Babbeltrucs

  • Landelijk
  • Update 

Met uiterst geraffineerde en sluwe trucs worden vaak oudere slachtoffers om de tuin geleidt en voor duizenden euro’s opgelicht.

Update

Meer dan 100 tips, en goede ook. Daardoor is inmiddels van meerdere mensen de identiteit vastgesteld, dat is een enorm succes. Daarnaast worden er ook veel namen genoemd en advies gegeven. Zorg bijvoorbeeld dat je niet al je geld op een betaalrekening hebt staan, want die kan leeg gepind worden. Sluis af en toe wat door naar je spaarrekening.

Babbeltrucs komen in het gehele land in alle vormen voor. Vaak zijn het ouderen (65-plussers) die het slachtoffer zijn. Hierbij wordt ook vaak geweld niet geschuwd. Er zijn talloze voorbeelden van daders die met een babbeltruc proberen om de bankpas en de pincode van hun slachtoffer te ontfutselen. De politie wil een aantal daders goed in beeld brengen. Iedere dader heeft een eigen nummer gekregen die u kunt gebruiken als u iemand herkent.

tcm17311261_large.jpg
Nummers 4 en 5

Twee vrouwen belden aan bij een vrouw (94) uit Amsterdam met een smoes over de thuiszorg. De vrouw raakte verward en terwijl de twee zogenaamde medewerksters binnen waren hebben ze haar pinpas gestolen. Even later belde er iemand op die zich voordeed als iemand van de ABN-AMRO bank en die overtuigde de vrouw ervan dat ze haar pincode moest afgeven. Daarmee konden ze haar rekening plunderen.

tcm17311500_large.jpg
Nummers 7, 8 en 9

Een vrouw (83) uit Rotterdam werd ook gebeld met een smoes over haar bankpas. Zij heeft ooit een nieuwe bankpas aangevraagd bij de bank, maar die heeft ze nooit ontvangen. Haar pas is waarschijnlijk door criminelen uit haar brievenbus gevist. Later werd ook zij door een zogenaamde medewerker van een bank gebeld en heeft ze haar pincode verteld. Drie mannen hebben met haar pas in totaal voor een bedrag van bijna 25.000,- euro gepind.

tcm17311746_large.jpg
Nummers 13 en 14

In Amsterdam slaat een stel toe bij een pinnende vrouw (76) bij de Deen-supermarkt. Tijdens het pinnen kijkt de vrouw mee. Het slachtoffer bergt nietsvermoedend haar portemonnee op in haar handtas in de kar. De oplichtster probeert de bankpas te stelen, maar de vrouw is te snel terug. Als ze even later naar huis fietst leidt de man haar af en steelt zijn partner alsnog de bankpas. Niet veel later duikt het stel op bij een geldautomaat.

tcm17311788_large.jpg
Nummer 15

Deze man pint met de bankpas van een vrouw (84). Zij kreeg bezoek, zogenaamd van een man van de gemeente die kwam controleren of ze haar spullen wel veilig bewaarde. Die stal waarschijnlijk haar bankpas, terwijl een nep-rechercheur later telefonisch haar pincode wist te ontfutselen.

tcm17311791_large.jpg
Nummer 17

In de supermarkt wordt de pincode van een vrouw (82) afgekeken en ervoor gezorgd dat ze daarna haar bankpas laat vallen. Ze krijgt van de vriendelijke man die hem opraapt een hele andere terug. Met haar eigen pas wordt vervolgens voor bijna 6.000,- euro gepind door deze man. Hij lijkt een grote tatoeage op zijn rechterarm te hebben.

tcm17321734_large.jpg
Nummer 18

Op 1 oktober 2013 weten twee vrouwen zich met een smoes, dat ze van de gemeente zijn, bij een vrouw (86) in haar huis aan de Jisperveldstraat in Amsterdam-Noord naar binnen te praten. Even later komen onopvallend daar nog drie vrouwen bij. Ze stelen een tas met onder andere haar bankpas. Nadat de vrouwen weg waren ontdekte ze al snel dat zij haar bankpas miste. Vervolgens heeft zij die bij de bank laten blokkeren.

tcm17311795_large.jpg
Nummer 21

Eén van de medeverdachten is wat gezet met een visserspetje.

