Babbeltruc bij oudere dames

  • Hoogeveen
  • Update 

In november 2016 worden in Noord-Nederland tenminste drie oudere dames door een man en vrouw opgelicht door middel van een babbeltruc. Man en vrouw komen aan de deur met een verhaal over extra zorg.

Update

3 tips, meer is nog welkom.

Hoogeveen: 02 november

De reeks begint op 2 november bij een 90-jarige vrouw in Hoogeveen. Bij haar zeggen de man en vrouw dat ze subsidie kunnen regelen voor de thuiszorg. Tijdens dat gesprek wordt de pas van de vrouw gerold. 

Pinbeelden

Daarna wordt er direct geld opgenomen van het slachtoffer. Let op de groene, gewatteerde jas en nette herenschoenen van de man. 

Meppel: 11 november

Op 11 november was een vrouw van 79 uit Meppel slachtoffer. De vrouw is net verhuisd als wederom een stel  – zogenaamd van de gemeente – op de stoep staat: of er nog aanpassingen in de woning nodig zijn. Na een verhaal over een badkamersteun en een paar mislukte pogingen op hun mobiele pinapparaat, verdwijnt het duo weer, met haar bankpas. 

Pinbeelden

Nog voor de vrouw haar pas kan blokkeren – een half uur na de babbeltruc – pint een man duizend euro. Hij is goed vermomd, maar wellicht toch te herkennen aan zijn lange, ielige postuur. 

Babbeltruc

De man en vrouw lijken bewust ouderen op te lichten, met een verhaal over extra zorg die ze via de gemeente kunnen krijgen. Om dat financieel in orde te kunnen maken, vraagt het stel dat op bezoek is op een gegeven moment om 1 cent te pinnen op hun mobiele pinautomaat, maar dat gaat steeds fout. Maar ondertussen hebben ze dan dus wel de pincode van hun slachtoffers in handen gekregen. Daarna zeggen ze de vrouwen hun bankpas maar goed op te bergen, met uiteraard als motief die vervolgens zelf te pakken. 

  • Bent u ook slachtoffer geweest van deze babbeltruc? 

Signalement man

De man wordt omschreven als een lange, dunne, blanke man van rond de 30 jaar. Hij had een verzorgd uiterlijk en kort, blond haar met een scheiding. 

Signalement vrouw

De vrouw was ook blank en leek ouder: 40 jaar, rond de 1 meter 60, had kort donkerblond haar en droeg een bril met bruine, ronde glazen. Ook droeg ze bij de laatst bekende babbeltruc op 11 november opvallend paarse lippenstift. 

Duo

Zowel de man als de vrouw spraken accentloos Nederlands. Het is overigens niet zeker of het steeds om hetzelfde duo gaat, het zouden ook meerdere personen kunnen zijn. 

  • Weet u wie deze personen zijn? 

Pincode

Geef echt nooit uw pincode aan vreemden, zelfs uw eigen bank mag u daar nooit om vragen. 

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

 

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Hoogeveen

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER