in de nacht van 29 op 30 juli. Deze ‘date’ bleek helaas een valstrik.

Het slachtoffer liep richting de Jan Rebelstraat in Osdorp toen twee mannen hem benaderden. Beiden hadden donkere kleding aan en een pet op. Onder bedreiging van een vuurwapen moest de vijftiger zijn telefoon ontgrendelen en afgeven, waarop het duo kon zien dat hij een flink bedrag op zijn rekening had.

242264 Amstrdm Dadc
Tippen over deze man mag anoniem

Gegijzeld op twee adressen

Vanwege een tijdslot op zijn rekening veranderde de situatie voor het slachtoffer. Het geld waar de daders op uit waren, zou pas na 24 uur beschikbaar komen. De Amsterdammer werd daarom meegenomen naar een woning in Oud-West, waar hij werd gegijzeld, bedreigd en met tiewraps vastgebonden.

Na een uur of twaalf is meneer verplaatst naar een tweede woning in de buurt. Daar is hij niet opnieuw vastgebonden. Wel werd het slachtoffer er door wisselende verdachten bewaakt, volgens hem ook door in elk geval één man die onder invloed van drugs was.

242264 Amstrdm Dadb
Neem contact op als u weet wie dit is

35.000 euro van rekening

Nadat het tijdslot verstreek, is er 23.000 euro van de rekening van de vijftiger gehaald. Daarnaast is met zijn betaalpassen voor circa 12.000 euro aan spullen gekocht. Het was inmiddels maandag 31 juli 2023.

Diezelfde ochtend lukte het meneer om te ontsnappen. Hij rende direct naar het politiebureau aan de Elandsgracht, waar hij werd opgevangen en agenten zijn aangifte opnamen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Contact met de politie

Wie weet meer over de man die werd gefilmd bij de Vomar aan de Kinkerstraat in Amsterdam? Over hem tippen mag anoniem.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Amsterdam

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.