Bende maakt miljoenen buit door telefonische oplichting

  • Oost-Nederland

De politie onderzoekt al geruime tijd een crimineel netwerk dat ondernemers dupeert via telefonische oplichting. Al zeker tweehonderd slachtoffers, voornamelijk ondernemers in de agrarische sector, zijn opgelicht voor in totaal ruim vier miljoen euro.

Update

Na een lang onderzoek van de FIOD, de politie en de Turkse autoriteiten zijn vorige week in Turkije vijf verdachten aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

De criminelen doen zich voor als medewerkers van de Belastingdienst. Ze bellen naar ondernemers met het bericht dat er al enige tijd een grote vordering openstaat.
Alleen door nu direct geld over te maken, zou voorkomen kunnen worden dat een deurwaarder beslag legt op hun bedrijf en bezittingen.

Geldezels en pinners

De rekeningen waarnaar de slachtoffers het geld moeten overmaken, zijn in werkelijkheid van zogenoemde ‘geldezels’. Dat zijn mensen die hun rekening – al dan niet gedwongen – beschikbaar stellen aan criminelen.
Al tijdens het telefoongesprek staan handlangers paraat bij geldautomaten. Nog voordat de verbinding is verbroken, halen deze pinners de gebruikte rekeningen leeg.

Onderzoek loopt vast

Tegen de tijd dat het slachtoffer argwaan krijgt, is het geld al binnen de criminele organisatie verdwenen. Wanneer er aangifte wordt gedaan, komt het politie-onderzoek uit bij de rekening van een geldezel. Die weet vaak zelf niet precies voor wie hij werkt of wie de rekening heeft gebruikt, waardoor het onderzoek vanaf daar helaas vaak vastloopt.

Bewakingsbeelden

Veel van de schakels in het netwerk zijn lastig te traceren, maar de personen die pinnen komen geregeld wel in beeld. Bij het opsporen van een aantal van hen kan de politie uw hulp gebruiken.

Herkent u een van deze pinners? Tussen juni en november 2019 namen zij op verschillende locaties in Nederland vele duizenden euro’s op van slachtoffers.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie herkent één of meer van de pinners op de beelden?
  • Wie heeft informatie over het criminele netwerk achter deze oplichtingspraktijken?

Meld het alstublieft ook als u zelf slachtoffer bent geworden van soortgelijke telefonische oplichting, maar daarover nog niet met de politie heeft gesproken.
Wilt u met iemand van de Belastingdienst spreken, belt u 0800 - 0543.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

MEER OVER