Podcast: Sextortion | Opsporing Verzocht

Het begint vaak als een gezellige chat met een nieuwe online vriend, die je vraagt om een onschuldig fotootje van jezelf. Maar voor je het weet word je gedwongen om naaktbeelden te sturen of geld te betalen en ben je elke minuut van de dag bang dat die ander seksueel getinte foto’s, of filmpjes van jou, al dan niet nep, openbaar maakt.

‘Sextortion’ is de chantage met naaktbeelden, een fenomeen dat met name online schrikbarend veel slachtoffers maakt. Het overkomt niet alleen meisjes, ook jongens, volwassenen en zelfs heel jonge kinderen.

Schaduwkant van social media

In de podcastserie ‘Sextortion’ duikt verslaggever Max Boogaard in 4 afleveringen in deze schaduwkant van social media. Je hoort slachtoffers en deskundigen en Max bespreekt waargebeurde strafzaken om te weten te komen hoe daders werken.

En is het jezelf overkomen, zit je er middenin, of ben je bang dat je kind in de problemen zit? In ‘Sextortion’ hoor je wat je kunt doen en wie je kunnen helpen.

  • Luister de serie hieronder of via NPO Luister, Spotify, Podimo of Apple Podcasts. Alle vier de afleveringen zijn inmiddels beschikbaar.

Aflevering 1: “Een veelkoppig monster”

Verslaggever Max schrikt van de cijfers: naar schatting zo'n 55.000 jongeren hebben in een half jaar onder dwang een naaktfoto van zichzelf gemaakt en verstuurd. Hoe werken zulke afpersers, en waarom is het zo moeilijk om erover te praten?

Aflevering 2: “Schuld en schaamte”

Rechercheur Iris Knoops vertelt over het onderzoek naar de veroordeelde 'Lars,' die van meer dan 150 meisjes materiaal had. Tweeëntwintig van hen deden aangifte. Psychologe Iva Bicanic weet dat online seksueel misbruik voor slachtoffers net zo erg is als fysiek misbruik. Is het jou overkomen en voel je je schuldig of schaam je je? Iva vertelt hoe onder andere het Centrum Seksueel Geweld je kan helpen.

  • Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Erover praten helpt en kan anoniem, 24 uur per dag, via de chat op 113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Aflevering 3: “De slachtoffers”

Max spreekt met een aantal slachtoffers van ‘Lars’. Hij hoort van elk hoe het eerst leuke contact omsloeg, de dieptepunten én hoe het uiteindelijk stopte. Ook de moeder van één van de meiden vertelt hoe zij er achter kwam. En wat is hun advies aan andere slachtoffers, of je nou een meisje of een jongen bent?

Aflevering 4: “Eerste hulp bij sextortion”

Wat kun je doen als je gechanteerd wordt met naaktbeelden? Max gaat langs bij Helpwanted, waar je niet alleen je verhaal kwijt kunt, maar waar ze ook advies geven over bijvoorbeeld het verwijderen van beelden. Ook rechercheur Iris Knoops heeft praktische tips. En hoe krijg je jongeren aan het praten over sextortion? Een escaperoom van de politie blijkt verrassend goed te werken.

Hulp en advies

Voor hulp en advies kun je terecht bij onder meer Slachtofferwijzer, het Centrum Seksueel Geweld en de site Helpwanted. Dat is altijd gratis en je mag anoniem blijven.

Meer over online seksueel misbruik lees je op de site van de politie.