tcm17311796_large.jpg
Nummer 22

Deze vrouw, ze lijkt nog jong, is maar heel even binnen geweest, maar vergat gelukkig haar gezicht te verbergen.

tcm17312887_large.jpg
Nummers 25, 26 en 27

Op vrijdagochtend 2 augustus 2013 steelt een drietal de bankpas van een vrouw (85) bij haar appartementencomplex aan het Emmaplein in Zeist als ze haar helpen met haar boodschappentassen. Haar pincode hebben ze even daarvoor bij de supermarkt afgekeken. Na het stelen van de pas gaan ze meteen naar de geldautomaat in de supermarkt waar ze de code van de vrouw eerder hadden afgekeken. Daar nemen zij een groot bedrag van haar rekening op. Alle drie zijn ze lichtgetint en hun slachtoffer schatte ze allemaal begin 20.

tcm17313387_large.jpg
Nummers 28, 29, 30

Op dinsdag 8 oktober 2013 vraagt een jong koppel in Veendam een vrouw (88) de weg naar de Zeeman. Terwijl de oude dame hen helpt, steelt één van hen haar bankpas. Vervolgens wordt er met de gestolen pas een groot bedrag gepind.

tcm17313670_large.jpg
Nummers 31 en 32

Twee jonge vrouwen brengen een dame (81) in Deventer dusdanig in verwarring door te vragen naar een dokter, dat ze niet doorheeft dat haar bankpas wordt meegenomen. Later pint een jongedame een fors bedrag van haar rekening. Waarschijnlijk slaat datzelfde meisje op 16 november 2013 toe bij de Albert Heijn in winkelcentrum de Clomp in Zeist. Daar kijken ze de pincode af bij een oudere dame en stelen later bij haar thuis de bankpas door middel van een babbeltruc. In een uur tijd is er vervolgens drie keer geld opgenomen.

tcm17313584_large.jpg
Nummer 33

Een jonge vrouw beroofde met een vriendin een vrouw (80) in haar aanleunwoning in de Osseweidestraat in Rotterdam. De dame had net gepind toen het meisje en haar handlangster haar wijs maakten dat ze haar van vroeger kenden, via hun oma. De twee wisten zichzelf brutaal op de koffie bij de oude dame uit te nodigen en pikten tijdens die visite haar bankpas. Daar pint de jonge vrouw later mee en als ze wegloopt is haar handlangster ook te zien.

tcm17318238_large.jpg
Nummers 34, 35 en 36

De daders hebben meer dan 30 keer toeslagen en de mannen hebben in ieder geval ook in Alphen aan den Rijn in een winkelcentrum iemand beroofd. Ze werken vrijwel steeds in en rond grote supermarkten waar veel mensen komen en ze makkelijk in de massa opgaan voor hun slachtoffers merken wat er is gebeurd.

tcm17317460_large.jpg
Nummers 37, 38

In Wezep wordt een man (77) op dinsdag 15 oktober 2013 op de parkeerplaats bij de Plus benaderd door een man en een vrouw. Ze zoeken een verzorgingshuis in de buurt. De oudere man biedt vriendelijk aan de twee er heen te rijden. Maar als ze er zijn meldt het stel dat dit niet het verzorgingshuis is dat ze zochten. De man zet ze weer af bij de supermarkt. Eenmaal thuis merkt hij dat het stel zijn bankpassen heeft gerold en er meteen meer dan 2000 euro mee is gepind. De mannelijke dader is zo’n 1.70 à 1.80m lang met een normaal tot gezet postuur en tussen de 28 en 35 jaar oud. De vrouw is lichtgetint, slank, zo’n 1.75m en rond de 28 jaar oud.

tcm17317608_large.jpg
Nummers 39, 40

In Groningen wordt op vrijdag 25 oktober 2013 een vrouw (77) na het boodschappen op haar oprit aangesproken door twee vrouwen en een man. Tijdens het gesprek wordt de pas in haar jaszak omgeruild voor een andere. Met haar pas wordt binnen de kortste keren zo’n 400 euro opgenomen. Ze blijken hun slachtoffer al gevolgd te hebben vanaf de Albert Heijn aan de Stoepemaheerd waar ze haar pincode hebben afgekeken. Beiden zijn nog jong, ze zijn allebei blank tot lichtgetint, slank en goed verzorgd. Vooral de muts van het meisje is opvallend, er zitten een soort pompoentjes op.

