Agressieve babbeltrucs

  • Almelo en Enschede
  • Update 

Er lijkt deze periode in Twente een groep daders van babbeltrucs actief te zijn die ook grof geweld gebruiken.

Bij de babbeltruc is er meestal één iemand die het slachtoffer aan de voordeur afleidt met een kulverhaal, en zorgt dat de deur niet dichtvalt. En ondertussen komt een handlanger binnen die spullen steelt. In Almelo is een vrouw gezien, in Enschede twee mannen. Het kan om een zelfde dadergroep gaan. 

117540twente_almelopd2.jpg
Vrouwelijke dader in Almelo

De vrouw in Almelo sloeg op dinsdag 7 november rond 11.30 uur toe in de Richard Holstraat. Of ze daar hulp van een mannelijke of vrouwelijke handlanger had weten we niet. Het slachtoffer vond die vrouw er buitenlands uitzien. Ze droeg een hoofddoek, donkere jas en instapschoenen en sprak gebrekkig Nederlands. Mocht u die vrouw daar hebben gezien, meteen contact opnemen, ook als u misschien beelden van haar heeft omdat u een camera daar in de buurt heeft hangen.

117540twente_enschede2.jpg
Mannelijke daders in Enschede

In Enschede waren de daders twee mannen. Die belden aan bij een mevrouw aan de Veenstraat, om 16.30 uur op vrijdagmiddag 10 november. De man was klein en ook wat iel, had een petje op en sprak gebrekkig Nederlands. Hij mompelde een beetje. De man die de vrouw daarna aanviel was blank, lang en slank en heeft donker haar. Ze moeten sowieso op de een of andere manier die flat zijn binnengekomen, dat kan alleen als je bij de centrale hal aanbelt.

  • Wie (her)kent de daders?

Preventie

De slachtoffers van de babbeltruc hadden al wel wat twijfels, maar vonden het onbeleefd om iemand niet te woord te staan. Het allerbelangrijkste is: laat nooit onbekenden binnen. Verder raadt de politie mensen aan om bv. een kierstandhouder, of een spionnetje te gebruiken, zodat je niet meteen de deur helemaal open hoeft te doen. Ook vragen om legitimatie als iemand van een instelling is, is een goede tip. Bij twijfel: de deur dichtdoen en dan de instantie bellen van wie diegene is. En ook belangrijk: mensen mogen 112 bellen als ze zo’n situatie niet vertrouwen. Hier vindt u meer informatie over veiligheid. 

Mogelijk meer slachtoffers?

Mochten er meer mensen zijn die slachtoffer zijn geworden van deze daders, hoort de politie dat uiteraard graag.

  • Wie is ook slachtoffer geworden van deze daders?
235447gsrferyhtddaders1.jpg
Bewakingsbeelden

Er zijn na onze uitzending van 21 november tientallen reacties binnen gekomen. En er zijn ook beelden opgedoken van de daders in Enschede, waaruit blijkt dat als ze naar de flat lopen er nog een derde dader bij betrokken is. Op de beelden zijn ze te zien om ongeveer 18.25 uur op vrijdag 10 november. De mannen rennen daarna langs de parkeerplaats van verzorgingshuis Eschpoort weer weg. 

  • Wie kent deze drie mannen?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Richard Holstraat en de Veenstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.