tcm17317893_large.jpg
Nummer 45

In Rotterdam wordt een vrouw (82) aan de Joost Banckertsplaats gebeld door een man die zegt te werken voor het waterleidingsbedrijf. Er is wateroverlast in de flat en hij wil een inspectrice langs sturen. Een vrouw arriveert en vraagt de vrouw de kranen open te draaien en te laten stromen. Na een kwartiert meldt de vrouw dat alles in orde lijkt en vertrekt. Daarna wordt de bewoonster gebeld door zogenaamd iemand van de bank die dreigt met een boete van 200 euro als ze haar pincode niet geeft. Totaal van slag gaat ze overstag. Vervolgens pint bij een pinautomaat aan de Zwartjanstraat een jongeman met haar pas.

tcm17318522_large.jpg
Nrs. 46 en 47

Op vrijdag 3 januari 2014 krijgt een vrouw (80) aan de Loenermarkt in Amsterdam een telefoontje van een zogenaamde loodgieter. Er is volgens hem een rioleringsbuis gesprongen in de flat en hij vraagt of er iemand langs kan komen om de afvoer in haar badkamer te checken. Een man arriveert en stapt met de vrouw de badkamer in om vier minuten water in het afvoerputje te laten stromen. Gedurende die tijd komen twee andere mannen het huis in om haar bankpas te stelen. Ook een aanzienlijke hoeveelheid geld die ze in haar kast bewaarde is weg.

tcm17321033_large.jpg
Nummer 49

Een vrouw (24) is het slachtoffer geworden van een omvangrijke pinpasfraude waarbij er maar liefst 54.000 euro spaargeld is buitgemaakt. Door middel van afleiden lukt het één van de daders om de pinpas te verwisselen. De pincode werd afgekeken toen de vrouw een parkeerkaartje kocht. Eén van de daders is meerdere keren te zien bij geldopnames in Amsterdam en Rotterdam. Hij draagt telkens dezelfde zonnebril en een pet van het merk Nike. Hij is getint en heeft lichte baardgroei. Hij werkte in ieder geval samen met een kleine vrouw, zo’n 1.50 a 1.60m lang, die tussen de 45 en 50 jaar oud is.

tcm17321034_large.jpg
Nummer 50

Op 30 januari 2014 werd er bij de HEMA in Deventer bijna 1000 euro opgenomen met een gestolen pinpas. De dader heeft die pas even daarvoor buitgemaakt bij de Lidl. Met de smoes dat hij 2 euro wil wisselen, weet hij een man (66) zo om de tuin te leiden dat die niet in de gaten heeft dat de pas uit zijn portemonnee gepakt wordt. De pincode is tijdens het afrekenen bij de Lidl al afgekeken. Wie herkent deze lichtgetinte man van rond de 50 jaar?

tcm17321035_large.jpg
Nummer 51

Op maandag 17 februari 2014 weet een man een vrouw (81) van haar bankpas te bestelen in Winkelcentrum Zwolle-Zuid. Tijdens het afrekenen bij de Lidl heeft hij haar pincode afgekeken. Even later haalt hij bij de Rabobank in hetzelfde winkelcentrum ruim 1200 euro van haar rekening.

tcm17321118_large.jpg
Nummer 52

Eind februari 2014 wordt een man (76) in de hal van zijn appartementencomplex in Rotterdam vermoedelijk bestolen van zijn pinpas door een vrouw. Minuten later pint een man ermee op het Binnenwegplein. De pincode was waarschijnlijk even daarvoor afgekeken toen het slachtoffer boodschappen deed bij de Albert Heijn aan de Lijnbaan. De vrouw was tussen de 40 en 50, was donkerder getint en had kort steil haar. De man heeft vermoedelijk vaker toegeslagen in deze omgeving, want eind januari pint hij bij casino Roman Palace op de Oude Binnenweg nadat eerder twee mensen van hun pinpas waren beroofd. En ook in Wassenaar zou de man actief zijn. Daar werd een man (84) bestolen en werd er meer dan 6000 euro van zijn rekening opgenomen. Hier had de verdachte waarschijnlijk een andere vrouwelijke handlanger die donkerblond haar had, mager en rond de 20 was.

tcm17322295_large.jpg
Nummers 56 en 57

In Nieuwegein werd een vrouw (86) slachtoffer van twee stellen. Zonder dat de vrouw het door heeft kijkt één stel mee als ze haar pincode intoetst en een ander stel steelt later haar pas. Het stel dat de code afkeek pint daarna bij de zelfde geldautomaat bijna 900 euro van de rekening van het slachtoffer. Zij krijgen de nummers 56 en 57. Het stel dat later haar bankpas in handen kreeg, deed dat door haar af te leiden. Het was een blank tot lichtgetint stel van in de 40. De man was lang en had donkerblond haar. De vrouw was iets kleiner, was mager en had zwart haar tot op de schouders. Mogelijk zegt de combinatie van die twee stellen iemand iets.

tcm17322296_large.jpg
Nummers 58 en 59

Twee Engelssprekende dames hebben een pinpas gestolen van een Groninger (75) toen hij bij de Hema boodschappen deed. Nadat hij zijn boodschappen heeft afgerekend wezen zij op muntgeld op de grond. “For you” zeggen ze in gebroken Engels. Waarschijnlijk hebben ze zijn pas gerold op het moment dat hij bukt om het geld op te rapen. Daarna zijn ze onmiddellijk naar een geldautomaat aan de Zonnelaan in Groningen gereden om te pinnen. De vrouw links lijkt vrij jong en de vrouw rechts heeft een ribbeltjes muts.

tcm17324060_large.jpg
Nummers 60 en 61

Een vrouw in Eindhoven wordt voor ruim 7000 euro slachtoffer van drie daders met een afleidingstruc. Eén van hen pint in Gemert. Wat opvalt is de moedervlek op zijn linkerwang en iets wat lijkt op een puist of moedervlek midden op zijn neus. Wat later gaat hij met de pas en een handlanger uitgebreid shoppen in een telecomwinkel in Gemert en weer iets later kopen ze met de pas een hamburger langs de A59 in Heesch. Beide mannen zijn begin 20, mogelijk van Oost-Europese afkomst en spraken Engels met een accent. Toen ze de pinpas stalen waren ze dus in gezelschap van een derde man.

tcm17331416_large.jpg
Nummers 63, 64 en 65

Bij een supermarkt in Groningen wordt de pincode van een bejaarde vrouw (88) afgekeken. Daarna volgen de drie daders het slachtoffer naar huis, waar ze bij haar voordeur opduiken. De vrouw met de sjaal en de man met de muts vragen of haar buurman ook thuis is en tijdens dat gesprekje komt de vrouw met de sjaal heel dicht tegen het slachtoffer aanstaan en heeft toen haar portemonnee uit haar jaszak gewurmd. Daarna is er meteen van haar rekening gepind.

tcm17311258_large.jpg
Geef nooit uw pincode

Er is eigenlijk één belangrijk advies dat niet vaak genoeg gezegd kan worden: geef nooit uw bankpas of pincode af. Een bank zal daar nooit om vragen en de politie zal daar ook nooit om vragen. Als iemand er toch naar vraagt, ook al komt hij of zij nog zo overtuigend over, dan kunt u er prat op gaan dat het een oplichter is met verkeerde bedoelingen.

tcm17311897_large.jpg
Spaarrekening

Zorg ervoor dat je niet al je geld op een betaalrekening hebt staan, want die kan leeg gepind worden. Sluis af en toe wat door naar je spaarrekening.

tcm17311490_large.jpg
Shoulderen

Het gebeurt ook veel dat oplichters de pincode van hun slachtoffers afkijken. Dat heet shoulderen. Daarna slaan de oplichters met een babbeltruc toe om de bankpas te stelen. Het is dus belangrijk om je pincode goed af te schermen.

tcm17311266_large.jpg
Wat kunt u doen

De politie heeft belangrijke tips hoe u kunt voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van babbeltrucs.

tcm17312806_large.jpg
EenVandaag

Het Opiniepanel van EenVandaag doet een onderzoek naar uw eigen ervaringen met babbeltrucs.

  • Wie (her)kent één of meerdere van de daders?